08.09.2010   46 kommenttia Kategoria: Kesä,  Suolaiset piirakat,  Syksy
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Gruusialainen kaalipiirakka


Tämän piirakan synnystä on kiittäminen työpaikkaruokalamme herkullista gruusialaista kaalivuokaa, joka on monista ihanista kasvisruoista yksi minun ja monen muun suosikki. Kyseinen kaalivuoka innoitti löytöretkeilyyn kaalireseptien parissa ja lopputuloksena syntyi tämä piirasresepti. Koska kaaliruokien valmistus ei ole itselleni entuudestaan tuttua, tuli tässäkin oppia kantapään kautta. Yksi oppi oli se, miten paljon kaali ”imee” itseensä suolaa ja mausteita eli runsas maustaminen on harkittu teko. Makuraadin kanssa tätä maisteltiin ja piiraan ainesosien lopullista koostumusta hiottiin. Lopputulos lunasti maukkaudessaan esikuvansa asettamat odotukset. Suosittelen kokeilemaan!

Piirasvuoaksi voi valita tavallisen 24 cm kokoisen vuoan, jolloin täytteestä tulee paksuhko ja taikinareunat kannattaa nostaa vuoan yläreunaan saakka. Myös vähän isompi piirasvuoka tulee kyseeseen.

Vinkki 1, jauhelihaversio: Lisää täytteeseen 300 g kypsennettyä jauhelihaa. Tee jauhelihaversio normaalia isompaan piirakka- tai uunivuokaan.

Vinkki 2, sovella tästä ruokaresepti: Tee täyte piirakkaohjeen mukaan. Kaada voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä ohjeen mukaan. Tarjoile sellaisenaan tai perunoiden/pastan lisukkeena.

Mausteinen kaalipiirakka

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
150 g voita tai margariinia
½ dl vettä

Täyte:
500 g keräkaalia (tässä valkokaalia)
1 ½ dl vettä
1 iso sipuli
1 maustekurkku
2 valkosipulinkynttä
2 prk (á 70 g) tomaattipyrettä
120 g smetanaa
2 dl ruokakermaa
2 munaa
2 tl omenaviinietikkaa
2 tl meiramia
1 tl suolaa
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
¼ tl mustapippuria

Pinnalle:

1 ½ dl emmental-juustoraastetta

Voitele piirakkavuoka. Sekoita jauhoihin suola. Paloittele voi joukkoon ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä kevyesti painellen vuoan pohjalle ja reunoille.

Suikaloi keräkaali. Laita suikaleet kattilaan veden kanssa ja kuumenna liedellä, kunnes vesi kiehuu. Hauduta 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Hienonna sipuli ja lisää kattilaan. Jatka hauduttamista vielä 5 minuuttia.


Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi.

Sekoita kurkkukuutiot kaali-sipuliseokseen. Lisää joukkoon murskatut valkosipulinkynnet ja kaikki loput täyteainekset. Kaada täyte vuokaan.

Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut hieman väriä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
28 tassutusta

Kinuskikumppani

10-vuotisale Toivepuodissa 30.11. saakka

Toivepuodin marraskuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuoti on Suomi 100 -teemassa kiinni erilaisilla sinivalkoisilla tuotteilla. Tämän kuun arvonnassa voi voittaa sinistä sokerimassaa, pienen Suomi-muotin, Suomi 100 -lautasliinoja, kakkukynttilät ja ilmapalloja.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit