31.07.2008   52 kommenttia Kategoria: Leivokset
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Cappuccino-aleksanterit


Aleksanterinleivokset ovat suosikkejani, mutta koskaan aiemmin en ole niitä itse tehnyt. Nyt innostuin kokeilemaan, kun löysin reseptikätköistäni tämän Anna-lehdessä joskus julkaistun version. Leivosten valmistaminen olikin yllättävän helppoa, kun pohja paistui hilloineen päivineen kerralla uunissa. Kauliminenkin sujui kätevästi leivinpaperin päällä ilman jauhoja.

Tarkkasilmäiset saattavat huomata vaihekuvistani, että kuorrutteessa on pieniä hippuja. Tämä johtuu siitä, että lisäsin kuorrutteeseen 2 tl murukahvia. Halusin syventää ruskeaa sävyä, jotta valkosuklaaraidat tulisivat paremmin esiin. Suosittelen kuitenkin pitäytymään alla olevassa ohjeessa. Kuorrutteen tumma sävy olisi todennäköisesti ollut riittävä muutenkin ja kahvin aromista tuli ehkä turhankin vahva.

Tässä vielä Anna-lehdestä poimittua taustaa aleksanterinleivoksesta:

Suorakaiteen muotoinen vaaleanpunainen aleksanterinleivos nimettiin Helsingissä 1818 vierailleen Venäjän keisari Aleksanteri I:n mukaan. Kaksikerroksisen murotaikinaleivoksen kerrosten välissä on hilloa. Luomuksen takana on mahdollisesti eräs Helsinkiin asettunut sveitsiläinen leipuri.

20 - 24 kappaletta

Mokka-aleksanterinleivokset

Pohja:
250 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
6 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 ½ dl vadelmamarmeladia

Kuorrutus:
1 annospussi cappuccino-pikakahvijauhetta (esim. Pirkka)
2 ½ rkl vettä
3 ½ dl tomusokeria

Koristelu:

5 - 6 palaa valkoista tai tummaa suklaata


Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää keltuaiset ja jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Taikina on tässä vaiheessa murumaista. Painele se tiiviiksi möykyksi ja kääri kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa tunnin ajan.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat palat leivinpaperin päällä n. 20 x 30 cm kokoisiksi levyiksi. Siirrä toinen uunipellin päälle ja levitä sille marmeladi. Kumoa toinen taikinalevy päälle ja irrota leivinpaperi. Paista 200 asteessa n. 30 min (suojaa foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa). Jäähdytä.

Sulata suklaa ja laita se valmiiksi pursotuspussiin. Tee välittömästi tämän jälkeen kuorrute sekoittamalla aineet keskenään. Levitä kuorrute pohjan päälle. Tartu heti pursotuspussiin ja raidoita suklaalla kuorrutteen pinta. Vedä veitsellä kevyet viillot kohtisuoraan raitoihin nähden vuorotellen vasemmalta oikealle, oikealta vasemmalle (kts. vaihekuvat). Lopuksi voit kevyesti heilutella levyä vaaka- ja/tai pystysuunnassa. Tämä auttaa tasoittamaan kuorrutteen pinnan sileäksi. Anna kovettua. Leikkaa sitten paloiksi.

cappuccino_aleksanteri_vaihe1.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe2.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe3.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe4.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe5.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe6.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe7.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe8.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe9.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe10.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe11.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe12.jpg

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
19 tassutusta

Kinuskikumppani

marenkikakku-iso

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 9

Kurkkaa aiemmat luukut »

Jouluinen cocktail-tarjotin

joulurullat-mini


Söpöt cocktailpalat syntyvät pakastimen kautta. Yhdistele erilaisista täytteistä ja pohjista näyttävä kokonaisuus.



Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos MARIS!
Nokkela keinot keksii! Kovettumaan
päässyt suklaamassa sai uuden
elämän, kun pehmitit sitä mikrossa.
Kiitos Kinuskit, että jaatte
tietoa havainnoistanne
ja autatte samalla
muita!

Osallistu ja voita Moccamaster!

vaniljamassakilpailu275

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Suklaaputouskakku
    Helmeri: Minun pitäisi tehdä tämä kakku gluteenittomana, voikohan tuon vehnäjauhon korvata ihan vaan perunajauholla vai pitäisikö käyttää jotain gluteenitonta jauhoseosta?…
  • Minttusuklaakakku (liivatteeton)
    Johannapauliina: Herkullinen kakku, kiitos ohjeesta! Minulla on vain tuo pohja meni niin kovaksi, että sitä ei oikein saa lautaselle…
  • Suklaaputouskakku
    Johannapauliina: Jos tuon pohjan pakastaisi, niin kannattaako se pakastaa kokonaisena vai leikata valmiiksi jo osiin?
  • Suklaaputouskakku
    Koppis: Hmm..nyt näyttää hyvältä ja varmasti maistuukin..:) Täytynee tehdä pohja valmiiksi pakkaseen niin joulupäivänä ei tarvitse älyttömästi rehkiä tapaninpäivänkakun eteen..
  • Kreemit
    Anna Poikolainen: Missä suhteessa laittaisin ainesosia kun käytettävissä olisi margariini, maustamaton tuorejuusto ja mansikkatomusokeri?

Kumppanit

joulubanneri
punnitse-ja-saasta
meira_leivontatuotteet_kevat