31.07.2008   52 kommenttia Kategoria: Leivokset
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Cappuccino-aleksanterit


Aleksanterinleivokset ovat suosikkejani, mutta koskaan aiemmin en ole niitä itse tehnyt. Nyt innostuin kokeilemaan, kun löysin reseptikätköistäni tämän Anna-lehdessä joskus julkaistun version. Leivosten valmistaminen olikin yllättävän helppoa, kun pohja paistui hilloineen päivineen kerralla uunissa. Kauliminenkin sujui kätevästi leivinpaperin päällä ilman jauhoja.

Tarkkasilmäiset saattavat huomata vaihekuvistani, että kuorrutteessa on pieniä hippuja. Tämä johtuu siitä, että lisäsin kuorrutteeseen 2 tl murukahvia. Halusin syventää ruskeaa sävyä, jotta valkosuklaaraidat tulisivat paremmin esiin. Suosittelen kuitenkin pitäytymään alla olevassa ohjeessa. Kuorrutteen tumma sävy olisi todennäköisesti ollut riittävä muutenkin ja kahvin aromista tuli ehkä turhankin vahva.

Tässä vielä Anna-lehdestä poimittua taustaa aleksanterinleivoksesta:

Suorakaiteen muotoinen vaaleanpunainen aleksanterinleivos nimettiin Helsingissä 1818 vierailleen Venäjän keisari Aleksanteri I:n mukaan. Kaksikerroksisen murotaikinaleivoksen kerrosten välissä on hilloa. Luomuksen takana on mahdollisesti eräs Helsinkiin asettunut sveitsiläinen leipuri.

20 - 24 kappaletta

Mokka-aleksanterinleivokset

Pohja:
250 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
6 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 ½ dl vadelmamarmeladia

Kuorrutus:
1 annospussi cappuccino-pikakahvijauhetta (esim. Pirkka)
2 ½ rkl vettä
3 ½ dl tomusokeria

Koristelu:

5 - 6 palaa valkoista tai tummaa suklaata


Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää keltuaiset ja jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Taikina on tässä vaiheessa murumaista. Painele se tiiviiksi möykyksi ja kääri kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa tunnin ajan.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat palat leivinpaperin päällä n. 20 x 30 cm kokoisiksi levyiksi. Siirrä toinen uunipellin päälle ja levitä sille marmeladi. Kumoa toinen taikinalevy päälle ja irrota leivinpaperi. Paista 200 asteessa n. 30 min (suojaa foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa). Jäähdytä.

Sulata suklaa ja laita se valmiiksi pursotuspussiin. Tee välittömästi tämän jälkeen kuorrute sekoittamalla aineet keskenään. Levitä kuorrute pohjan päälle. Tartu heti pursotuspussiin ja raidoita suklaalla kuorrutteen pinta. Vedä veitsellä kevyet viillot kohtisuoraan raitoihin nähden vuorotellen vasemmalta oikealle, oikealta vasemmalle (kts. vaihekuvat). Lopuksi voit kevyesti heilutella levyä vaaka- ja/tai pystysuunnassa. Tämä auttaa tasoittamaan kuorrutteen pinnan sileäksi. Anna kovettua. Leikkaa sitten paloiksi.

cappuccino_aleksanteri_vaihe1.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe2.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe3.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe4.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe5.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe6.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe7.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe8.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe9.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe10.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe11.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe12.jpg

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
25 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Lakritsaiset keksileivokset
    Sannikas: Korvasin rahkan sitruunatuorejuustolla kun en itse välitä rahkasta. Kuorutteeseen lisäsin reilusti lakritsikastiketta. Jätin myös kookoshiutaleet pois. Hyviä tuli, tosin olivat…
  • Vappumunkit ja -rinkilät
    mari-johanna: Nam ja Maiskis! :) Pakko oli tulla lisäämään, että illalla sitten paistoimme munkit maidottomina kauramaitoon ja sunnuntai maidotonta…
  • Vappumunkit ja -rinkilät
    mari-johanna: Liiana: Hyvä huomio! :) Meillä on itselläkin tarkoitus tänään vielä paistaa munkkeja juuri tällä ohjeella ja maidottomana. Eli maidottomaan versioon…
  • Valkosuklaaputouskakku
    puuris: Voi harmi! Miten on hoksannut tuota selvittää? Hmm... Pitää pohtia miten tässä menettelisi. Kiitos avusta! :)
  • Tippaleivät
    Suolahuisku: Hyvin tuntuu onnistuvan. Heitin jauhoseoksen sekaan psylliumia, joten nestettä meni taikinaan sitten tuplaten tai enemmänkin. Mutta hyviä tulee! Iloista vappua!

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
suomi100