31.07.2008   52 kommenttia Kategoria: Leivokset
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Cappuccino-aleksanterit


Aleksanterinleivokset ovat suosikkejani, mutta koskaan aiemmin en ole niitä itse tehnyt. Nyt innostuin kokeilemaan, kun löysin reseptikätköistäni tämän Anna-lehdessä joskus julkaistun version. Leivosten valmistaminen olikin yllättävän helppoa, kun pohja paistui hilloineen päivineen kerralla uunissa. Kauliminenkin sujui kätevästi leivinpaperin päällä ilman jauhoja.

Tarkkasilmäiset saattavat huomata vaihekuvistani, että kuorrutteessa on pieniä hippuja. Tämä johtuu siitä, että lisäsin kuorrutteeseen 2 tl murukahvia. Halusin syventää ruskeaa sävyä, jotta valkosuklaaraidat tulisivat paremmin esiin. Suosittelen kuitenkin pitäytymään alla olevassa ohjeessa. Kuorrutteen tumma sävy olisi todennäköisesti ollut riittävä muutenkin ja kahvin aromista tuli ehkä turhankin vahva.

Tässä vielä Anna-lehdestä poimittua taustaa aleksanterinleivoksesta:

Suorakaiteen muotoinen vaaleanpunainen aleksanterinleivos nimettiin Helsingissä 1818 vierailleen Venäjän keisari Aleksanteri I:n mukaan. Kaksikerroksisen murotaikinaleivoksen kerrosten välissä on hilloa. Luomuksen takana on mahdollisesti eräs Helsinkiin asettunut sveitsiläinen leipuri.

20 - 24 kappaletta

Mokka-aleksanterinleivokset

Pohja:
250 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
6 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 ½ dl vadelmamarmeladia

Kuorrutus:
1 annospussi cappuccino-pikakahvijauhetta (esim. Pirkka)
2 ½ rkl vettä
3 ½ dl tomusokeria

Koristelu:

5 - 6 palaa valkoista tai tummaa suklaata


Vaahdota rasva ja sokerit. Lisää keltuaiset ja jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Taikina on tässä vaiheessa murumaista. Painele se tiiviiksi möykyksi ja kääri kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa tunnin ajan.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat palat leivinpaperin päällä n. 20 x 30 cm kokoisiksi levyiksi. Siirrä toinen uunipellin päälle ja levitä sille marmeladi. Kumoa toinen taikinalevy päälle ja irrota leivinpaperi. Paista 200 asteessa n. 30 min (suojaa foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa). Jäähdytä.

Sulata suklaa ja laita se valmiiksi pursotuspussiin. Tee välittömästi tämän jälkeen kuorrute sekoittamalla aineet keskenään. Levitä kuorrute pohjan päälle. Tartu heti pursotuspussiin ja raidoita suklaalla kuorrutteen pinta. Vedä veitsellä kevyet viillot kohtisuoraan raitoihin nähden vuorotellen vasemmalta oikealle, oikealta vasemmalle (kts. vaihekuvat). Lopuksi voit kevyesti heilutella levyä vaaka- ja/tai pystysuunnassa. Tämä auttaa tasoittamaan kuorrutteen pinnan sileäksi. Anna kovettua. Leikkaa sitten paloiksi.

cappuccino_aleksanteri_vaihe1.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe2.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe3.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe4.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe5.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe6.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe7.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe8.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe9.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe10.jpg
cappuccino_aleksanteri_vaihe11.jpg cappuccino_aleksanteri_vaihe12.jpg

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
19 tassutusta

Kinuskikumppani

11376_SS_Kinuskik_Fariinimarengit_iso
Lisää ohjeita löydät kategoriasta Kevyet herkut »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
PULLAMAAKARI
Kiitos, että ehdit ensimmäisenä
vinkkaamaan uuden Akun Ankan
hauskasta yksityiskohdasta
jossa Iines leipoo kakun
"tsinuskitassun" reseptillä.
Kyllä sai suupielet
ylöspäin!
:)

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

punnitse-ja-saasta
suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Maapähkinävoi
    Lissy: KIITOS ohjeesta. Maapähkinävoi säilyy useita viikkoja jääkaapissa ....hmmm ei ainakaan meillä :D
  • Maapähkinävoi
    soja: vautsi, enpä ollut tullut ajatelleeksi että tätä voisi itse tehdä!
  • Mustikkaseepra
    Kati Luoma: Tää on kyllä niin hyvä ohje. Helposti tulee näyttävän näkönen kakku ja on uponnut viimeistä murua myöten. Joka kerta olen…
  • Suomi-maljat
    Pia Puppari: Mielettömän hienoja nää maljat! Teen viimeistään itsenäisyyspäivänä!
  • Suomi-maljat
    sininen: Kinuskikissalle onnittelut, että saat olla mukana virallisessa Suomi 100 -ohjelmassa! Täytyy olla onnellinen sähkövatkaimesta ja muista keittiön…

Kumppanit

valio-tammikuu
kinuskikissa-vanilja-ale
meira_leivontatuotteet_kevat