Aleksanterinleivokset ovat suosikkejani, mutta koskaan aiemmin en ole niitä itse tehnyt. Nyt innostuin kokeilemaan, kun löysin reseptikätköistäni tämän Anna-lehdessä joskus julkaistun version. Leivosten valmistaminen olikin yllättävän helppoa, kun pohja paistui hilloineen päivineen kerralla uunissa. Kauliminenkin sujui kätevästi leivinpaperin päällä ilman jauhoja.

Tarkkasilmäiset saattavat huomata vaihekuvistani, että kuorrutteessa on pieniä hippuja. Tämä johtuu siitä, että lisäsin kuorrutteeseen 2 tl murukahvia. Halusin syventää ruskeaa sävyä, jotta valkosuklaaraidat tulisivat paremmin esiin. Suosittelen kuitenkin pitäytymään alla olevassa ohjeessa. Kuorrutteen tumma sävy olisi todennäköisesti ollut riittävä muutenkin ja kahvin aromista tuli ehkä turhankin vahva.

Tässä vielä Anna-lehdestä poimittua taustaa aleksanterinleivoksesta:

Suorakaiteen muotoinen vaaleanpunainen aleksanterinleivos nimettiin Helsingissä 1818 vierailleen Venäjän keisari Aleksanteri I:n mukaan. Kaksikerroksisen murotaikinaleivoksen kerrosten välissä on hilloa. Luomuksen takana on mahdollisesti eräs Helsinkiin asettunut sveitsiläinen leipuri.