29.08.2010   127 kommenttia Kategoria: Makeat piirakat,  Makuja maailmalta,  Syksy
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön

Apple pie – amerikkalainen omenapiirakka


apple pie1apple pie2

Vuosi sitten eräs blogin lukija toivoi minulta sarjakuvista tuttua amerikkalaista omenapiirakkaohjetta. Idea kuulosti heti kivan erilaiselta kuin mitä olen aiemmin tehnyt ja jäi muhimaan, kunnes sain käsiini tämän vuoden omenasadon. Lähdin tekemään taikinaa mustikka-valkosuklaasydän-piirakkaa varioiden. Myös valmis pakastevoitaikina voisi käydä hyvin. Täytteeseen laitoin makuja, joiden kuvittelin hyvin omenoihin natsaavan. Maistelupiiri nosti peukut ylös, joten tässä ohje teille!

Muunteluvinkki: Lisää täytteeseen 2 tl inkivääritahnaa!

Erityisruokavaliovinkki: Ohje on munaton, maidoton ja gluteeniton seuraavin pikku muutoksin: Korvaa vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla ja margariini maidottomalla versiolla. Voitelun munan voi jättää pois tai laittaa tilalle vaikka kahvia. Tarjoiluun käy esimerkiksi soijavanukas tai vaahtoutuva soijavispi.

Amerikkalainen omenapiirakka

Pohja:
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
150 g voita tai margariinia
½ dl vettä

Täyte:
1 kg omenoita
1 ½ dl fariinisokeria
3 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
¾ dl perunajauhoja
2 rkl sitruunamehua

Voiteluun:
1 muna

Tarjoiluun:
vaniljajäätelöä tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta


Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Paloittele joukkoon margariini. Nypi margariini ja jauhot sekaisin ja lisää joukkoon nopeasti sekoittaen vesi. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi.

Kuori omena ja poista omenankodat. Leikkaa lohkoiksi ja halkaise lohkot kahtia. Sekoita omenoiden joukkoon fariini- ja vaniljasokeri, kaneli, perunajauhot ja sitruunamehu.

Voitele piirakkavuoka (halkaisija 24 cm). Kauli puolet taikinasta jauhotetulla pöydällä hieman vuoan pohjaa suuremmaksi levyksi. Nosta taikina vuokaan ja tasoittele reunat.

Kaada omenaseos vuokaan.

Kauli loput taikinasta leivinpaperin päällä vuoan halkaisijan kokoiseksi levyksi. Leikkaa levyyn aukkoja veitsellä. Voit myös kuvioida taikinakannen muoteilla.

Kippaa taikinalevy leivinpaperin avulla vuoan päälle. Painele reunat kiinni pohjataikinaan ja asettele kuviot siististi. Pyyhi pullasudilla mahdolliset jauhot taikinan päältä.

Voitele taikinakansi munalla.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla 60 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut hennosti väriä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
151 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
suomi100