
Täällä etelässä ruska-aika on aluillaan ja kohta saa taas ihailla värikylläistä syysmaisemaa. Minä nautin syksyn tulosta ja hämärtyvistä illoista. Syystuulen tuivertaessa ja sateen piiskatessa voi hyvällä syyllä käpertyä omaan pesäkoloon ja tehdä olonsa mukavaksi. Minulle vuodenaikojen vaihtumiset ovat aina pieniä uusia alkuja ja niihin sisältyy positiivisia odotuksia tulevasta. Tänä vuonna uusi alku on läsnä monella tapaa ja tunnelma erityisen toiveikas. Kinuskikissa on tassuttelemassa kohti uutta alkua ja tämä onkin viimeinen kakkupostaus ennen sivuston uudistamista.
Syyskakun päällä ruska on jo ehtinyt pitkälle ja ensimmäiset lehdet ovat putoamassa kohti maankamaraa. Lähdin toteuttamaan koristelua fiilispohjalta kaapista löytyvistä aineksista. Ensituntumalta saattaa kuulostaa hassulta sulattaa ja jähmettää suklaa ohueksi levyksi ja pistää se sitten säpäleiksi. Mutta pienistä, epäsymmetrisistä suklaalastuista tuli kivoja pikkukoristeita, joista olisi voinut sommitella vaikka mosaiikkitaideteoksen kakun päälle. Nyt kuitenkin asettelin palaset puunrungon ympärille lehdistöksi. Sen voin luvata, että tässä koristelussa ei voi epäonnistua, eikä tarvitse kauheasti näpräilläkään. Kakun pystyy tekemään koristelua myöten valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä.
Koristeet on tehty sulatettavista Candy melts -napeista, mutta lehdet voisi tehdä myös pastaväreillä värjätystä valkosuklaasta ja rungon tummasta suklaasta.
Kakkua voi halutessaan yksinkertaistaa tavalliseksi suklaakakuksi jättämällä puolukka-omenatäytteen pois. Itse halusin kuitenkin kakkuun syksyn makuja ja tehdä sen vähän totutusta poiketen laittamalla hyytelömäisen puolukka-omenakerroksen pohjan ja suklaatäytteen väliin. Se voisi olla myös suklaatäytteen päällä kiilteen tilalla, jolloin se toimisi värikkäänä, omenanpalojen täplittämänä pintana kakulle. Tässä tasainen ruskea pohja antoi kuitenkin hyvän taustan ruskapuulle.
Pohja:
200 g domino-keksejä
50 g margariinia tai voita
Puolukka-omenatäyte:
400 g omenoita
2 liivatelehteä
4 dl puolukoita
3 dl sokeria
½ dl maissitärkkelystä
½ dl vettä
Suklaatäyte:
4 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
260 g tummaa suklaata
3 dl maustamatonta jugurttia
1 dl ruokosokeria
½ dl vettä
Koristeet:
keltaisia, oransseja ja mustia Candy melts -nappeja
Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Kakun saa irtoamaan vuoasta siistimmin, kun sivelet reunoille ruokaöljyä. Voit myös kiertää sisäpinnan ympärille reunakalvon.
Murskaa keksit täytteineen. Sulata rasva kattilassa ja sekoita keksimurut joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle. (Lisätietoja keksipohjaohjeesta.)
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi ja jaa lohkot 2-3 osaan.
Laita omena-puolukkatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita kattilaan omenat, puolukat ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä reilut 5 minuuttia (huom: tässä vaiheessa omenoiden ei tarvitse olla täysin kypsiä).
Sekoita maissitärkkelys ja vesi keskenään ja kaada omena-puolukkahillokkeen joukkoon. Jatka keittämistä pari minuuttia. Tarkista, että omenat ovat kypsiä ja jatka keittämistä tarvittaessa vielä hetken aikaa.
Ota kattila liedeltä ja lisää kuumaan hillokkeeseen liivatelehdet. Sekoita huolellisesti.
Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa, kunnes pinta on jäähtynyt (noin tunti).
Laita suklaatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Sekoita suklaasula maustamattomaan jugurttiin. Lisää suklaajugurtti ja ruokosokeri kuohukerman joukkoon. Kiehauta vesi ja sulata siihen liivatelehdet. Sekoita liivateliemi täytteeseen. Kaada vuokaan.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia. Irrota sitten vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
Sulata Candy melts -napit mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Levitä oranssia ja keltaista Candy melts -sulaa leivinpaperin päälle toisiinsa sekoitellen. Anna jähmettyä. Riko levy sitten pieniksi paloiksi.
Sulata mustat Candy meltsit edellä kuvatulla tapaa. Täytä sulalla pursotuspussi, jossa on n. 3 mm kokoinen pyöreä tylla (tai käytä kulmasta auki leikattua pakastuspussia). Pursota mustalla melts-sulalla puun runko ja oksat.
Asettele lehtiä oksien ympärille. Osan lehdistä voi upottaa täytteeseen pystyyn.
mari-johanna
Eeva: Tämäpä oli hyvä uutinen ja tulit sen meille kaikille jakamaan. Joskus on kakun tarve muttei ehdi leipoa. Kannattaa tehdä siis varalle! 🙂
Tein viime syksynä kaksi tällaista kakkua, joista toinen meni pakkaseen. Tänään oli kakun tarve, ja kaivoimme sen esille. Kakku oli melkeinpä parempi kuin tuoreena syöty kaverinsa. Kätevää…
LeipuriLiina: uskon, että molemmat kakut kestävät yhtä hyvin pakastuksen. 🙂
Ajattelin kokeilla tätä kakkua ilman puolukka-omenatäytettä ja tarjota tuoreiden mansikoiden kera. Mutta, juhlien hankalasta ajankohdasta johtuen joutuisin pakastamaan kakun. Kestääköhän tämä kakku pakastamista? Toinen vaihtoehtoni olisi raparperivalkosuklaakakku (”ilmaveivikakku”), mutta ilman mansikoita ja ilmaveiviä valmistettuna (eli normaalissa järjestyksessä tehtynä). Kestäisiköhän se paremmin pakastusta?
Cocoa: kyllä voit tehdä edellispäivänä. Suklaaohjeita löydät helpoiten menemällä ruskeasta palkista kohtaan Haku ja valitsemalla ainesosalistasta ”suklaa”. 🙂
Etsin helppoa ja nopeaa suklaakakkuohjetta lapsen juhliin. Harkitsen tämän tekemistä ilman omena-puolukkatäytettä. Voi tehdä siis edellisenä päivänä ja koristella juhlapäivänä esim.sokerimassasta tehdyillä koristeilla? Voi vinkata muistakin suklaakakuista (suklaa oli lapsen toive). Täytekakku ei ehkä onnistu aikapulan vuoksi.
salmari: hyvällä todennäköisyydellä onnistuu kinuskinkin päälle. 🙂
Moikka, luuletko että samanlaisen koristuksen voisi tehdä kinuskikakun päälle? Pysyisikö se hyvänä vai ”uppoisiko” se sinne kinuskin joukkoon? Kiitos jo valmiiksi 🙂
Namumaha: valkosuklaatakin voi värjätä varoen tomu- tai pastaväreillä. En tiedä, miten hyvin kirkkaat värit onnistuvat. Niitä varten olisi ehkä varminta hankkia suklaavärejä tai sitten tehdä lehdet värikkäistä karkeista, kuten tässä: http://www.kinuskikissa.fi/tyrni-appelsiinijuustokakku.
Hei, voisko noi candy meltsit korvata jollain? Runkoon aion käyttää tummaasuklaata, mutta voisko noihin käyttää värjättyä valkosuklaata?
CHILISUKLAA:
Kyllä suklaatäytettä voi chilillä maustaa. Tulee suklaiseen makuun kiinnostavasti särmää.
Moikka!
Sopisikohan tämä kakku/resepti muokattavaksi siten että jättää tuon puolukka-omenatäytteen pois ja lisää suklaatäytteeseen chiliä? Vai olisiko joku muu resepti parempi chili-suklaa kakun tekemiseen?
Yllättävä makuyhdistelmä, mutta toimii. Testattu on. Ajan puutteen vuoksi tein edellisenä iltana pohjan ja omena-puolukkakerroksen valmiiksi ja annoin puolivalmiin kakun olla yön yli jääkaapissa. Seuraavana aamuna tein suklaakerroksen. Minulla pysyi hyvin kerrokset yhdessä.
Tosin kiireessä en ilmeisesti antanut liivateveden jäähtyä tarpeeksi, ja ensimmäinen suklaakermavaahtoseos juoksettui. No kokemusta rikkaampana 🙂
elvis: okei, kiva kuulla! Täytyypä kokeilla itsekin! Kiitos siis ideasta. 🙂
tuli oikein hyvää, täyte oli vaan aika kirpeää, luultavasti karpalon takia, mutta hyvää! 🙂
elvis: kuulostaa ihanalta… Tulehan kertomaan, kun olet päässyt maistelemaan!
ihanan syksyistä! oma kokeilu menossa: tavallinen keksipohja, tästä ohjeesta omena-puolukka täyte (josta osa puolukasta korvattu karpalolla ja alkukesän unelmakakun vaniljapäällinen! tuo raparperi-versio on lemppari mutta tästä voisi tulla ihana syksykakku. Kakku jääkaapissa, toivottavasti onnistui! 🙂
Laalu: Laita vaan piparimaustetta suklaatäytteeseen! Kuulostaa hyvälle. Ja kokeilemallahan se parhaiten selviää 🙂
sojan kotikeittiö
ei ole kokemusta tästä, mutta toi piparit ja joulusuklaa jo varmasti auttaa…. ehkä en uskaltais laittaa piparkakkumaustetta…
Tämä on ehdottomasti paras juustokakku mitä olen syönyt! Kiitos taas ihanasta reseptistä! Intouduin rekisteröitymään käyttäjäksi pitkän anonyymikäytön jälkeen, koska toivoisin saavani vinkkejä kakun muokkaamiseen jouluisempaan makumaailmaan. Piparipohja ja joulusuklaa tulivat itselle mieleen, mutta joulusuklaa on niin rakeista, että häiritseeköhän liikaa kakun rakennetta? Pitäisikö hyödyntää piparkakkumaustetta suklaatäytteeseen?
TUNNELEIPURI:
Kyllä voi.
Voiko ruokosokerin korvata tavallisella sokerilla?
En saanu Candy meltsejä joten laitoin M&M:sejä tilalle. Tuli sellasta kritiikkiä, että maitosuklaa olis sopinu paremmin (:
En myöskään laittanu puolukoita mutta hyvä tuli 😉
BOOGINA:
Kyllä muutkin marjat sopivat, kunhan säädät sokerin määrän marjojen mukaan. Puolukoiden tavoin esim. viinimarjat ja karviaiset tarvitsevat enemmän sokeria kuin mansikat ja vadelmat. Pehmeämmät marjat myös hajoavat kiehautettaessa enemmän soseeseen kuin kovemmat .
voiks puolukan korvata jollai muulla? esim. mansikoilla tai jollai??? : )
SUKLAAKISSA:
Voit tehdä kakun jääkaappiin edellispäivänä. Eli ei siis hirveän monta kymmentä tuntia aikaisemmin! 🙂
Lukaisepa edellisestä kommentistani vinkkejä kakun leikkaamisesta/ottimista.
Heippa!
Ihana ohje, aivan ihana, mutta olisi minulla kysymyskin!Ajattelin tehdä tämmöisen kakun juhliin ja mietin että säilyykö tämä monta kymmentä vai vain pari tuntia jääkaapissa? 🙂
LESSI:
Hiukan haasteellinen leikattava tuo kakku on. Kaksi otinta tarvitaan. Kahdella kakkulapiolla palan kahta puolta nostaen se kyllä onnistuu. Ehkä käyttämäsi banaani-mansikkatäyte oli vieläkin liukkaampi, joten tavallinen kakkulapio yksinään tuskin suoriutui kunnialla lautaselle nostamisesta. 🙁 Jos ei halua seikkailla välineiden kanssa, mutta muuten haluaa kakun koristeluineen toteuttaa, niin ei olisi huono vaihtoehto tehdä keksipohjan päälle pelkkä suklaatäyte ja siihen koristelu. 🙂 Se vinkki tuolla ohjeessakin näkyy olevan.
Kinuskikissa voisi laittaa ohjeeseen huomautuksen kahden ottimen käytöstä.
Mistähän johtui, että kun tätä viikonloppuna kokeilin, niin tuo suklaakerros hyllyi ja liikkui tuon puolukka-omenatäytteen(itse käytin banaani-mansikka..:P) päällä? Kun sitä leikkasi niin se liukui vähän niinkuin pois..? Oliko tämä vain oma virhe, vai kävikö samoin sullakin kun aloit kakkua leikkaamaan?
Huhh.. olipa taas hankalasti selitetty, toivottavasti ymmärsit. Hyvää se silti oli vaikka leikkaaminen oli haastavaa!!
Todella hyvä syksyinen herkku 🙂
Mainio idea! Ja varmasti herkullinen kakku 🙂
Toll atekniikalla voisi toteuttaa vaikk amitä kakunpäälle
Valtavan ihana idea, nopea ja yksinkertainen toteuttaa, mutta kuitenkin näyttävä ja kaunis 🙂
MAHTAVA IDEA
Olen täällä jo käynyt aktiivisesti parikin vuotta, mutta ekaa kertaa kommentoin. Aivan ihania herkkuja ja aivan käsittämätöntä, miten joku jaksaa tehdä asiat noin yksityiskohtaisesti ja huolella. Itse keittiössä menen aina sieltä, mistä aita on matalin ja oion mutkat suoriksi 🙂 Yhtä asiaa olen myös ihmetellyt. Kuka nuo kaikki herkut syö :)?
Ja sanomattakin selvää että kakku on taas kerran aivan ihana! Kiitos Kinuskikissa!
Kakkujen kuljetukseen ja säilytykseen ostin joskus citymarketista kakkukuvun (alle 10e), jossa pohjan välissä on irtokannen alla kylmägeelipusseja. Kuvun saa naksautettua kiinni alaosaan, joten alapuolelta hohkaa viileys myös pöydässä. Kylmägeelipussit on käteviä, pidän ne aina pakastimessa ja tarvittaessa niitä voi käyttää muuhunkin…
Herkullisen näköinen syksyn kakku! Osaatko sanoa miten ainekset täytyisi puolittaa jos kakun tekisi pieneen 15 cm irtopohjavuokaan..? (:
Mahtavan näköinen kakku! Kuka noi sun kaikki herkut oikein syö?
Krista:
Minä olen kujettanut kakkuja jopa useamman sata kilometriä. Olen käyttänyt Tupperwaren pyöreää kakkukupua, olen asettanut kuvun alle ja päälle kylmäkalleja ja vuorannut koko komeuden vielä sanomalehdillä. Kun kakkukuvun tukee hyvin peräkonttiin se siellä kulkee oikein mallikkaasti koko matkan eikä kantajaa tarvita.
Kuinka paljon sulta meni Candy Meltsejä tähän kakkuun? Nehän on aika isoja pusseja.
Ihanat värit! Tätä kokeilen viikonloppuna. Nyt pitäis vaan ehtiä ensin käydä Confetin myymälässä…
Aivan mahtavan näköinen kakku! 🙂
Mistä näitä ideoita oikein tulee :D?!
Kauniit värit tuossa kakussa!
Säkäkokki ; Kiitos tuhannesti vinkistä! 🙂 pitää lähteä penkomaan varastosta pahvilaatikkoa. 😉
Adorable! What a pity you canÄt buy candy melts here in Germany ;-(
Huikean ihana kakku! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla :). Sinun reseptiesi mukaan on meillä vietetty monet juhlat! Reseptisi ovat erinomaisia ja selkeitä,KIITOS :)!Mukavaa syksyä!t.villakajava
Krista, joka mietit kuinka kuljetat kakun. Itse vien kakun autolla niin, että kakku on kaverin sylissä. Kakun voi laittaa vaikka pahvilaatikkoon ja sitten se pahvilaatikko syliin. Monet monet kerrat olen laittanut kakun takakonttiin ja hups keikkaa, se on joko pyörinyt siellä ympäri tai muuten vaan liiskautunut reunoista. Mutta sylissä se siis kestää paikallaan. Tämä vinkkivitonen siis tarvitsee kuskin lisäksi myös adjutantin mukaan. Pahvilaatikon pohjalle voi sitten laittaa vaikka minkälaista kylmäviritystä; tai olla laittamatta, pahvilaatikko itsessäänhän eristää kylmää ihan mukavasti. Onnea kuljetusmatkalle!