Joskus kannattaa kokeilla asioita silläkin uhalla, että pitää onnistumisen todennäköisyyttä minimaalisen pienenä. Baileysin makuinen pursotuskerma – siitä olin haaveillut pitkään. Ainahan varoitellaan, ettei kerman joukkoon saa joutua pisaraakaan muuta nestettä, vatkaimien on oltava putipuhtaita jne., muutoin vaahtoutuminen ei onnistu. Siksi olin vakuuttunut, että lorauttaessani Baileys-likööriä kuohukerman joukkoon tuhoaisin sen vaahtoutumisominaisuuden. En silti malttanut olla testaamatta. Ja hihhii – vaahdostahan tuli täydellistä! Raikkaan raparperin kanssa tämä on makuhermoja hemmotteleva yhdistelmä. Mihin muuhun Baileys-vaahdon voisi yhdistää? Muffinssien kuorrutteeksi, täytekakun pursotukseksi…? Tähän palaamme vielä. 🙂
Vinkki: Kinuskikissa-Iloleipuri-sarjan tuotteet ovat kesäkuun ajan myynnissä Citymarketeissa kautta maan. Vuoat kuuluvat myös Toivepuodin vakiovalikoimaan.
Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
Täyte:
500 g raparperia
1 ½ dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
Baileys-vaahto:
3 dl kuohukermaa
¾ dl Baileys-kermalikööriä
1 rkl tomusokeria
Lisäksi:
Kinuskikissa & Iloleipuri -tuotesarjan irtopohjainen sydänvuoka
Vinkki: Laita pursotukseen tarvittava likööri ajoissa jääkaappiin, jotta se on vaahdotusvaiheessa kylmää.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kaurahiutaleet. Painele taikina jauhoja apuna käyttäen voidellun sydänvuoan pohjalle ja reunoille.
Pese raparperit ja kuori niistä tarvittaessa ulommainen kerros. Leikkaa ½ cm:n paksuisiksi paloiksi. Yhdistä sokeri ja perunajauhot ja lisää raparperipalojen joukkoon. Levitä täyte vuokaan pohjan päälle.
Laita irtopohjavuoan ympärille alumiinifoliosta muotoiltu suoja. Näin paiston aikana mahdollisesti tihkuva rasva ei sotke uunia.
Paista piirakkaa 200 asteessa 35 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kermapursotusta.
Mittaa kulhoon kuohukerma, kylmä Baileys ja tomusokeri. Vatkaa vaahdoksi.
Laita vaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota vaahto piirakan reunoille paksuksi kerrokseksi.
Kiitos mari-johanna. 🙂 Yritän nyt ruveta metsästämään noita punavartisia. Iloista väriä olisi kiva saada sekä tähän piirakkaan uuteen vuokkaan että pihalle kasvamaan vihreitten lisäksi.
mari-johanna
Liisukka: Uskon että kyseessä on lajike ero. Itselläni on tuo vihreä lajike kun taas vanhempieni pihassa kasvaa puna vartisempi yksilö. Voit toki tehdä piirakan kummasta vaan,mutta onhan tuo punainen ilmeikkään näköinen. 🙂
Punaista kannattaa kysyä ihan isoista ruokakaupoissa kuten prisma ja city market. Toki jos haluat sen omalle pihallesi niin sitten ehdotan kääntymään lähimmän taimi myymälän puoleen. 🙂
Mutta mistä löydätte punaisia raparperinvarsia? Meillä varret on vihreitä. Onko erikoislajike vai maaperäkö tietynlainen? Olisi kiva saada väriä piirakkaan kuten tuossa Kinuskikissalla.
Tämä sydämmellinen piirakka houkuttaa juhannuspöytään. Sydänvuoka tuli postissa ja tällä on kiva se uudistaa. ja sitten herkullinen sydänkranssi huipennukseksi. 🙂
mari-johanna
Voi miten söpön näköinen! 🙂 Suunnittelin tekeväni ensi viikonloppuna Brita tortun vieraillemme
mutta onkos nyt pakko toteuttaa tämä!? Kaikessa yksinkertaisuudessaan niin ihana! 🙂
Irzu
Ai että! Baileysvaahto! Nam! Raparperista itse en kauheasti välitä mutta nyt menisi kyllä sekin 😀
Kannattaa kokeilla tehdä jäätelöä Baileystä