3.5.2017
Pohja: 24 cm vuokaan ( itse tein 26 cm n. 1,7 kertaisella ohjeella, olisi voinut nousta paremmin)
5 munaa
110 g voita
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
2,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhoa
2 tl vaniljasokeria
Sulata voi ja jäähdytä. Tee jauhoseos valmiiksi. Vaahdota munat ja sokerit. Lisää jauhoseosta ja jäähtynyttä voita vuoronperään, kääntele taikinaa aina välissä. Sekoita voi hyvin joukkoon.
paista 170 asteessa n. 45 min
Voi tehdä ajoissa vaikka edellisenä päivänä. Leikkaa vasta täysin jäähtyneenä.
Täyte:
Riittää 2 kerrokseen
200g appelssiini tuorejuustoa
200g appelssiini rahkaa
5 dl Flora vispiä
2 tl vanilja uutetta
hieman appelsiinin makuista tomusokeria
hieman sitruunan keltaista pastaväriä
tilkka sitruuna mehua
4 liivatetta ( tilkka appelsiini täysmehua nesteeksi)
1 purkki aprikoosihilloa
n. 1, 5 dl kosteukkeeksi appelsiinimehua
Liivatteet kylmään veteen. Vatkaa vispi ja lisää tuorejuusto sekä rahka, sekoita hyvin.
Lämmitä appelsiinimehua ja lisää liivatteet – anna jäähtyä hieman.
Lisää sokeri, sitruunamehu, vaniljauute, pastaväri. Makustele seosta tarviiko lisätä jotain, liivateseoksesta tulee kuitenkin vähän kirpeyttä lisää.
Kaada liivateseos joukkoon hiljalleen hyvin sekoittaen.
Kokoa irtopohjavuoan reunoja hyväksi käyttäen, kostuta pohjaa appelsiini mehulla ja laita puolet aprikoosihillosta päälle. Puolet täytteestä, tasoita. Lisää seuraava kerros.
Kostuta myös päälimmäinen kerros. Jääkaappiin yön yli.
Marenkikreemi:
Tämä määrä riitti hyvin korkeahkon kakun päälystämiseen.
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
180g voita ( ota ajoissa lämpimään jotta on pehmeä huoneenlämpöinen)
0,3 dl vettä
vaniljauutetta
sitruunan keltaista pastaväriä
Laita vesi ja sokeri kattilaan ja lämmitä seos 121 asteiseksi, älä yhtään sekoita.
Vatkaa silläaikaa valkuaiset vaahdoksi, tulee melko samaan aikaan valmiiksi.
Lisää sokerisiirappi välittömästi kuumana valkuaisen joukkoon, valuta reunoja pitkin ja sekoita tehokkaasti vatkaimella koko ajan. Iso yleiskone olisi paras tähän puuhaan, jotta kädet olisi vapaana tehdessä.
Vaahdota seosta kunnes massa on kädenlämpöistä.
Lisää voita joukkoon pieninä nokareina ja lisää vaniljauutetta hieman. Sekoita kunnes on kuohkeaa. Voin lisäämisen jälkeen voi hetken näyttää rakeiselta mutta vaahtoutuu kyllä, vatkaa ainenkin 10 min. Lisää pastaväriä.
Vaniljamassa koristeet:
Työkaluja tein pitkin viikoa valmiiksi, mutta niin että viimoiset valmistui 2 päivää ennen. Netistä näkee hyvin työkalujen malleja ja värejä jos kotona ei satu olemaan kovin värikkäitä. Värikkäät näkyvät tummasta pohjasta paremmin. Muttereita oli tarkoitus tehdä, mutta osoittautuikin kaikista hankalimmaksi kun yritin samaan mittakaavaan tehdä ja niinpä jäi tekemättä…
Pohja valkoisesta massasta johon lisätty ruskeaa pastaväriä, tässä vaiheessa en tiennyt tuleeko ”seinä” vaiko ” lattia” 🙂 hih…
Kokeilin ensin mikä lautanen olisi sopivan kokoinen kakun pohjaan nähden ja sen avulla leikkasin pyöreän muodon.
Noh.. lattia siitä tuli, koska hienot saumaukseni ei onnistuneet ja pastaväriä meni vapisevista käsistä muualle minne piti. Laitoin sitten enemmänkin tummaa väriä ( mustan ja ruskean sekoitus) ja pehmeällä isolla tomutus sudilla joka oli kastettu veteen aloin epätasaistamaan väriä laminaatin tyyliin. Suti ei ollut tippuvan märkä vaan juuri ja juuri kostea, ylimääräiset vedet pudistelin pois. Sieltä täältä otin väriä enemmän. Kuivui pari päivää. Kakun päälle useampaa tuntia aikaisemmin niin kerkeää pehmetä, nopeammin varmaan vispin päällä pehmenee kuin voimarengin.
Jakari ja ruuvit tein valkoisen ja mustan massan yhdistelmästä. Kuivuttuaan laitoin valkoista efekti tomuväriä. Jakari on tehty muotilla ja muotoiltu sen jälkeen. Ruuvit pyöritelty tapeiksi, hammastikulla tehty kierteet ja lisätty ” hattu” jossa risti.
Vasara mustaa massaa, jossa keltaista massaa koristeena sekä harmaan mustaa seosta kärjessä. Leikkurit keltaista massaa ,johon lisätty burgundinpunaista pastaväriä sekä harmaata seosta. Elintarvikeliimaa käytetty.
Valkoisesta massasta tehty pohjapiirustuskartta ja keltaisesta mitta.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5570 tähteä
Maailman paras mutakakku
2771 tähteä
Mokkapalat
2527 tähteä
Brookies
1779 tähteä
Britakakku
1468 tähteä
Kiitokset mari-johanna ja maris lämpimistä sanoistanne 😊
Itsekään en tiennyt millainen tuosta tulisi, vaihe kerrallaan muotoutui. Kakun makumaailmakin vasta kun näin mitkä värit kakkuun tulisi.
En ikäväkyllä tullut ottaneeksi esim vasaran työstämisestä kuvaa, kun en tiennyt tästä tempauksesta kuin vasta eilen.
Ihan hauska oli loppujen lopuksi tätä aihetta tehdä vaikka työkalujen tekeminen tuntui ensin oudolta.
Uutta opin taas ja jos joskus tämmöinen aihe tulee tehdyksi uudelleen tietää jo valmiiksi kommervenkit sekä mihin menee eniten aikaa. Nyt päänvaivaa tuotti eniten leikkurit mutta pala kerrallaan muodostui tunnistettavaan muotoon.
Vaniljamassa on niin helppo käsitellä, mutta loputtomiinkaan sitä ei voi muovata kun alkaa kuivumaan, valmiissa tuotteessa voi kuivuttaan ilmetä halkeamia.