2.9.2016
Hillo:
Kannattaa tehdä edellisenä päivänä jotta on varmasti jäähtynyt.
2 dl pihlajanmarjaa ( keitä runsaassa vedessä 10-15 min)
Ota talteen keitinvettä 1,5 dl, kaada loput pois kattilasta. Lisää marjojen sekaan
300 g makeahkoa omenaa, pilkottuna/ kuorittuna/ kodat pois otettuna.
Puolikas vanilija tanko leikattuna auki sekä 1,5 dl keitinvettä. Keittele miedolla lämmöllä kunnes omenat ovat pehmenneet,ota tanko pois, muussaa sauvasekoittimella, lisää
1 dl sokeria
1 tl vanilijasokeria
Valmista sosetta 4,5 dl
Pohja:
200 g gluteenittomia keksejä esim piparia/ digestiveä 50/50
65 g voita sulatettuna
tilkka sitruunamehua
2 tl kaneli-sokeriseosta
Painele seos irtopohjavuokaan (26cm)
Täyte:
6 liivatetta ( kylmään veteen)
4 dl floora vispiä
1,5 dl floora vanillaa
…vatkataan ja lisätään
200 g appelsiini rahkaa
175 g philapelphia tuorejuustoa
….sekoitetaan hyvin ja lisätään
4 dl hillososetta
3 rkl tyrni likööriä tai viiniä
loraus inkivääri siirappia ( Punnitse ja Säästä kaupasta)
sokeria maun mukaan
1 tl bourbon vanilijajauhoa
0,5 tl jauhettua inkivääriä
ripaus kanelia
punaista ja keltaista geeliväriä
…. sekoita hyvin
Lämmitä 0,5 dl hilloketta ja loraus vettä tai vital tyrni appelsiini mehua jotta hillo notkistuu. Lisää liotetut liivatteet.
Kun on jäähtynyt, lisää vispiseokseen. Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa 3-4h , jos käytössäsi on vuokaa korkeampi reunanauha, käytä sitä, jotta koko massa mahtuu vuokaan ja päälle kiille.
Kiille:
3 dl Vital tyrni- appelsiini mehua
3,5 liivatetta ( kylmään veteen likoamaan)
Lämmitä mehu ja lisää liivatteet, sekoita kunnes liukenee ( tarkista ennen keittämistä että kattila on rasvaton, läpinäkyvässä kiilteessä helposti näkyy rasvaiset läikät).
Mehun tulee olla huoneenlämpöistä ennen kuin lisäät sen kakun päälle.
Jääkaappin yön yli.
Koristeissa itsevärjättyä/ marmoroitua vanilijamassaa, puolukkaa, vispiä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5560 tähteä
Maailman paras mutakakku
2766 tähteä
Mokkapalat
2517 tähteä
Brookies
1777 tähteä
Britakakku
1467 tähteä
Kiitoksia sanoistanne maris ja mari-johanna, tosin kaikki ei menny niin kuin stömsöössä tuon koristelu osalta. Huomasin että tuo vanilijamassa alkoi sulaa hirmu nopeasti kun laittoi sen kiilteen päälle. Siksi piti laittaa paikoitellen vispiä tukemaan niitä. Koristeet olin kummiski tehnyt jo paria pv aikaisemmin että kuivia piti olla.
Pihlajanmarjaa voisi verrata minusta puolukkaan tai pikemmin karpaloon, hapan on mutta toi oman makunsa.
Täytteestä olisi saanut ehkä jäädä kaneli ja inkivääri jauhona pois, pohjan kaneli olisi ehkä riittänyt minusta. Mutta syöjät tykkäsivät kuitenkin kovasti.