20.2.2017
vuoka 24 cm
Pohja:
150-200g gluteenittomia tummia Pirkka täytekeksejä ( vanilja) , älä hienonna liian pieneksi. Ettei tule kovaa mössöä voin jähmetyttyä.
45-50g voita, joku joskus neuvonut tekemään esim oivariinilla jossa on öljyä ettei niin kovettuisi pohja, tässä käytin voita.
Gluteeniton keksi on kovempaa kuin tavallinen. Jos teet tavallista pohjallista, laita vaikka kaurakeksejä ( voita 60 -70g)
sulata voi mikrossa ja anna jäähtyä murskaa keksit ( sisältöineen) käsin tai koneella.
vuoan pohjalle voi kevyesti laittaa öljyä.Tee massa ja painele kevyesti irtopohja vuoan pohjalle, mutta jos haluat tasaisen reunan vedä pienellä lusikalla tasaiseksi.
Täyte:
7 liivatetta
2 dl vispautuvaa vaniljakastiketta
2 dl Flora vispiä
2 dl kuohukermaa
200g sitruunatuorejuustoa
1 dl appelsiini mehua, mehua myös liivatteen keittoon tilkka
1 tl vanilja aromia
hieman vaniljakreemijauhetta n 0,5-1 tl
tilkka sitruuna aromia
2 tl vaniljasokeria
tomusokeria maun mukaan (siivilän läpi)
250g Bonne mangososetta
Liivatteet kylmään veteen.
Vispaa kuohkeaksi vaahdoksi vispi, vaniljakastike ja kuohu.
Lisää tuorejuusto hyvin vatkaten.
Lämmitä tilkka appelssiinimenua ja lisää liivatteet, nosta jäähtymään.
Lisää vaahtoon aromit, sokeri sekä mangosose, sekoita.
Lisää appelssiinimehu, sekoita.
Maista tarviiko jotakin lisää, mehua ei kannata lisätä.
Kaada hieman jäähtynyt liivatemehu seokseen ja vatkaa hyvin.
Kiinnitä reunakalvo vuokaan, esim teipillä jotta pysyy paikoillaan.
Kaada vaahto vuokaan pohjakeksin päälle ja painele tasaisesti. Huolehdi että reunat ovat siistit ja tasaiset, talouspaperilla voi pyyhkäistä jos on mennyt vaahtoa kovin korkealle reunalle.
Jääkaappiin 4 h
Kiille:
2 dl mango-passion tuoremehua
2 liivatelehteä
Liivatteet likoamaan 5 min.
Keitä mehu puhtaassa rasvattomassa kattilassa.
Lisää hyvin puristetut liivatteet yksi kerrallaan. Anna pulpahtaa
Anna mehun jäähtyä ihan huoneenlämpöiseksi, välillä sekoitellen.
Jos haluaa nopeuttaa pidä kylmähkössä vedessä astiaa ja liikuttele koko ajan mehua.
Mutta älä jätä mehua vartioimatta jotta ei vahingossa jäähdy liikaa.
Kaada mehukiille vuokaan varovasti, vaikka lusikkaa apuna käyttäen ja hieman sinne tänne ettei rymäytä yhteen kohtaan vauhdilla, vaahtomassa ei sitä välttämättä kestä.
Jääkaappiin yön yli.
Koristele mieleiselläsi tavalla, muista että sokerimassa ei tykkää kosketuksesta liivatteen kanssa, joten väliin pitää laittaa mm kermavaahtoa tai suklaata.
Aamulla ennen koristeluita. vinks: itse huomasin leveän grillilastan mainioksi apuvälineeksi kakun nostamiseen tarjoiluvadille, pitää vain olla suht ohut. Meillä Muurikan paistolasta, varmaankin lettujen paistoon tarkoitettu.
Gerberat kokeilussa, tämä on yksinkertainen malli kahdella kerroksella terälehtiä. Foliosta tehty muotti ei näy kuvassa. Tomuväri olisi ollut parempi kuin nuin kiiltävä, mutta meni tähän tarkoitukseen.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5560 tähteä
Maailman paras mutakakku
2766 tähteä
Mokkapalat
2517 tähteä
Brookies
1777 tähteä
Britakakku
1467 tähteä
Anna:Itselläni oli 24 cm vuoka. Itse taisin vispata vaniljakastikkeen ja vispin yhdessä, kuohukerman sitten erikseen. En tiedä onko sillä mitään väliä vispaako vain yhteen? Massaa tulee kuitenkin sen verran että nopeammin kuohkeutuu noin. Kuohukerman rasvakin on hiukka erilaista….