Kinuskileipomo Satu

Kategoria: Joulu,  Leivät, sämpylät ja rieskat Nähty 1816 kertaa
 
20.11.2017
 
3 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Vegaaninen

LUKIJAN RESEPTIRiisipuuropataleipä


Puuron lisääminen leipätaikinaan ja pitkään kohotetun taikinan paistaminen padassa rapeakuoriseksi pataleiväksi ovat mielestäni ehkäpä parhaat keksinnöt, jotka leivän leipomisen saralla on koskaan tehty. Kun jo pari vuotta sitten törmäsin Soppa 365 -sivustolla tähän leipään, jossa nuo kaksi nerokasta keksintöä on yhdistetty, päätin samalla sekunnilla, että tätä on leivottava. Jostain syystä resepti on kuitenkin roikkunut kokeiltavien leivonnaisten listalla siitä asti pääsemättä testiin. Nyt kuitenkin päätin korjata tilanteen ja onneksi näin. Leipä nimittäin oli aivan mielettömän hyvää ja hieman jouluistakin. Ensimmäisellä haukulla tiesin löytäneeni uuden suosikkijoululeivän. Jos riisipuuroa ei muuten jää tähteeksi, kannattaa jo puuroa keittäessä ennakoida ja keittää hieman ylimääräistä. Muokkasin alkuperäistä reseptiä siten, että tein siitä vegaanisen ja lisäsin taikinaan kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä tuomaan lisää jouluntuntua.

1,5 dl vettä
1/3 pkt tuorehiivaa
3 dl riisipuuroa
1 tl inkivääriä
1,5 tl suolaa
3,5 dl ohrajauhoa
3,5 dl vehnäjauhoa
25 g maidotonta margariinia

voiteluun: vettä
päälle koristeeksi: mantelilastuja tai -rouhetta
padan voiteluun: öljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää joukkoon puuro, inkivääri ja suola. Lisää taikinaan jauhoja, kunnes se on pehmeää, mutta muotoiltavaa. (Minä en lisännyt aivan tuota ainesluettelossa olevaa määrää.) Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.

Vaivaa lopuksi taikinan joukkoon rasva. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota noin tunti. Painele taikina kasaan kohotuksen puolivälissä.

Voitele kannellinen pata tai esim. kattila öljyllä. Laita astia uuniin ja uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kevyesti. Pyöritä taikina pyöreäksi leiväksi.

Ota pata uunista, kun uunin lämpö on 225 astetta. Nosta leipä pataan. Voitele leivän pinta vedellä ja ripottele päälle mantelilastuja tai -rouhetta. Laita kansi padan päälle. Laita pata uunin keskitasoon ja paista 15 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista vielä noin 30 minuuttia, kunnes leipä on kauniin vaaleanruskea ja kypsä.