Kinuskileipomo Satu

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Leivät, sämpylät ja rieskat Nähty 1788 kertaa
 
20.11.2017
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Vegaaninen

LUKIJAN RESEPTIGluteiinittomat maapähkinäsämpylät


Kirjastossa pisti silmään Tuulia Järvisen ja Tiina Strandbergin kirja ”Puuron uusi aika”. Koska olen suuri puurofani, täytyihän kirja lainata. Nämä gluteiinittomat ja jämäpuuroa sisältävät sämpylät vaikuttivat niin herkullisilta, että reseptiä täytyi ryhtyä testaamaan heti seuraavana päivänä. Meillä puuroa jää harvemmin kattilan pohjalle tähteeksi, joten päädyin keittämään puuron ihan näitä sämpylöitä varten. Juuri sopivan määrän sain keittämällä puuron yhdestä desilitrasta hiutaleita. Puuro taikinassa tekee sämpylöistä mielettömän pehmeitä ja kun mukaan vielä lisätään pähkinäistä makua tuovaa maapähkinävoita, tulos on aivan ihana. Näitä sämpylöitä varten todellakin kannattaa alkaa keittelemään puuroa aivan varta vasten, jotta ei tarvitse odotella seuraavaa kertaa, kun puuroa jää yli 🙂

8-10 sämpylää:

2 dl kauramaitoa (tai tavallista maitoa, jos ei tarvita vegaanista)
1 rkl psylliumia
2 dl gluteiinitonta kaura- tai muuta puuroa (saadaan keittämällä 1 dl hiutaleita)
1 dl maapähkinävoita
2 dl kaurajauhoa
1,5 dl täysjyväriisijauhoa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa

Sekoita kulhossa kauramaito ja psyllium ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää maapähkinävoi ja puuro ja vatkaa tasaiseksi sähkövatkaimen taikinakoukulla. (Minä vatkasin ihan käsin vispilällä. Hyvin onnistui, mutta maapähkinävoi toki on aika tahmeaa, joten vatkata täytyi aika voimakkaasti.)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan pienissä erissä sähkövatkaimella sekoittaen. (Tämänkin vaiheen tein käsin vatkaten ja hyvin onnistui niinkin.) Taikinan kuuluu olla melko löysää.

Muotoile taikinasta kaurajauhoja apuna käyttäen 8-10 sämpylää. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.