2.3.2016
1 pussi kuivahiivaa
8dl heraa tai maitoa
2rkl siirappia
2tl suolaa
3 dl perunamuusia
2dl kaurahiutaleita
2dl ruisjauhoja
n.11 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
päälle kaurahiutaleita
Lämmitä kotijuuston teosta yli jäänyttä heraa tai maitoa 42 asteiseksi. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita heran/maidon joukkoon. Mittaa perunamuusi ja suola sekä siirappi taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon kaurahiutaleet samalla puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita joukkoon ruisjauhot ja vehnäjauhot ja alusta taikinaa käsin tai yleiskoneella sekoittaen. Vaivaa kunnolla vähän kerrallaan jauhoja lisäten. Lisää öljy alustuksen loppu vaiheessa. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Menin jauhojen laskuissa sekaisin, kun minulla oli pikku apuri mukana vaivamassa taikinaa niin en vehnäjauhoista saanut tarkkaa määrää ylös, mutta taikina on valmista kun se irtoaa kulhon reunoista ja mieluummin jättää liian löysäksi kun tekee liian kovaa taikinaa. Laita taikina kohoamaan leivin liinan alle lämpimään paikkaan vähintään puoleksi tunniksi. Kaada kohonnut taikina uunipellin päälle, johon on laitettu leivinpaperi ja tee taikinapyörällä tai veitsellä pellin mitalta viiltoja niin että saat sämpylät neliön mallisiksi leiviksi. Anna kohota pellillä vähintään puoli tuntia ja ripottele leipien päälle hieman kaurahiutaleita ja paista 200c asteessa noin 10- 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa neliöiksi.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitos Mari-johanna kommentista ja jauhojen määrän laskuista. Tosiaan tällaisessa pelti mallissa ei haittaa vaikka taikina on hieman löysää kun ei tarvitse pyöritellä sämpylöiksi ja minusta löysästä taikinasta tulee maukkaampaa leipää ja leipä säilyy myös pitempään pehmeänä. Vaihdan tuon vehnäjauho määrän tuohon 11 dl. Sämpylät on kivoja siitä, kun niitä voi helposti muunnella sen mukaan, mitä jauhoja löytyy kaapista 🙂