Kinuskileipomo nalamuru

Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat Nähty 6911 kertaa
 
02.03.2016
 
6 kommenttia

Erityisruokavaliot: Munaton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIPerunaiset peltisämpylät


Innostuin pitkästä aikaa tekemään sämpylöitä, kun jouluna pakastamani kotijuuston teosta yli jäänyt hera tuli vastaan pakkasesta. Sämpylöiden teossa onnistuin aikanaan tekemään sämpylöistä liian kovia, mutta erään tuttavan opeilla opein tekemään herkullisia sämpylöitä. Hänen hyvien Sämpylöiden salaisuutena oli hiivaleipävehnäjauhojen pussin ohje sekä että taikinan alustaa hyvin ja jättää hieman löysäksi. Tällä ohjeella onnistuin ensimmäisen kerran hyvien Sämpylöiden teossa ja sittemmin olen onnistunut myös muilla ohjeilla. Tällä kertaa edellisen päivän ruuasta oli jäänyt yli perunamuusia ja halusin sen hyödyntää taikinaan. Kinuskikissan kaura-porkkanasämpylä ohjeeseen tykästyneenä olen innostunut laittamaan Sämpylöiden sekaan myös kaurahiutaleita ja ihastunut pelti vinkkiin, jolla saa helposti sekä nopeasti sämpylöitä. Tein sämpylöitä aineksista mitä kaapista löytyi ja näistä tuli oikein hyviä ja maukkaita. Kuivahiivaa neuvotaan käytettäväksi yksi pussi puolta litraa nestettä kohti, mutta olen huomannut että taikina kohoaa hyvin myös pienemmällä määrällä hiivaa, joten kun heraa oli 8dl niin hyödynsi sen kaiken ja laitoin vain pussillisen kuivahiivaa.

1 pussi kuivahiivaa
8dl heraa tai maitoa
2rkl siirappia
2tl suolaa
3 dl perunamuusia
2dl kaurahiutaleita
2dl ruisjauhoja
n.11 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
päälle kaurahiutaleita

Lämmitä kotijuuston  teosta yli jäänyttä heraa tai maitoa 42 asteiseksi.  Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita heran/maidon joukkoon. Mittaa perunamuusi ja suola sekä siirappi taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon kaurahiutaleet samalla puuhaarukalla sekoittaen. Sekoita joukkoon ruisjauhot ja vehnäjauhot ja alusta taikinaa käsin tai yleiskoneella sekoittaen. Vaivaa kunnolla vähän kerrallaan jauhoja lisäten. Lisää öljy alustuksen loppu vaiheessa. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Menin jauhojen laskuissa sekaisin, kun minulla oli pikku apuri mukana vaivamassa taikinaa niin en vehnäjauhoista saanut tarkkaa määrää ylös, mutta taikina on valmista kun se irtoaa kulhon reunoista ja mieluummin jättää liian löysäksi kun tekee liian kovaa taikinaa. Laita taikina kohoamaan leivin liinan alle lämpimään paikkaan vähintään puoleksi tunniksi. Kaada kohonnut taikina uunipellin päälle, johon on laitettu leivinpaperi ja tee taikinapyörällä tai veitsellä pellin mitalta viiltoja niin että saat sämpylät neliön mallisiksi leiviksi. Anna kohota pellillä vähintään puoli tuntia ja ripottele leipien päälle hieman kaurahiutaleita ja paista 200c asteessa noin 10- 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa neliöiksi.

sämpylät