Kinuskileipomo mari-johanna

Kategoria: Isän- ja äitienpäivä,  Joulu,  Pullat, munkit ja donitsit,  Syntymäpäivät Nähty 338 kertaa
 
05.09.2020
 
Ei kommentteja

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

LUKIJAN RESEPTIBOSDAL-pulla


Onnistuin saamaan käsiini oman mummuni pullareseptin. Se oli tallessa äidilläni,kas kun en ole ennen kysynyt... :) Itse kun en ole tähän asti omaan pullanleivonta taitooni ollut tyytyväinen. Pulla on liian kuivaa ja kovaa eikä makukaan ole ihan miellyttänyt. Vaikka hassua sinänsä, pullataikinan reseptihän ei juuri muutu. Se on sellainen kuin se on ja leipuri omilla käsillään sitten muovaa siitä maistuvaa tuoksuvaa ja ihanaa pullaa.
Olin jo lähes luovuttaa, ettei minusta sitten pullanleipojaa tulekaan, mutta nyt jo kaksi kertaa olen tehnyt mummuni reseptillä.... Hei,meillä taidetaan syödä jatkossakin pullaa. Munaa enemmän ja jauhoja vähemmän....Mmmmmm,niin hyvää!
Nyt puolestaan mieheni kysyi että voisiko Bostonpullan väliin laittaa dallas täytteen? Miksei, kun vaan laittaa. Ja niin Bostonkakun ja Dallaspullan yhdistelmästä syntyi BOSDAL-pulla mummun vanhalla reseptillä hieman nykyaikaan muokattuna.
Mummuni kun teki vanhanajan tyyliin aina pitkoja ja niitäpä ei suotta koristeltu eikä kuorrutettu... Pulla oli pullaa ilman lisä härpäkkeitä! :)

Pullataikina:

5 dl punaista täysmaitoa (eilaa tarvittaessa)
1 hiiva (50g)
2 kananmunaa
2tl suolaa
2 rkl kardemummaa
2 dl sokeria
200 g voi (laktoositonta tarvittaessa)
11-12 dl vehnäjauhoja

Täyte:

400 g valion vaniljan makuinen rahka
250 g voi
170 g vaniljakreemijauhe
2 dl maito

Pullan pinnalle tuleva stroisseli Kinuskikissan tapaan:

1 dl vehnäjauhoja
1/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
25 g voi

Voiteluun muna

Kuorrute:

1 dl tomusokeri
2 1/2 tl vettä

Tee näin:

Sulata voi ja mittaa jauhot valmiiksi.
Kerää loput aineet pöydälle. Munien on hyvä olla huoneen lämpöisiä.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
Liuota hiiva maitoon ja lisää mausteet.
Lisää seuraavaksi kananmunat munien rakenne sekoittaen rikki.
Ala lisäämään jauhoja vähitellen. Jossain vaiheessa on hyvä siirtää puulasta syrjään ja jatkaa vaivaamista
käsin.
Alustuksen loppupuolella lisää sulatettu voi pienissä erissä jauhojen lisäämisen ohella.
Vaivaa taikinaa kunnolla.
Jätä taikina liinan alle kohoamaan vedottomaan paikkaan noin 30-40 min.

Kohoamista odotellessa voit valmistaa täytteen ja stroisselin.
Täytteessä vatkaa ensin kevyesti voi ja rahka vatkaimella sekaisin.
Sitten lisää mukaan vaniljakreemijauhe ja maito. Voit laittaa täytteen odottamaan jääkaappiin. Toki minulla se säilyi
sen pienen hetken kyllä ihan pöydälläkin.
Stroisselissa sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja nypi sitten voi kuivien aineiden kanssa sekaisin.
Kun pulla taikina on kohonnut kaada se jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa hetki.
Jaa sitte kahtia.
Kauli puolikkaasta taikinasta suorakaiteen muotoinen levy ja levitä puolet täytteestä levyn päälle.
Rullaa levy kuten korvapuusteja tehdessä.
Saat tästä taikinasta 2 x 24 cm Boston kakkua sekä yhden pienemmän 20 cm.
Suojaa siis vuoat leivinpaperilla.
Sitten leikkaa veitsellä rullasta paloja. Nosta palat pystyyn vuokaan mutta jätä palojen väliin kohoamisvara.
Toimi samalla tavalla toisen puolen taikinasta kanssa.
Kohota pullia nyt noin puoli tuntia ja voitele sitten munalla.
Ripottele päälle Stroisselia.
Paista Bosdal pullaa 200 astetta 30 min.

Jos haluat päälle vielä kuorrutteen sekoita tomusokeri ja vesitilkka ja kun pulla on jäähtynyt niin valuta kuorrute pullan päälle.

VINKKI! Voithan myös tehdä vain yhden Bosdal pullan ja lopusta taikinasta jotain muuta. Yhteen Bosdal pullaan 24 cm riittää puolet täytteen määrästä.

Valmistusaika: 3 t