Tämä marenkikakku valmistui alkukesästä Satu-siskoni 50-vuotisjuhliin. Reseptissä huomioin siskon toiveen yhdistelmästä marenki-mascarpone-sitruuna. Juhliin tein kakun pellin kokoisena, jollaisena se riitti hyvin 30 hengelle ja ylikin jäi, kun oli toinenkin kakku tarjolla. Kuvan kakun tein puolet pienempänä juhannukseksi. Ainoana kakkuna se riitti noin 10 hengelle. Marenkikakuissa menekkiä ei voi laskea suoraan kakun halkaisijan mukaan, sillä ”höttöisemmän” koostumuksen vuoksi niitä yleensä syödään reiluja annoksia. Alla molemmat koot valittavaksesi.

Marenkikakun helppous on siinä, että pohjat voi valmistaa viikkojakin etukäteen. Haastavuutta taas lisää, että kakku täytyy kasata juuri ennen tarjoilua, sillä marengin rapeus kärsii odottelusta. Itsekin toimin siskon juhlissa niin, että olin pilkkonut mansikat etukäteen ja tehnyt täytteen rasiaan valmiiksi. Juhlapaikalla kasasin kakun nopeasti, kun kahvi oli jo valumassa! Tämä muuten toimii hyvin tilanteissa, joissa jääkaappitilaa on huonosti käytettävissä. Marenkikakun tapauksessa jääkaapin rajallista tilaa vie vain täyte, jonka säilöminen kannellisessa rasiassa on ekonomista.

Mansikoiden merkitystä ei voi tässä kakussa liikaa korostaa. Ne antavat tarvittavan raikkauden ja kesäisen maun. Lemon curd kun on sitruunaisuudestaan huolimatta makeaa, marengista puhumattakaan. Tahna on käytännöllinen täytteessä mascarponen parina, sillä sisältämänsä voin ansiosta se jähmettää täytteen rakenteen. Mascarpone muuttaa kermavaahdon juoksevammaksi, mutta sitruunatahna napakoittaa sen uudelleen, eikä täyte lähde karkailemaan pohjien välistä.