Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Kinuskit maailmalla: Willkommen in Deutschland!

23.7.2016

Tanja 12

Kinuskit maailmalla -sarjassa Tatjana johdattaa meidät tutustumaan saksalaiseen leivontakulttuuriin. Mihin matka jatkuu tästä? Uusia ulkomailla asuvia Kinuskeja kaivataan sarjaan, joten otan yhteydenotot asian tiimoilta kiitollisena vastaan! Aiemmat esittelyt löydät kohdasta Yhteisö -> Kinuskit maailmalla.

Sopeutuminen uuteen kotimaahan

Me muutimme Saksaan neljä vuotta sitten mieheni työn perässä. Sopeutuminen oli aluksi hankalaa, koska kaikki oli minulle aivan uutta, kielitaitoa minulla ei ollut yhtään, turvaverkko puuttui täysin, ei ollut sukulaisia eikä ystäviä. Elämässäni alkoi silloin aivan uusi sivu. Nyt neljän vuoden jälkeen kaikki sujuu jo paremmin, kun olen oppinut maan tapoja ja hieman kieltä sekä saanut ystäviäkin.

Me asumme pienessa kaupungissa nimeltään Düren (noin 90 000 asukasta). Düren sijaitsee kahden ison kaupungin, Kölnin ja Aachenin, välissä Länsi-Saksassa. Düren on pieni tehdaskaupunki Ruhr-joen varrella.

Saksassa on aika mukavaa asua. Yksi hyvistä puolista on sijainti Euroopan keskellä. Omalla autolla pääsee helposti ja nopeasti vaikka Pariisin asti. Asuinpaikastamme ajaa reilussa puolessa tunnissa sekä Belgiaan että Hollantiin, joten ostosreissuja voi hatutessaan tehdä vaikkapa päivittäin muuallakin kuin Saksassa. Hinnat ovat huomattavasti edullisempia kuin Suomessa ja valikoimaa on valtavasti.

Ei tietenkään pidä unohtaa ilmastoa, joka on täällä varsin miellyttävä. Kurahousupäiviä on huomattavasti vähemmän kuin Suomessa, mikä näin kahden pienen lapsen äidille on erittäin positiivinen asia. Saksassa pienten lasten äidit ovat käytännössä useimmin kotona ja minäkin olen siis kotirouva eli saksalaisittain Hausfrau.

Saksan huonoja puolia ovat erityisesti liikenneruuhkat ja ahtaus. Saksa on tiheään asuttu maa. Olen myös joutunut toteamaan, että monissa kaupoissa on aika vaikea liikkua lastenvaunujen kanssa. Suomesta kaipaan tietysti läheisiäni, puhdasta luontoa ja väljyyttä, ruisleipää, puuroryynejä ja riisipiirakoita.

Tanja 14
Kaupunkimaisema Kölnistä. Talot ovat osa vanhaa keski-eurooppalaista rakennuskulttuuria.

Saksan leivontakulttuuri

Saksassa iltapäiväkahvit kera kakkujen ja leivosten (erityisesti sunnuntaina) on tavallinen juttu. Monissa perheissä tämä on perinne, jota on harjoitettu jo sukupolvien ajan. Lisäksi on tavallista, että tytär on oppinut leipomistaidon äidiltään, joten leipomisreseptit ovat usein siirtyneet sukupolvelta toiselle.

Saksan perinteiset kakut ovat: Apfelkuchen (omenapiirakka), Käsekuchen (juustokakku), Marmorkuchen (marmorikakku), Donauwelle (kirsikkakakku), Frankfurter Kranz (täytetty kahvikakku) ja Schwarzwälder Kirsch kuchen (kirsikkatäytekakku).

Saksalaisten leipomoiden tuotevalikoima on erittäin suuri ja hintataso edullinen. Tästä johtuen Saksassa kotona leivotaan vähemmän kuin Suomessa. Paikallisilla on tapana hakea tuoreita leivonnaisia ja leipiä päivittän leipomosta, jotka aukeavat jo aamukuudelta. Usein myös koululaiset nappaavat leipomosta mukaansa evässämpylän, croissantin tai makeamman version eli suklaacroissantin. Pikkuisia leipomoita löytyy lähes joka kadulta.

Suolaisia leivonnaisia ja piirakoita on Saksassa huomattavasti vähemmän kuin Suomessa. Ehdottomasti suosituin suolainen leivonnainen on Brezel, joka on hiivataikinasta tehty rinkeli, jonka päälle on ripoteltu suuria suolarakeita. Brezelin lisäksi leipomoista saa voileipiä ja pikkupizzoja. Kaikki leivonnaiset, mitä olen maistanut, ovat olleet maukkaita. Huonoon leivonnaiseen en ole vielä törmännyt.

Saksalaisten ja suomalaisten leivonnaisten eroavaisuuksista voidaan todeta, että Saksassa leivonnaisissa käytetään todella harvoin kanelia ja kardemummaa. Siksi saksalaiset ovatkin tykästyneet maistaessaan suomalaisia pipareita ja korvapuusteja.

Muutamia esimerkkejä leipomon hinnoista: tuoresämpylä maksaa alkaen 0,30 €/kpl, kokonainen leipä alkaen 2 €, kakunpala 2-2,50 €, leivonnaiset 2-3,50 €, pullat (esim. rusinapulla) alkaen 0,70 €.

Tanja 7 Tanja 1 Tanja 8
Saksalaisten leipomoiden klassista tuotevalikoimaa. Alimpana piparkakkukaupan näyteikkuna.

Ruokakulttuuri nykyään

Nykyaikana kahvilat, jäätelöbaarit ja leipomot ovat korvanneet perinteistä kahvittelutapaa. Sunnuntaisin edelleenkin tavataan ja kahvitellaan sukulaisten ja ystävien kanssa, mutta kakut ja leivonnaiset ostetaan useammin pakastealtaalta tai suoraan leipomosta.

Lisäksi suosiotaan ovat lisänneet uudet suuntaukset: vegaanituotteet, gluteenittomat reseptit ja dieettileivonnaiset. Tosiasiassa esimerkiksi gluteenittomia tuotteita on usein varsin hankala löytää monista leipomoista, sen sijaan laktoosittomia alkaa olla jo aika hyvin tarjolla. Kaupoissa kyllä molempia löytyy jo aikamoinen valikoima.

Saksassa valmiiksi maustettuja lihatuotteita on tarjolla vähemmän kuin Suomessa, vaikka muuten lihatuotteita löytyy kyllä runsaasti, varsinkin makkaravalikoima on täällä aikamoinen. Sen sijaan valmisruokien tarjonta on varsin niukka samoin myös pakastevihanneksien. Maustettujen rahkojen ja tuorejuustojen valikoima on paljon pienempi ja light-maitotuotteita löytyy vähemmän.

Tanja 10 Tanja 11
Saksalainen leivontakauppa on osa nykyaikaa.

Suomalaista leivontaperinnettä jakamassa

Itse leivon vaihtelevasti. Viikonloppuisin teen usein lettuja tai pannukakkua, arkiviikolla leivon 1-2 kertaa suolaisia piirakoita tai kahvikakkuja. Omille vieraille leivon aina itse, samoin syntymäpäiville ja muihin juhlapäiviin. Usein leivon myös paikallisen Suomi-koulumme tapahtumiin.

Olen tarjonnut suomalaisia leivonnaisia omille kavereille, vienyt niitä päiväkodin juhliin, retkille ja ryhmän hoitajille kiitokseksi. Suosituimpia ovat porkkanakakku, mokkapalat, korvapuustit, lohipiirakka ja voileipäkakut. Saksalaisten mielestä voileipäkakku on erikoinen ja maukas yhdistelmä ja heidän mielestään erikoisen hyvä idea tehdä leivästä kakku. Korvapuusteista on tykätty täällä myös todella paljon. Kardemumman ja kanelin yhdistelmä on saksalaisille hauska, koska heille se on enemmänkin joulumaku. En ole saksalaisia joulupipareita lukuunottamatta törmännyt leivonnaisiin, joissa olisi yhdistettynä kardemummaa ja kanelia.

Tein hieman kyselyä, kuinka moni täällä Saksassa tuntee ja seuraa Kinuskikissa-blogia ja lopputulos oli se, että blogi on todella tunnettu erityisesti suomalaisten keskuudessa. Se sai todella paljon kehuja. Saksalaiset ja venäläiset ystäväni ovat myös olleet kiinnostuneita Kinuskikissan resepteistä, joita olen heille kääntänyt saksaksi ja venäjäksi.

Ja lopuksi haluan sanoa, että Saksa on paljon muutakin kuin olutta ja makkaraa, joten kannattaa ihmeessä tutustua Saksan upeaan leivontakulttuuriin. Haluan myös toivottaa antoisia leivontahetkiä kaikille sinne Suomeen!

Tatjana

Tanja 3

Käsekuchen

Pohja:
100 g voita (huoneenlämpöisenä)
200 g vehnäjauhoa
60 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 kananmunaa
ripaus suolaa

Rahkatäyte:
500 g maitorahkaa
2 kananmunaa
180 g sokeria

Puddingtäyte:
250 ml kermaa
250 ml maitoa
1 ½ pss Dr.Oetker vaniljapudding
1 tl sitruunamehua

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla.Voitele ja vehnäjauhota reunat.
Laita kulhoon kaikki taikina-aineet ja vatkaa tai sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Valmista rahkatäyte sekoittamalla vispilällä maitorahka,sokeri ja munat keskenään. Älä vatkaa!

Valmista puddingtäyte toisessa kulhossa sekoittamalla vispilällä maito, vaniljapudding-jauhe, kerma ja sitruunamehu keskenään. Älä vatkaa!
Sekoita molemmat täytteet yhteen ja kaada täyte vuokaan.

Paista uunin keskitasolla 170 asteessa noin tunti.

Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.

Haluttaessa voisit lisätä rusinoita, unikonsiemeniä, omenoita, luumuja, kirsikoita, säilykepersikoita tai aprikooseja.

Tanja resepti 2

Tanja resepti

Kommentit (12)

nalamuru
Kinuskileipomo nalamuru
18.8.2016 17:58

Moi Tatjana! Luin esittelysi jo heti sen ilmestyttyä, mutta en lomaillessa ehtinyt jättää kommenttia. Nyt sen teen parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Kiitos mukaansa tempaavasta matkasta saksan leivonta kulttuuriin. Esittelysi toi mieleeni ihania muistoja omista nuoruuden saksan matkoistani berliiniin ja frankfurtin lähiseuduille. Tuota käsekuchenia pitää kyllä joskus tehdä näyttää niin hyvältä. Minua on pitkään häirinnyt mikä oli sen saksalaisen kakun nimi jota pääsiin lukion ystävyyskoulumatkan aikana maistamaan erään oppilaan äidin tekemänä ja kun kerroit perinteisimpiä kakkuja niin sieltähän se tuli eli nyt marmorkuchen reseptejä metsästämään ja leipomaan.

Tatjana
1.8.2016 16:25

maris: Minä käytin juustokakkuun Dr.Oetker Original Pudding (vaniljamakuinen). En valitettavasti osaa sanoa, löytyykö sitä Suomen ruokakaupoista. Mutta muistaakseni Suomessa on hyvä valikoima Dr.Oetker tuotteita ja luulen, että Bla Band vaniljavanukasjauhe käy myös. Reseptin Dr.Oetker vanukasjauheesta (1.5 pss) syntyisi 7.5dl valmista vanukasta.

Tatjana
1.8.2016 16:24

mari-johanna: Kiitos mukavista kommenteistasi.
Leipomon perustamiseen minulla ei vielä ole ollut aikaa, mutta olen sitä harkinnut. En vielä ole törmännyt kanelin ja kardemumman tuoksuun paikallisissa leipomoissa.

Tatjana
1.8.2016 16:20

Hei kaikille ja paljon kiitoksia kommenteistanne. Mukava kuulla myös, että tarinani oli mielenkiintoinen 🙂

Kinuskikissa
31.7.2016 16:43

Kiitos Tatjana kiinnostavasta esittelystä! Siellä Keski-Euroopassa leipomokulttuuri on omaa luokkaansa ja nuo valokuvat kertovat paljon. Käsekuchenista tulee mieleen lapsuusaikana tehty automatka Euroopan halki. Silloin yksi odotettu elämys oli tämä kuuluisa kakku. Ihanaa, että saatiin sen resepti tänne. Aion ehdottomasti leipoa sitä joskus tulevaisuudessa! Mielenkiintoinen muutoinkin tuo klassikkoleivonnaisten luettelo. Paljon lämpöisiä terveisiä Kinuskikissan lukijoille Saksaan! 🙂

Aamuriemu
Kinuskileipomo Aamuriemu
29.7.2016 18:20

Heippa! Makeita ja idyllisiä kuvia! Mielenkiintoinen teksti! Ulkosuomalaisena samastun moniin kokemuksiisi. Myös täällä Chilessä ollaan ihastuttu porkkanakakkuun ja mokkapaloihin. Ja Kinuskikissan kirjat herättävät niin ikään ihastusta täälläkin!
Mukavaa jatkoa!!

Kinuskiemo
27.7.2016 19:26
maris
Kinuskileipomo maris
27.7.2016 18:22

Hei! Yksi kysymys tuli vielä mieleen tuota juustokakkua koskien, joten kysynpäs nyt samantein tulevaisuutta silmällä pitäen. Ja vastata saa, kuka vain tietää. 🙂
Eli saako tuota vaniljavanukasjauhetta ihan täältä koto Suomen kaupoistakin? Ilmeisesti, on vaan itselle vähän vieraampi tuote.

Kinuskiemo
27.7.2016 17:51

Kesänlämpöinen tervehdys sinulle, Tatjana, sinne Saksanmaalle! 🙂 Olipa hauska tavata sinut tällä sivulla. Tavallaan olemmekin jo tutustuneet, kun viestittelimme aikanaan Kinuskikissan kirjojen tilausasioissa ja Saksaanlähettämiskuvioissa. Silloin kun kirjoja sai ostaa ja lähetettiin myös blogin ”kotimyynnistä”. Olenkin muistellut sinua ja toivonut, että lähettäisit viestiä itsestäsi. Kiitos, että tulit nyt päivittämään kuulumisiasi. Oli myös mielenkiintoista lukea, mitä huomioita olet tehnyt saksalaisesta leivontakulttuurista ja elämänmenosta siellä muutenkin. Mukava tietää, että sinun, lastesi ja koko perheesi asettuminen Saksaan on jo hyvässä mallissa. Kun oppii uudet päivittäiset arjen rutiinit ja kanssakäyminen uudella kielellä rupeaa sujumaan, on myös edellytykset alkaa viihtyä uudessa. Sinä olet nyt jo hyvässä kotiutumisvaiheessa. Hienoa, että tuttavia ja ystäviä on löytynyt. Ne suhteet ovat kullanarvoisia.

Kiitos tuosta herkullisesta kakkureseptistä! Se on minulle erityinen vuosien takaa. Tunnen sen nostalgisen maun suussani ja vesi tulee kielelle. Kun olin aikanaan Saksassa, Baijerissa, kieliopintojen vuoksi, tuota kakkua tuli maisteltua useammankin kerran. Se oli minulle silloin jotain aivan uutta. Tuollaista herkkua ei ollut aiemmin tullut vastaan. Kakun maku vei mennessään. Juustokakut eivät olleet tuolloin vielä rantautuneet Suomeen. Toivorikkaana ajattelin, että äitini tuollaisen kyllä tekaisisi, kunhan palaan kotimaahan. Mutta reseptitiedustelut paikan päällä eivät rohkaisseet. Tarvittiin rahkaa. ”Mitä se sellainen on?” Ei sellaista tuotetta ollut myynnissä Suomen kaupoissa. No, kehitys on onneksi kehittynyt. Juustokakut ja rahkapurkit ovat sittemmin tulleet tuttuakin tutummiksi! Mutta tuo antamasi resepti menee minulla varmasti tekolistalle. Rakasta äitiäni ei valitettavasti enää ole kakkua valmistamassa, nyt on itse käärittävä hihat. Kiitos, että valitsit juuri tämän kakun meille jaettavaksi. 🙂

Hauska, että saimme kuviesi myötä pistäytyä myös muutamaan leivoskauppaan ja katsella ympärillemme. Siellä pääsi saksalaisten herkkujen makuun. Ja veit meidät myös luontoon ihailemaan saksalaista maisemaidylliä. Ensimmäinen kuva on niin kaunis ja tunnelmallinen, että sen ääreen pysähtyy pakostakin pitkäksi aikaa.

Kaunista kesää sinulle ja perheellesi! Onnea ja menestystä edelleen elämään siellä! 🙂
Tavataan sivustolla kommentointien merkeissä!

soja
Kinuskileipomo soja
26.7.2016 21:58

Hei, ja hauska tutustua! Kiva kuulla saksasta, kuten muistakin maista ja kulttuureista mitä täällä on jo esitelty. Meilläkin menee pikimmiten kokeiluun tämä kakku, mies on todellinen juustokakkujen ystävä. Itselläni on alkanut tökkiä tavallinen amerikkalainen cheesecake, joten tämä kivaa vaihtelua! ja tuoreet mustikat varmaan sopivat tähänkin hyvin =)

Näytä lisää

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa