06.10.2013   11 kommenttia Kategoria: Makeat piirakat,  Syksy
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Wanhan ajan omenapiirakka


omenapiirakka

Puhalsin jälleen pölyt vuodelta 1899 peräisin olevan Suomen Kuvallisen Keittokirjan päältä tarkoituksenani löytää sopiva vanhan ajan leivonnainen viikon piristykseksi. Tämä oli jatkumoa wanhojen leivonnaisten sarjalle, joka alkoi kesällä nimipäivärinkilästä. Selasin hakemistoa omenan kohdalle, sillä mieleni teki kokeilla omenapiirakkaa. Päädyin yhdistelemään hieman eri ohjeita ja säveltämäänkin jouduin hiukan (täysin kirjaimellisesti tehtynä piirakkaan olisi kulunut yhteensä 7 keltuaista!), mutta olennaiselta osin sain mielestäni oikean hengen säilytettyä. Miellyttävän mehevä ja vienolla mausteisuudellaan lumoava piirakka!

Vinkit:

  • Tarvitset piirakan paistamiseen tavallista piirasvuokaa isomman vuoan (halkaisija 27 cm). Voit tehdä piiraan myös tavalliseen piirasvuokaan, jossa on normaalia korkeampi reuna. Myös uunivuoka käy paistamiseen. (Kuvan piirakka on tehty pikkuvuokaan puolikkaana annoksena.)
  • Keitä omenoita vain hetkinen, jotta ne hieman pehmenevät.
  • Sopiva uunin lämpötila on 200 astetta, paistoaika 35 minuuttia. Suojaa piirakka foliolla, kun reunat ovat saaneet hieman väriä.
  • Piirakka tihkuu herkästi rasvaa, joten irtopohjavuoan käyttö ei ole suositeltavaa.

Murotaikina:
175 g voita
½ dl sokuria
2 munankeltuaista
5 dl vehnäjauhoja
4 sntl (= n. ½ dl) kermaa

Täyte:
500 g happamia omenoita
tilkka vettä
4 neilikkaa
1 tl muskottikukkaa
75 g voita
1 sitruunan raaste
2 dl sokuria (makeiden omenoiden kanssa 1 ½ dl)
1 muna

Päälle:

tomusokuria


Sulata 175 g tuoretta voita ja anna jäähtyä. Hämmennä yhtiä päin ja sekoita siihen ½ dl sokuria ja 2 munankeltuaista. Lisää hyviä vehnäjauhoja, että tulee vetelämäinen taikina ja lisää sitten 4 sntl. sakeata kermaa.

Pane sen perästä kylmällä voilla voideltuun vuokaan jotenkin paksulti pohjaan ja ohuempaa syrjille.

Kuori ja halkase tuuleentuneita omenia ja ota pois siemenkota. Leikkaa palasiksi ja pane vähäseen veteen kiehumaan. Mausta vesi 4 mausteneilikalla ja 1 tl muskottikukalla. Käytä omenat harvan siivilän lävitse. Ota pois neilikat.

Sulata 75 g hyvää voita. Pane sen perästä sekaan sitruunan kuoriraaste, 2 dl sokuria, muna ja omenat ja hämmennä kaikki hyvästi. Kaada piirakkavuokaan ja pane uuniin paistumaan.

Vie pöytään kylmänä, kermavaahdolla koristettuna tahi vaniljakastin kanssa. Riputtele päälle tomusokuria.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
45 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissan tervehdys

Hyvää uutta leivontavuotta, sinä lukija! Kyselin teiltä arvontasivulla reseptitoiveita tammikuulle. Käykää ilmaisemassa tahtonne siellä! :) Alkuvuosi painottuu näillä näkymin hieman enemmän suolaiseen leivontaan ja myös kevyempien herkkujen kategoria täydentyy uusilla ohjeilla. Vuosi 2018 pitää sisällään myös uuden teeman Unelmien Talo&Koti -lehdessä, joka julkaisee Kinuskikissan leivontakoulua. Leivontakoulun resepteissä yhdistellään erilaisia klassikoita meiltä ja maailmalta. Tammikuun numerossa toisiinsa sulautuvat red velvet cake ja suklainen brownies. Siinäpä siis herkullista lukuvinkkiä vuoden alkajaisiksi! :)

Kommentoi »   Aiemmat tervehdykset »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Toivepuodin tammikuun arvonta



Tammikuun arvonnassa palkintona Wiltonin sydänvuoka, päivänkakkara-lautasia sekä keväisiä lehti-lautasliinoja.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit