Keväisiin juhlallisuuksiin voi hakea inspiraatiota kurkistamalla keski-eurooppalaisiin juhlapöytiin. Krémes tarkoittaa kermaista ja se kuvaa hyvin näiden leivosten luonnetta. Kahden lehtevän, murean taikinalevyn välissä on paksu kerros pehmeää vaniljatäytettä. Unkarissa leivos on erittäin suosittu ja rakastettu paikallinen erikoisuus, jonka reseptistä jokaisella suvulla on oma perinteensä. Ympäröivistä maista löytyy vastaavan tyyppisiä leivoksia, joten ei ole tavatonta törmätä vaniljaiseen herkkuun muuallakin. Leivokset koristellaan tomusokerilla. Suosittelen lisukkeena tuoreita marjoja.

Vinkki: Huomaathan, että leivosten valmistamista varten sinun on hyvä varautua digitaalisella paistomittarilla. Niitä saa isoista ruokakaupoista ja kodintarvikeliikkeistä.

12 kappaletta

Taikina:
3 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
225 g kylmää voita
4 rkl kylmää vettä
4 tl viinietikkaa

Vaniljamaito:
5 ½ dl kevytmaitoa
1 vaniljatanko

Vaniljavaahto:
8 keltuaista
1 ¼ dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
1 ¼ dl vehnäjauhoja
21 g (6 ¼ tl) liivatejauhetta
vaniljamaito (kts. edellä)
75 g huoneenlämpöistä voita

Valkuaisvaahto:
8 valkuaista
1 tl sitruunamehua
1 ¼ dl sokeria


Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja suola. Nypi sekaisin voin kanssa. Yhdistä vesi ja viinietikka. Sekoita taikinan joukkoon.

Nosta taikina jääkaappiin noin tunniksi. Valmista sillä välin vaniljamaito. Mittaa maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Kaavi sisältä siemenet maidon joukkoon. Lisää kattilaan myös vaniljatangon puolikkaat. Kuumenna maito kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja anna maustua kannen alla noin tunti.

Jaa taikina neljään osaan. Kauli taikinapalasta leivinpaperin päälle ohut, suorakaiteen muotoinen levy (19 x 28 cm). Käytä kauliessa apuna reilusti jauhoja. Kauli toinen taikinapala samaan tapaan ja kumoa se toisen levyn päälle. Poista leivinpaperi levyn pinnasta.

Siirrä pellille ja paista 200 asteessa noin 14 minuuttia (tai muutaman minuutin kauemminkin, jos pinta ei pala). Tasaa levyn reunat veitsellä heti uunista ottamisen jälkeen ja leikkaa 12 osaan. Näistä tulevat leivosten päällisosat. Toimi kahden jäljellä olevan taikinapalan kanssa samalla tavalla, mutta jätä levy kokonaiseksi. Siitä tulee leivosten pohjaosa.

Mittaa keltuaiset ja sokeri teräskulhoon. Vatkaa 8 minuuttia. Lisää vaniljasokeri. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot ja liivatejauhe. Lisää jauhoseos vähitellen keltuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten, kunnes seos on tasaista. Poista vaniljatangon puolikkaat maidosta ja lisää maito vähitellen vaahdon joukkoon.

Laita kattilaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Jatka vaniljavaahdon vatkaamista kuumassa vesihauteessa koko ajan käsivispilällä sekoittaen, kunnes lämpötila nousee 80 asteeseen. Ota kulho kattilan päältä ja sekoita joukkoon voi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sitruunamehu ja jatka vatkaamista hetken aikaa. Sekoita joukkoon sokeri ja vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää ja jämäkkää. Kääntele vaniljavaahdon joukkoon 1/3 valkuaisvaahdosta. Lisää sitten loputkin vaahdosta varovasti käännellen.

Nosta kulho jääkaappiin ja anna täytteen jähmettyä vähän väliä sekoitellen sen verran, että vaahto pysyy pohjalevyn päällä (noin 45 minuuttia). Siirrä kokonainen pohjalevy leivinpaperin päällä leikkuulaudalle. Levitä päälle täyte.

Asettele pinnalle pohjalevyn palaset. Jätä jokaisen palan väliin sen verran tilaa, että veitsi mahtuu välistä. Laita leivonnainen jääkaappiin, kunnes täyte on jähmettynyt (noin 4 tuntia). Leikkaa paloiksi. Siivilöi leivosten pinnalle tomusokeria. Tarjoile halutessasi kermavaahdon ja marjojen kera.

Resepti on julkaistu myös Unelmien Talo&Koti -lehdessä Kinuskikissan leivontakoulussa vuonna 2016.