31.05.2016   17 kommenttia Kategoria: Kesä,  Makeat piirakat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Tosi muruinen raparperipiirakka


tosi-muruinen-raparperipiirakka-2

tosi-muruinen-raparperipiirakka

Ideoimme yhdessä serkkuni Sannan kanssa viime viikonloppuna tämän piirakan mökkitalkoiden lomassa. Aina alkukesästä näitä ensimmäisiä raparperipiirakoita syödessä tuntuu, että raparperipiirakka on parasta maailmassa! Ja onhan raparperi mieletön raaka-aine monestakin syystä. Se on helposti ja edullisesti saatavissa parhaassa tapauksessa omalta pihamaalta. Raparperi kypsyy ensimmäisenä, kun marjasatoa vielä odotellaan ja kausi jatkuu läpi kesän. Ja maku! Siinä on luonnetta, vaikkakin sokeria tarvitaan sen kesyttämiseen.

Mikä sitten tekee juuri tästä piirakasta erityisen? Vastaus löytyy piirakan pinnasta. Reilu murukerros paistuu uunissa lähes keksimäiseksi. Resepti on varsin yksinkertainen, mutta yksikin osanen lisää olisi jo liikaa. Vaniljakastikettakaan ei jää kaipaamaan. Kylkeen voi ottaa vaikka lasillisen maitoa. 🙂

Vinkit:

  • Piirakasta tulee tällä sokerimäärällä sopivaa syötäväksi sellaisenaan ilman makeaa vaniljakastiketta tai kermavaahtoa. Jos haluat raparperin räväkämmin esiin, voit jopa puolittaa sokerimäärän.
  • Jos haluat tehdä piirakan isompana 24-senttiseen piirakkavuokaan, kerro ainesten määrät 1,5:llä.

Pohja (ja murupinta):
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 keltuainen
3 dl vehnäjauhoja

Täyte:
400 g raparperia
1 dl sokeria
2 ½ rkl perunajauhoja


Vuoraa piirakkavuoan pohja (pohjaosa 9,5 x 33 cm) leivinpaperilla. Käytä apuna vuoan pohjalevyä. Leivinpaperi suojaa vuoan pohjaa piirakkaa leikattaessa.

tosi-muruinen-raparperipiirakka-vaihe

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuainen ja jauhot. Levitä taikinaa ohueksi kerrokseksi piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Säästä reilu kolmannes taikinasta piirakan päälle.

tosi-muruinen-raparperipiirakka-vaihe-2

Leikkaa foliosta kapeita suikaleita ja painele ne taikinareunaa vasten. Tämä varmistaa, että reunat eivät valahda esipaiston aikana. Pistele pohjaan reikiä haarukalla.

tosi-muruinen-raparperipiirakka-vaihe-3 tosi-muruinen-raparperipiirakka-vaihe-4

Jos käytät irtopohjavuokaa, laita vuoan ympärille alumiinifoliosta muotoiltu suoja. Näin paiston aikana mahdollisesti tihkuva rasva ei sotke uunia. Esipaista pohjaa 200 astessa noin 10 minuuttia. Poista foliotuet.

Yhdistä sokeri ja perunajauhot kulhossa. Leikkaa raparperit noin puolen senttimetrin paksuiksi paloiksi. Sekoita kulhossa sokeriseoksen kanssa. Levitä pohjan päälle. Lisää pinnalle loput taikinasta nokareina.

tosi-muruinen-raparperipiirakka-vaihe-5 tosi-muruinen-raparperipiirakka-vaihe-6

Paista 200 asteessa 30-35 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun muruseos on saanut väriä.

Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Nauti sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kera.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
60 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissan mansikkareseptit



Nämä ja muut mansikkakakut löydät kategorioista täytekakut ja hyydykekakut.

Toivepuodin heinäkuun arvonta!



Arvontapalkintoina heinäkuussa kirsikan makuinen aromi ja kukkapursotussetti.

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat löydät Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
valio-tammikuu