Syksyisellä ulkomaanreissulla ihastuin quicheen – piirakkaan ranskalaisesta keittiöstä. Tunnetuin näistä ranskalaisista piirakoista on quiche lorraine, jonka täytteen kulmakivet ovat sianliha (tyypillisesti pekoni), munat ja kerma. Nykyään monissa versioissa on mukana myös juustoa ja sipulia.
Quiche, joka vei minulta kielen mennessään, sisälsi tonnikalaa, oliiveja ja sipulia. Näitä halusin testata myös kotioloissa. Quichen voi valmistaa tavalliseen piirasvuokaan, mutta monesti näkee käytettävän korkeareunaista vuokaa. Täyte on tällöin paksu ja piirakka saa juhlavuutta ja kakkumaisuutta, kun sen voi tarjoilla kakkuvadilta ilman vuokaa.
Kokeilin piirakkaa muutamista eri oliiveista ja ihastuin eniten valkosipulioliiveihin, joita löysin ruokamarketin tapas-tiskiltä. Muutkin oliivit (esimerkiksi sitruunatäytteiset) käyvät, mutta silloin täytteeseen voi lisätä yhden ison, murskatun valkosipulinkynnen.
Kermaksi laitoin nyt Kolmen juuston kermaa purkin ja kuohukermaa samaten. Tein myös ekan kerran niin, että sekoitin juustoraasteen täytteeseen 🙂 ja peukku sille ohjeelle! Parempi idea ehdottomasti niin onkin, verrattuna siihen, että ripottelee raasteen vain pinnalle.
Täyte saostui aivan uudella tavalla eikä juustopinnan liiasta tummumisesta ollut huolta, kuten yleensä on.
Tosin pidin loppupuolella peltiä suojana; sekin hieno vinkki Kinuskikissalta monissa ohjeissa. Kiitos siis siitäKIN hänelle 🙂