15.11.2008   53 kommenttia Kategoria: Syksy,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Syksyinen suklaatäytekakku 30-vuotisjuhliin


suklaataytekakku1suklaataytekakku2suklaataytekakku3suklaataytekakku4suklaataytekakku5suklaataytekakku6suklaataytekakku7suklaataytekakku8

Blogipäivitykseni laahaavat joiltain osin vielä alkusyksyn kakkusadossa. Tein tämän yhdessä kinuskikakun kanssa ystäväni 30-vuotisjuhliin. Täydellisen tyytyväinen en ollut, mutta kaikkihan on oppia tulevaa varten.

Suklaakuorrute vaatii yhä harjoitusta. Juuri tätä kakkua tehdessäni ymmärsin, mitä kannattaisi jatkossa tehdä erilailla, jotta onnistuminen olisi varmempaa. En paljasta siitä enempää, koska teen parin seuraavan viikon aikana parikin kakkua, joissa testaan asiaa. Onneksi suklaakuorrutteita voi tehdä päällekkäin useampia yhden epäonnistuessa (edellisen pitää ehtiä tietenkin kovettua). Tähänkin tuli kaksi kuorrutekerrosta päällekkäin - tosin molemmat olivat ohuita, joten ei kuorrutetta sentin paksuudelta tullut ja osa meni reunoillekin. Kinuskikissa 9.2.09: suklaakuorrutteen ohjetta on nyt muutettu ja onnistumisen pitäisi olla varmempaa!

Toinen asia, johon en ollut täydellisen tyytyväinen, oli kakun kostutus. Ei kakku kuivaa ollut, mutta olen turhaan varonut kostutusta kääretorttupohjan kanssa. Nyt tiedän, että kostuketta voi laittaa yhtä runsaalla kädellä kuin tavallisessa sokerikakkupohjassakin.

Kolmas asia (minulla on jonkin sortin pakkomielle paljastaa avoimesti nämä mokat, jotenkin niiden tunnustaminen helpottaa omaa oloa ;)) oli sitten tuo 30-numerokoriste. Tässä sen taas huomaa, että kun on ollut valmis visio jo kuukauden ajan, niin suunnitelmaa ei pitäisi mennä pari päivää ennen h-hetkeä muuttamaan. Havahduin vain yhtäkkiä, että ehkä sankari haluaisi kuitenkin koristeen, joka korostaisi kakun olevan juuri tätä tilaisuutta - kolmekymppisiä - varten tehty. Valmiissa kakussa koriste ei minun silmiini istu kokonaisuuteen. Jos nyt saisin tehdä sen uudelleen, numero 30 voisi olla jonkin isomman lehden päällä tai omenan kyljessä ja se olisi mieluummin hopeanhohtava kuin kultainen.

Suklaakakkuun sopii mielestäni hyvin suklaisen väriset pursotukset niin värin kuin maunkin puolesta. Käytin kermavaahtoon kaakaojauheen ja ruskean pastavärin yhdistelmää ja se toimi hyvin. Kaakaojauheesta tuli mukavan suklainen maku, jota kakun syöjäkin osaa värin perusteella odottaa. Kuitenkin kaakaojauhetta saisi yksinään laittaa (varsinkin tällaiseen isoon kakkuun) todella paljon, jotta väri olisi näin tummanruskea. Siksi tehostin väriä pastavärillä. Kermaa kannattaa vatkata vain hieman alulle ja suorittaa sitten värjääminen. Tämä sen takia, että sekä kaakaojauhe että värin sekoittaminen paksuntavat kermaa. Kannattaa harkita kerman makeuttamista ainakin osittain tavallisella sokerilla, sillä vaniljakreemijauhe tekee vaahdosta entistä paksumman.

Tumma suklaakakku


Pohja:

3 tummaa levykakkupohjaa

Kostutus:
6 dl maitoa
2 - 3 tl vaniljasokeria

Täyte:
1 prk Lemon curd -tahnaa
2 annosta suklaatäytettä tummasta suklaasta

Koristelu:
2 annosta suklaakuorrutetta
6 ½ dl kermaa pursotuksiin
kaakaojauhetta ja ruskeaa pastaväriä kerman maustamiseen ja värjäämiseen
omenapuun oksat ja 30-numerokoriste marsipaanista
omenapuun lehdet: kts. ruskalehtiohje

Valmista levykakkupohja erillisen ohjeen mukaisesti. Kokoa kakku kolmesta pohjasta ja kahdesta täytekerroksesta. Kostuta pohjaa vaniljamaidolla, levitä sitten Lemon curdia ja sen päälle suklaatäytettä. Toimi suklaakuorrutteen valmistamisessa erillisen ohjeen mukaan. Kuorrutetta riittää reunoillekin siveltäväksi. Suojaa kuorrutusvaiheessa kakkulautanen leivinpaperisuikaleilla, koska kuorrutetta valuu helposti lautasellekin. Värjää kermavaahto pastavärillä ja mausta kaakaojauheella ja sokerilla/vaniljakreemijauheella. Viimeistele koristelu haluamillasi marsipaanikoristeilla.


Suklaata kului isoon kakkuun monta levyä. Apuna kuorrutteen levittämisessä palettiveitsi.

Suklaakuorrutteen voi antaa jäähtyä hetken aikaa, jos ei halua sen valuvan reunoille.

Ruska oli ehtinyt jo iskeä omenapuun lehtiinkin. Lehdet voi kuivattaa käpristyneeseen muotoon rasian reunoja vasten tai rypistetyn leivinpaperin päällä. Lehtien kovettumiseen on hyvä varata viikon verran aikaa, jos materiaalina on marsipaani.

Numerokoristeen pintaan on sivelty kultaista tomuväriä ja suihkutettu lopuksi kultasuihketta.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
14 tassutusta

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentteja, jotka ilahduttivat, hyödyttivät tai herättivät keskustelua.
viikon-kommentoija-mervi

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Välipalakakku
    nalamuru: Niina Kahila: hyvä huomio sinulta että vauvan hedelmä soseissa saattaa olla lisättyä sokeria, mutta ei toki kaikissa ole riippuu niin…
  • Välipalakakku
    Niina Kahila: Heippa. Mietin vaan lukiessa reseptiä että siinä korostetaan sen terveyttä, mutta oletko kiinnittänyt huomiota siihen, että vauvan hedelmäsoseessa on lisättyä…
  • Bataatti Skagen
    soja: mietin että mahtaako peruna ehtiä paahtimessa kypsyä? olisi kiva kuulla sininen miten käy jos testaat
  • Key Lime Pie á la Kinuskikissa
    soja: sokeriruusu, voi olla että tosiaan rasvanimu kyky on erilainen. Itse tein äskettäin ensimmäisen kerran gluteiinittomista kekseistä juustokakun pohjan, se sattui…
  • Bataatti Skagen
    Satu Immonen: Kestääkö bataatti rapsakkana, jos tekee etukäteen valmiiksi. Synttäritarjoiluja mietin, mutta pehmeneekö bataattiviipale jääkaapissa täytteen vuoksi?

Kumppanit

SAMkevät
kinuskikissa-puoti2
meira_leivontatuotteet_kevat
valio-tammikuu