23.01.2017   1 kommentti Kategoria: Kevyet herkut,  Leivät, sämpylät ja rieskat,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Vegaaninen

Superleipä


superleipa

Superleivän resepti syntyi rukiisen siemenleivän ja sadonkorjuusämpylöiden yhdistelmänä. Halusin viedä siemenleivän ajatusta vielä pidemmälle ja ottaa taikinaan mukaan myös kasviksia. Nimi viittaa ”supereihin” raaka-aineisiin, jotka ovat täysipainoista ravintoa. Siemenet ja pähkinät sujahtavat leivän kautta päivittäiseen ruokavalioon.

Reseptiä voi soveltaa erilaisista kasviksista ja hakea näin vaihtelua. Itse olen raastanut kesäkurpitsan sijaan myös porkkanaa ja parsakaalia (puolet ja puolet). Parsakaalista lähtee paiston aikana erikoinen tuoksu, mutta maussa se ei dominoi. Kesäkurpitsasta irtoaa paljon nestettä, joten jos kasvikset ovat kuivempia, lisää hieman vettä. Taikina saa kuitenkin olla hyvin tönkköä rakenteeltaan. Toki myös siemeniä ja pähkinöitä voi vaihdella, kunhan yhteenlaskettu tilavuus säilyy suunnilleen samana.

Leivästä tulee matalahko, mutta kovin paksu sen ei ole hyvä ollakaan, jotta kypsyminen tapahtuu tasaisesti. Yllättävän pitkän paistoajan leipä vaatiikin. Valmiit viipaleet saavat vielä viimeistelyn leivänpaahtimessa, jossa ne paahtuvat ihanan rapeiksi!

Ainekset:
½ dl hasselpähkinöitä *
½ dl kuorellisia manteleita *
½ dl kuorellisia maapähkinöitä *
3 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 ½ dl pellavansiemenrouhetta *
1 dl auringonkukansiemeniä *
½ dl kurpitsansiemeniä *
½ dl hampunsiemeniä *
½ dl pellavansiemeniä *
2 rkl chia-siemeniä *
2 rkl psylliumjauhetta *
1 ½ tl suolaa *
1 (450 g) kesäkurpitsa
½ dl rypsiöljyä
1 rkl agavesiirappia tai hunajaa *

* löytyy Punnitse & Säästä -valikoimasta, vaihtelee myymälöittäin


Leikkaa hasselpähkinät ja mantelit karkeaksi rouheeksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa. Raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi tai hienonna se tehosekoittimella. Sekoita kurpitsaraaste, öljy ja siirappi/hunaja kuivien aineiden joukkoon.

superleipa-vaihe superleipa-vaihe-2

Painele taikina voideltuun leipävuokaan (1,5 litraa) ja anna tekeytyä huoneenlämmössä ainakin pari tuntia.

Paista 175 asteessa 20 minuuttia. Kumoa sitten ritilän päälle ja jatka paistamista vielä 85 minuuttia. Laita suojaksi alumiinifolio, kun pinta saanut väriä. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Yhteistyössä Punnitse & Säästä

punnitse-logo

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
28 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Lakritsaiset keksileivokset
    Sannikas: Korvasin rahkan sitruunatuorejuustolla kun en itse välitä rahkasta. Kuorutteeseen lisäsin reilusti lakritsikastiketta. Jätin myös kookoshiutaleet pois. Hyviä tuli, tosin olivat…
  • Vappumunkit ja -rinkilät
    mari-johanna: Nam ja Maiskis! :) Pakko oli tulla lisäämään, että illalla sitten paistoimme munkit maidottomina kauramaitoon ja sunnuntai maidotonta…
  • Vappumunkit ja -rinkilät
    mari-johanna: Liiana: Hyvä huomio! :) Meillä on itselläkin tarkoitus tänään vielä paistaa munkkeja juuri tällä ohjeella ja maidottomana. Eli maidottomaan versioon…
  • Valkosuklaaputouskakku
    puuris: Voi harmi! Miten on hoksannut tuota selvittää? Hmm... Pitää pohtia miten tässä menettelisi. Kiitos avusta! :)
  • Tippaleivät
    Suolahuisku: Hyvin tuntuu onnistuvan. Heitin jauhoseoksen sekaan psylliumia, joten nestettä meni taikinaan sitten tuplaten tai enemmänkin. Mutta hyviä tulee! Iloista vappua!

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat