23.01.2017   1 kommentti Kategoria: Kevyet herkut,  Leivät, sämpylät ja rieskat,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Vegaaninen

Superleipä


superleipa

Superleivän resepti syntyi rukiisen siemenleivän ja sadonkorjuusämpylöiden yhdistelmänä. Halusin viedä siemenleivän ajatusta vielä pidemmälle ja ottaa taikinaan mukaan myös kasviksia. Nimi viittaa ”supereihin” raaka-aineisiin, jotka ovat täysipainoista ravintoa. Siemenet ja pähkinät sujahtavat leivän kautta päivittäiseen ruokavalioon.

Reseptiä voi soveltaa erilaisista kasviksista ja hakea näin vaihtelua. Itse olen raastanut kesäkurpitsan sijaan myös porkkanaa ja parsakaalia (puolet ja puolet). Parsakaalista lähtee paiston aikana erikoinen tuoksu, mutta maussa se ei dominoi. Kesäkurpitsasta irtoaa paljon nestettä, joten jos kasvikset ovat kuivempia, lisää hieman vettä. Taikina saa kuitenkin olla hyvin tönkköä rakenteeltaan. Toki myös siemeniä ja pähkinöitä voi vaihdella, kunhan yhteenlaskettu tilavuus säilyy suunnilleen samana.

Leivästä tulee matalahko, mutta kovin paksu sen ei ole hyvä ollakaan, jotta kypsyminen tapahtuu tasaisesti. Yllättävän pitkän paistoajan leipä vaatiikin. Valmiit viipaleet saavat vielä viimeistelyn leivänpaahtimessa, jossa ne paahtuvat ihanan rapeiksi!

Ainekset:
½ dl hasselpähkinöitä *
½ dl kuorellisia manteleita *
½ dl kuorellisia maapähkinöitä *
3 ½ dl ruisjauhoja
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 ½ dl pellavansiemenrouhetta *
1 dl auringonkukansiemeniä *
½ dl kurpitsansiemeniä *
½ dl hampunsiemeniä *
½ dl pellavansiemeniä *
2 rkl chia-siemeniä *
2 rkl psylliumjauhetta *
1 ½ tl suolaa *
1 (450 g) kesäkurpitsa
½ dl rypsiöljyä
1 rkl agavesiirappia tai hunajaa *

* löytyy Punnitse & Säästä -valikoimasta, vaihtelee myymälöittäin


Leikkaa hasselpähkinät ja mantelit karkeaksi rouheeksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään kulhossa. Raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi tai hienonna se tehosekoittimella. Sekoita kurpitsaraaste, öljy ja siirappi/hunaja kuivien aineiden joukkoon.

superleipa-vaihe superleipa-vaihe-2

Painele taikina voideltuun leipävuokaan (1,5 litraa) ja anna tekeytyä huoneenlämmössä ainakin pari tuntia.

Paista 175 asteessa 20 minuuttia. Kumoa sitten ritilän päälle ja jatka paistamista vielä 85 minuuttia. Laita suojaksi alumiinifolio, kun pinta saanut väriä. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Yhteistyössä Punnitse & Säästä

punnitse-logo

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
34 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissan tervehdys

Hyvää uutta leivontavuotta, sinä lukija! Kyselin teiltä arvontasivulla reseptitoiveita tammikuulle. Käykää ilmaisemassa tahtonne siellä! :) Alkuvuosi painottuu näillä näkymin hieman enemmän suolaiseen leivontaan ja myös kevyempien herkkujen kategoria täydentyy uusilla ohjeilla. Vuosi 2018 pitää sisällään myös uuden teeman Unelmien Talo&Koti -lehdessä, joka julkaisee Kinuskikissan leivontakoulua. Leivontakoulun resepteissä yhdistellään erilaisia klassikoita meiltä ja maailmalta. Tammikuun numerossa toisiinsa sulautuvat red velvet cake ja suklainen brownies. Siinäpä siis herkullista lukuvinkkiä vuoden alkajaisiksi! :)

Kommentoi »   Aiemmat tervehdykset »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Toivepuodin tammikuun arvonta



Tammikuun arvonnassa palkintona Wiltonin sydänvuoka, päivänkakkara-lautasia sekä keväisiä lehti-lautasliinoja.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit