Toukokuun Kinuski-Sanomat

Pääkirjoitus


Kinuskitempauksessa vaniljamassat



Tee valmis leivonnainen tai koriste Kinuskikissan vaniljamassoista ja osallistu toukotempaukseen 31.5. mennessä.

Toivepuodin uutuudet


Toivepuotiin on tullut täydennyksiä niin Star Wars-, Minion-, Autot- kuin Frozen-teemoihin. Löydät täältä kaikki lastenteemat.

* * *


Kesäjuhlissa auringonpaiste on taattu, kun pöytään on katettu aurinkolautaset. Täältä löydät kaikki kertakäyttöiset kattaustarvikkeet.

* * *


Toivepuoti sai valikoimaan lakritsijauheen, joka sopii kuorrutteisiin ja taikinoihin. Saatavana myös salmiakin makuisena.

* * *


Pitsiaineita saa nyt valmiiksi värillisinä: mustaa, pinkkiä, turkoosia, kultaa ja hopeaa.

* * *


Kirjoita onnittelu tai päivänsankarin nimi foliopalloilla! Uudet ruusukullan sävyiset pallot sopivat myös häihin: esim. S&R.


Katso täältä kootusti Toivepuodin uutuudet.

Tärppejä Kinuskileipomoista



Kinuskileipomo sokeriruusu on ahkeroinut ja leiponut vaikka mitä! Tärpiksi valitsin pina coladan makuiset macaronit, joita leivotaan varmasti kevään juhlissa.




Laukkukakku hienolle naiselle! Irzun taidokkaat leivonnaiset ovat kekseliäitä ja näyttäviä. Tämmöinenkin luomus voi syntyä ilman erikoisvälineitä!




Monissa perheissä lyyrakakku on tänä keväänä ajankohtainen. Hunajatimjamin kakun täytteessä maistuu minttu ja vadelmat.




Pienet lohiruisnapit viedään nopeasti käsistä! Näiden suupalojen takana on Kinuskileipomo Kakkuherttuatar.




Pian kypsyvät ensimmäiset raparperit! Silloin voi nauttia vaikka Kinuskileipomo Vehnäkummun raparperi-kanelimurupiirakkaa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Tässä muistilista leivonnaisista tai niiden vaiheista, joita voit tehdä etukäteen:

* Pikkuleivät koristeluineen sopivat hyvin pakastettaviksi. Samoin pullat, kakkutikkarit ja muffinssit voi pakastaa. Jos kuorrutat muffinssit kermavaahdolla, tee se vasta sulattamisen jälkeen.

* Piirakkapohjat ja täytteet voi valmistaa jääkaappiin valmiiksi. Kokoa ja paista piirakka tarjoilupäivänä. Monet suolaiset ja makeat piirakat maistuvat myös kylminä, jolloin ne voi paistaa etukäteen ja säilyttää jääkaapissa tai pakastaa.

* Pullataikinan voi valmistaa kylmään maitoon ja säilyttää jääkaapissa yön yli. Näin taikinan voi tehdä kaksi päivää ennen juhlia ja paistamisen päivää etukäteen.

* Täytekakkupohjat voi tehdä pakastimeen valmiiksi tai leipoa päivää ennen täyttämistä. Myös täytetyn kakun voi pakastaa, mikäli se ei sisällä kokonaisia tuoreita marjoja tai kertaalleen sulatettuja raaka-aineita. Esimerkiksi suklaa- ja moussetäytteet selviävät pakastuksesta hyvin.

* Useat juusto-/hyydykekakut sopivat pakastettaviksi. Jos kakkuun tulee kiille, pakasta kakku vuoassa ja tee kiille vasta sulaneeseen kakkuun. Smoothiekakkujen ja seepratyylisten kakkujen rakenne voi kärsiä pakastuksesta. Varmista blogissa kysymällä, jos olet epävarma.

* Kaikki kakut, voileipäkakut mukaan lukien, voi täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä - se on jopa suositeltavaa. Poikkeuksen muodostavat marenkikakut. Marenkipohjat säilyvät viikkoja, mutta kokoaminen kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua.

* Useimmissa tapauksissa kuorrutuksen ja koristelunkin voi tehdä valmiiksi olipa kyseessä sitten massalla, kinuskilla, kermavaahdolla, suklaalla tai kreemillä kuorrutettu kakku. Voileipäkakkujen koristelu kannattaa jättää tarjoilupäivään, sillä kurkut, salaatit ja yrtit nuupahtavat jääkaapissa.

* Massalla kuorrutetut kakut voi tehdä koristeluita myöten valmiiksi jo etukäteen. Massoissa on kuitenkin eroja ja kaikki eivät kestä kakun päällä samalla tavalla. Tarvittaessa voit laittaa massan alle sokerikreemin. Vaniljamassalla voit kuitenkin kuorruttaa kakun edellisenä päivänä eikä tällöin sokerikreemiäkään tarvita.

* Juustokakkukiilteen päälle ei kannata laittaa sokerimassa-, pikeeri- tai pitsikoristeita! Sokerimassakukilla voi kuitenkin koristella kiillekakunkin, kun pursottaa ensin kermavaahtoa ja asettelee koristeet pursotusten päälle.

* Sokeri- tai vaniljamassasta tehdyt koristeet säilyvät viikkoja kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä. Pitsikoristeen voi valmistaa pari päivää etukäteen.

* Muistathan juhlatarjoiluissa kohtuus kaikessa! Juhlista ja niiden valmistelusta pitää jaksaa myös nauttia. :)

Hauskoja juhlia!

Kinuskikissan kauppakassi

Tällä palstalla Kinuskikissa poimii esittelyyn kiinnostavia tuotteita.



Makutestissä Lidlin valkosuklaat: 1) Fin Carré: kermainen jälkimaku 2) Magnum: vaniljainen, jopa hieman ylimakea 3) Bellarom: hyvä perussuklaa.




Dronningholmin täyttikset ovat marmeladin tapaisia, mutta vähemmän makeita ja rakenteeltaan täysin sileitä. Esimerkiksi vadelmassa ei ole siemeniä. Saatavana myös mustikan makuisena. Myydään K-ryhmän kaupoissa.




Hauskan värikäs minitomaattilajitelma tuli vastaan S-marketissa. Lajitelmasta saa helposti näyttävyyttä salaatteihin tai vaikka pizzaan.




Vadelman ja mansikan makuiset pakastekuivatut marjarakeet sopivat esimerkiksi keksien ja muffinssien koristeluun. Saatavana K-ryhmän kaupoista. Suolakaramellitäyte on tarkoitettu mm. muffinssien sisään. Oman makuuni tämä oli kuitenkin turhan vaisun makuinen.




Valitettavasti niin S- kuin K-kaupoista ei saa enää isoissa purkeissa myytäviä vaniljavanukkaita, joita olen käyttänyt useissa täyteresepteissäni. Lidlistä kuitenkin löysin tönikän Milbonan vaniljavanukasta. Muissa kaupoissa asioidessa on tyydyttävä pikkupurkkeihin.




Huhtahyvät-tuotemerkki on melko uusi tulokas leikkelehyllyssä. Oman huomioni kiinnitti tämä uusi chorizo-makkara. Sopii varmasti aika kivasti vaikka pizzan päälle salamin tapaan...




Valion valikoimaan tuli kerralla iso määrä lisää luomua - jee! Erityisesti tuorepuurovälipalat ovat askel oikeaan suuntaan. Luomurahka pääsee itselläni jokapäiväiseen käyttöön osana smoothieta.




Ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: mikä sen iloisempaa kuin löytää oma massa nyt myös Prisman valikoimasta (kuvassa näkyvät värit).

Kuukauden vinkki



Huomaathan, että pullataikinaan tuleva rasva on syytä lisätä taikinaan siinä vaiheessa, kun jauhoja on noin kolmannes käyttämättä. Jos voin lisää liian myöhään, on lopputuloksena rasvainen ja paksu "massa". Pidä tämä mielessäsi leipoessasi vaikka kuvan kardemummapullia. :)

Kinuskikissan tykätyimmät reseptit top 5

Tärpit juhlien järjestäjälle!

Erikokoisten kakkujen riittävyys - tämä ohje auttaa sinua arvioimaan tarjoiluiden riittävyyttä eri vierasmäärille.

Vuokien muunnostaulukot - täältä löydät kaavat, joiden avulla muunnat kakku- ja piirakkaohjeita isompiin vuokiin.

Vinkkejä erityisruokavalioihin - näiden vinkkien avulla muokkaat reseptejä esimerkiksi munattomiksi ja maidottomiksi.

Säilyvyysopas - täältä löydät tietoa leivonnaisten säilymisestä.

Kinuskikissa taikoo



Korvapuustipikkuleivät ja monet muut klassikot ovat löytäneet uuden muodon Kinuskikissan viimeisimmässä kirjassa. Toivepuoti myy kirjat Kinuskikissan signeeraamina.

Mielipiteesi on minulle tärkeä!

Koitko Kinuski-Sanomat hyödylliseksi?