16.08.2016   4 kommenttia Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat,  Syksy
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Pähkinätön

Sadonkorjuusämpylät


sadonkorjuusampylat

Punajuurta, lanttua, porkkanaa, lehtikaalta, kesäkurpitsaa… Kasvikset eivät jää näissä sämpylöissä muodollisuudeksi, vaan ne maistuvat, tuoksuvat ja näkyvät! Tämän sämpyläreseptin tavoite oli ujuttaa kasviksia arkiseen leipäherkutteluun. Juuresleipää myydään valmiinakin, mutta juuresten osuus on verrattain pieni. Tämä taikina sisältää enemmän kasviksia kuin esimeriksi perinteiset porkkanasämpylät, joissa porkkana ei juuri maistu. Valittavanasi on kolme erilaista makua, joista voi luoda erilaisia yhdistelmiä (punajuuri-porkkana jne.).

Leipää kuluu meillä melko paljon ja mieluusti sen söisi niin terveellisessä muodossa kuin suinkin. Tämä sämpyläresepti on jatkumoa aiemmille terveysleipäkokeiluilleni, mm. siemenleivälle ja rukiiselle siemenleivälle. Rukiisuutta voisi toki lisätä tähän sämpyläänkin – kokeilkaa ja kertokaa täällä omat vinkkinne!

18 kappaletta

Taikina:
2 ½ dl rasvatonta maitoa tai vettä
½ pkt (25 g) hiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl (oliivi)öljyä
7 dl rouheista sämpyläjauhoseosta

HUOM! Alla olevat makuversiot ovat vaihtoehtoisia. Kukin on siis mitoitettu yhtä 2 ½ dl:n taikinaa kohden.

Porkkana-lanttuversioon:
200 g porkkanaa
150 g lanttua (voit halutessasi korvata osittain tai kokonaan porkkanalla)

Lehtikaali-kesäkurpitsaversioon:
100 g (ilman varsia) lehtikaalia
250 g kesäkurpitsaa

Punajuuriversioon:
200 g punajuurta


Kuori porkkana/lanttu/punajuuri ja raasta hienoksi raasteeksi. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Huuhtele lehtikaali ja revi lehdet irti varsista. Hienonna lehdet monitoimikoneella pieneksi silpuksi.

Lämmitä maito/vesi kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, suola ja öljy. Sekoita jauhot taikinaan vähitellen. Lisää loppuvaiheessa valitsemaasi makuversioon tuleva raaste/silppu. Anna kohota liinan alla 45 minuuttia.

sadonkorjuusampylat-taikina

Ota taikinasta nokareita ja pyörittele jauhoja apuna käyttäen palloiksi. Laita pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinalla peitettynä vielä 20 minuuttia.

Paista 200 asteessa 13-15 minuuttia.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
53 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

valio-tammikuu

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat