Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

puuris

28.6.2017


Nimimerkki:

puuris

Kuka olet?

Olen 32-vuotias graafikko ja asustan Tampereella mieheni, pienen vauvan ja kahden kissan kanssa.

Koska innostuit leipomisesta ja miten se tapahtui?

Leivoin jo pienenä äitini ja sisarusteni kanssa perusjuttuja, kuten korvapuusteja, pullaa ja pipareita. Innostuin leipomisesta uudestaan 25-vuotiaana, kun tein omille syntymäpäivilleni kakun ja jostain syystä innostuin laittamaan koristeeksi muuta kuin perinteisiä mansikoita ja tölkkipersikkaa. Koristelu oli kivaa ja kakku sai paljon kehuja (vaikka näin jälkikäteen ajateltuna jälki oli aika vaatimatonta… 🙂 ). Siitä innostus sitten lähti koristelu edellä, mutta myöhemmin levisi myös leivontaan yleisesti.

Kuinka usein leivot? Minkälaiset jutut saavat sinut innostumaan?

Leivon itselleni gluteenitonta sämpylää noin kerran viikossa. Itse leipomalla pääsee halvemmalla ja säästää rahaa (usein lopputulos on myös herkullisempi)! Lisäksi tunnun olevan suvun luottoleipuri, sillä teen kakut synttäreille, valmistujaisiin ja häihin.

Innostun usein uusista resepteistä, joissa on kaunis ja erikoinen koristelu. Kinuskissan sivuston lisäksi etsin ideoita usein Pinterestistä.

Suosikkiraaka-aineesi?

Tällä hetkellä olen innostunut vadelman ja suklaan ihanasta liitosta.

Suosikkiosa-alueesi leivonnassa?

Ehdottomasti koristelu. Yritän lähes joka kerta leipoessani kakkuja kokeilla jotain uutta ja erilaista, jotain mitä en ole aiemmin tehnyt.

Kerro jokin hyvin mieleen jäänyt leivontamuisto!

Mieleen ei juuri nyt tule mieleen mitään tiettyä muistoa, mutta muistan kuinka lapsena oli hauskaa keksiä mitä erikoisempia hahmoja ja muotoja niin pulla- kuin piparkakkutaikinastakin. Toivottavasti oma lapseni innostuu leipomaan kanssani sitten vähän vanhempana.

Paras leivonnainen, jota olet maistanut?

Kun olin lapsi, isovanhempani asuivat toisella puolella Suomea ja kävimme sukuloimassa heidän luonaan kerran kesässä. Äidin puolen mummolassa oli aina tarjolla mummon leipomaa kuivakakkua, joka oli muistaakseni nimeltään hopeakakku. Enollani oli keliakia, joten kakku oli gluteeniton ja se suorastaan suli suussa! Valitettavasti mummoni on jo edesmennyt enkä voi enää kysyä häneltä gluteenittoman suussasulavan hopeakakun reseptiä.

Pahin kömmähdyksesi keittiössä?

Paras ystäväni oli pyytänyt minua tekemään häihinsä kakun. Olin jo etukäteen askarrellut kakun päälle koristeen, joten en ollut paljoakaan suunnittellut kakun muuta koristelua. Kun koristeluvaihe koitti ja kiire pukkasi päälle, tuli mieleeni värjätä päälle tuleva kermavaahto soseutetulla mustikalla. Väristä tulikin oikein ihanan lila, joka sopi hienosti valmiin koristeen kanssa. Nostimme kakut jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Jääkaapissa ollessaan kakun väri kuitenkin muuttui… ja juhlapöydässä oli tarjolla vaaleansinertävää laikukasta kakkua, jossa oli pieniä tummia laikkuja ja pisteitä siellä täällä. Kakku näytti minusta siltä kuin se olisi ollut päältä homeessa. Hääpari vakuutti kakun olevan kaunis, mutta itse olin maani myynyt. Kun juhlavieraat tulivat yksi toisensa jälkeen kehumaan minulle kakun makua ja koostumusta, oloni muuttui paremmaksi. Moni sanoi, ettei oikein tykkää täytekakusta, mutta tätä piti hakea lisää. Oli muuten Kinuskikissan resepti. 😉

Mitä haluaisit seuraavaksi oppia?

Haluaisin oppia tekemään macaroneja. Olen yrittänyt niitä monesti, mutta aina ne epäonnistuvat. Macaronit ovat niin kauniita ja värikkäitä, ne olisivat ihania tarjottavia, joita voisi muokata aina juhlien väriteeman mukaan.

Jos sinun pitäisi kuvailla leivonnan merkitystä itsellesi yhdellä sanalla, mikä se olisi?

Itseilmaisu

Miten haluaisit kehittää Kinuskiyhteisöä? Muita toiveita Kinuskikissalle?

Tällä hetkellä minulla ei ole kehittämisideoita eikä oikein toiveitakaan. Sivuilta löytyy nykyään niin hienosti myös gluteenittomia ohjeita tai vinkkejä siitä, miten ohjeen saa muokattua gluteenittomaksi.

Liinukka kysyi sinulta: Mikä on suosikkileivontakirjasi, jos sinulla on sellaista?

Ehdottomasti Kinuskikissa leipoo: Tervetuloa juhliin! Sain sen mieheltäni lahjaksi ja se taitaa olla ainoa leivontakirja, jonka omistan. Nykyään se taitaa lähinnä kerätä pölyä kirjahyllyssä, koska muistan suurimman osan tarpeellisista resepteistä ulkoa. 🙂

Mitä haluaisit kysyä seuraavalta esittelyssä olevalta Kinuskilta?

Onko sinulla vinkkiä tai neuvoa meille muille leipureille, jonka itse jouduit opettelemaan kantapään kautta?

Kommentit (3)

Kinuskikissa
3.7.2017 11:40

Kiitos puuris esittäytymisestä ja tosi mieluisaa, että olet mukana yhteisössä. Sinuun olen saanut tutustua tyttäresi nimiäiskakun myötä, kun pohdimme kuorrutteen soveltamista. Kakusta tuli mielettömän taidokas ja tyylikäs. Graafisen alan osaajana voin kuvitella, että kakkujen visuaalisuus on sinun tärkeää ja suunnittelet tarjoilut niin, että kaikki on kaunista ja viimeisteltyä. Toivottavasti saamme nähdä leivonnaisiasi täällä jatkossakin joko galleriassa tai vaikka ikiomassa Kinuskileipomossa! Ihanaa kesää sinulle ja perheellesi!

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
3.7.2017 08:19

Heipä hei Puuris! 🙂
Mukavaa todentotta, että kerroit itsestäsi vähän enemmän ja näin saamme sinuunkin tutustua paremmin. Kuten Emo tuolla taitaakin mainita, on aina mukavaa lukea toisten Kinuskien ajatuksia leipomisesta ja historiaa siitä, miten kukin meistä on leivontaan hurahtanut.
Nyt kyllä myös minä suosittelisin lämmöllä sinulle leipomon perustamista. Hillalle tekemäsi kakku oli niin kerrassaan kaunis että leipomoa vaan perustamaan. Ymmärrän toki, että pienen prinsessan äitinä aika on myös kortilla, mutta vähän kerrallaan yksi resepti silloin toinen tällöin.
Itse muistan aikoinaan Kinuski yhteisöön liittyessäni poteneeni varsinaista ramppi kuumetta, mutta nyt, reseptit ovat järjestyksessä omassa leipomossa ja toisinaan on kiva saada myös palautetta, jos joku on eksynyt jotain omaani kokeilemaan.
Tekstin perusteella sinä teet paljon gluteenitonta ja jos leipomon perustaisit minä voisin kyllä miehelleni sämpyläreseptejäsi kokeilla. Asiakas siis jo kolkuttelee oven takana…. 🙂
Mainitset kertomuksessasi mummon suussasulavasta gluteenittomasta kuivakakusta. Se on mahtanut olla herkullista koska vieläkin sen muistat. Kipaisepa nyt minun leipomooni, nimittäin minulla on leipomossa pumpulinen pilvikakku joka on gluteeniton ja todella se sulaa suuhun ennenkuin juurikaan ehtii edes haukata. Voisiko se olla sama tai ainakin sinne päin oleva kakku.
http://www.kinuskikissa.fi/leipomot/mari-johanna/pumpulinen-pilvikakku-gluteeniton/
Aurinkoista kesää koko perheellesi toivotellen ja mukavia leipomus hetkiä sinulle! Mukavaa että olet seurassamme! 🙂

PS. Ne macaronsit ovat minullakin vielä lopullisesti kesyttämättä, onnistuneita yksilöitä joukossa, mutta että koko pellillinen… Hih! Toiveeksi on toistaiseksi jäänyt joten jatketaan harjoituksia! 🙂

Kinuskiemo
2.7.2017 17:25

Heippa vaan, puuris! Aurinkoinen tervehdys sinulle! Tosi kiva tavata sinut nyt täällä ja tulla tutuksi, kun aika uusi olet vielä sivustolla. Kun leivontaharrastus yhdistää meitä Kinuskeja, on aina kiinnostava kuulla ajatuksia ja muisteloita siihen liittyen. Jäljet johtavat siis sinullakin, kuten monella muulla, äidin vierelle leivontapöydän ääreen. Siinä syntyi hauskan muotoisia pullia ja pipareita. Muodokkaat pullat maistuivat tietysti kaksin verroin herkullisilta tavallisiin verrattuna. Ja niitä oli kiva leipoa, kun sai vapaat kädet suunnitella taikinasta mielikuvitustuotoksia. (Olisiko siinä jo ollut siemen ammattiin?)

Kun muistelit pahinta kömmähdystäsi ja aloit kertoa hääkakun tekemisestä ystävällesi, odotin kauhunsekaisin ajatuksin, mihin lopulta päädytään. Kun kaikki meni lähes loppuun asti mallikkaasti ja arvattavissa oli kuitenkin jokin epäonnistuminen, niin täytyi huokaista helpotuksesta, kun lopulta kuitenkin ”kaikkein” isoimmalta katastrofilta säästyttiin. Kakku ei onneksi pudonnut lattialle ja hajonnut alkutekijöihinsä. Mutta jokainen ymmärtää, että hääkakun mustikka-kermavaahdon pettäminen oli totta kai sillä hetkellä sinulle pahin katastrofi ikinä. Ei paljoa auttanut, vaikka kehuja tuli rakenteesta ja mausta, mikä herkuttelijalle on kuitenkin se tärkein. Sittemmin olet suvun luottoleipurina kerännyt lukemattomat kiitokset. Tuota hääkakkua ei enää muista kukaan, nyt sinut muistetaan upeista luomuksistasi suvun moniin juhliin.

Lähes jokaisella leipurilla on se iso kömmähdyksensä, mutta sinulla tilanne oli totisesti tukala. On eri asia, kun kuivakakku palaa uuniin tai valmis täytekakku putoaa lautaselta lattialle kotona neljän seinän sisällä kuin häätilanteessa vieraiden astellessa tarjoilupöydän ääreen. Sen kauhuntunteen voi täysin aistia tarinasta. Kaikki sympatiat sinulle tuosta kokemuksesta vielä näin jälkikäteen.

Toivottavasti saamme nähdä jatkossa lisää sinun tekemiäsi kivoja kakkuja galleriassa. Nimijuhlakakku oli todella upea! Ehkä myös leipomo näkee jossain vaiheessa päivänvalon.

Hyvää ja kaunista kesää sinulle ja perheellesi. Hellyttävät terveiset Hilla Hannelelle! 🙂

PS.
Vielä ne macaronit kesyyntyvät!

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa