12.12.2016   6 kommenttia Kategoria: Joulu,  Kahvikakut,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton

Palsternakkakakku


palsternakkakakku

Porkkanakakku on rakastettu klassikko ja punajuurikakkukin jo vanha tuttu. Mutta muitakin juureksia voi samaan tapaan ujuttaa taikinoihin. Palsternakka ei juurikaan maistu kakussa, vaan tuo ennemminkin mehevyyttä. Mausteet ja pistaasit ovat pääroolissa. Kakku on makeutettu hunajalla, eikä se sisällä gluteenia tai maitotuotteita.

Vinkki: Taikina ei juurikaan kohoa uunissa. Voit paistaa kakun myös 20-senttisessä kakkuvuoassa. Tasaisimmin taikina kypsyy perinteisessä rengasmallisessa kuivakakkuvuoassa. Huomaathan, että kuorrutukseen tarvittavan raakasuklaan määrä riippuu vuoan muodosta. Tavallisessa kakkuvuoassa paistetun kakun päälle tarvitaan ohjetta enemmän suklaata.

Gluteeniton ja maidoton hunajalla makeutettu maustekakku

Taikina:
50 g kuorittuja pistaasipähkinöitä *
225 g palsternakkaa
1 appelsiinin kuori
1 ¾ dl (gluteenittomia) kaurajauhoja *
1 ¾ dl riisijauhoja *
2 rkl arrowjuurijauhetta * tai perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta *
2 tl kanelia *
1 tl neilikkaa *
½ tl jauhettua inkivääriä *
¼ tl suolaa *
4 munaa
1 ½ dl juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia *
1 ½ dl rypsiöljyä

Vuokaan:
(maidotonta) margariinia
30 g (n. ½ dl kokonaisia, kuorittuja) pistaasipähkinöitä *

Kuorrutus:
50 g raakasuklaata (esim. Foodin) *
30 g (n. ½ dl kokonaisia, kuorittuja) pistaasipähkinöitä *

* löytyy Punnitse & Säästä -valikoimasta, vaihtelee myymälöittäin


Leikkaa taikinaan tulevat pistaasipähkinät karkeaksi rouheeksi. Kuori palsternakat ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuori.

palsternakkakakku-vaihe-3 palsternakkakakku-vaihe

Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään pähkinärouhe mukaan lukien. Vatkaa munat vaahdoksi. Lisää hunaja ja öljy ohuena nauhana munavaahtoon. Sekoita joukkoon palsternakkaraaste, appelsiinin kuoriraaste ja jauhoseos.

palsternakkakakku-vaihe-4 palsternakkakakku-vaihe-5

Murskaa vuoan jauhotukseen ja kuorrutteen päälle tulevat pistaasipähkinät (yhteensä 60 g) tehosekoittimessa rouheeksi.

Voitele kuivakakkuvuoka (tilavuus 1,8 litraa) margariinilla. Jauhota vuoka pistaasipähkinärouheen hienoimmalla osalla (säästä karkempi osa koristeluun). Kaada taikina vuokaan.

palsternakkakakku-vaihe-2 palsternakkakakku-vaihe-8

Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Paistoaika riippuu vuoasta ja uunista, joten tarkista kypsyys puisella tikulla. Kakku on kypsä, kun taikinaa ei tartu tikkuun. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia vuoassa. Kumoa ja jäähdytä.

Sulata raakasuklaa lämpimässä vesihauteessa (veden lämpötila alle 46 astetta). Kaada kakun päälle ja anna valua myös reunoille. Ripottele päälle pistaasirouhetta.

palsternakkakakku-vaihe-9 palsternakkakakku-vaihe-10

Yhteistyössä Punnitse & Säästä

punnitse-logo

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
32 tassutusta

Kinuskikumppani

Mustikasta on moneksi!



Nämä ja muut herkut löydät mustikkaresepteistä.

Toivepuodin elokuun arvonta!



Arvontapalkintoina elokuussa punainen pompom, puna-valkoraidalliset paperipillit, rapumuotti ja Kinuskikissan pieni levityslasta.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit