09.01.2015   27 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut

Oulun tervakakku


tervakakku

Nyt pistetään tervalla suut makeaksi!

Tämä kakku on ollut ajatuksissani jo pidemmän aikaa, sen muhittelu alkoi noin vuosi sitten, kun julkaisin Pohjanmaan leivosten reseptin. Härmän lakeuksilta ajatukseni matkasivat sukulaisten luo Ouluun – terveisiä vaan enolle ja hänen vaimolleen! Palautteista ja Kinuskikissan kirjalähetyksistä tiedän, että Oulun suunnalla asustelee paljon Kinuskikissan ystäviä. Olkoon tämä kakku siis tervehdyksenä ja kiitoksena teille kaikille!

Oulusta käytetään nimitystä tervakaupunki, mikä juontaa juurensa Oulun monisatavuotiseen historiaan, jossa tervanpoltolla ja tervakaupalla oli iso rooli 1600-luvulta lähtien. Tervaa valmistettiin tavallisimmin männystä ja sitä käytettiin mm. kattojen ja veneiden suoja-aineena. Nykyään tervasta tehdään myös elintarvikkeita, kuten tervasiirappia ja -aromia. Tässä siis lähtökohta kakkuni raaka-ainevalinnalle.

Kakun maku ei ole tavallisimmasta päästä ja se saattaa jakaa mielipiteitä. Toiset rakastavat esimerkiksi tervapastilleja, toisille taas ne eivät maistu. Suosittelen kuitenkin ennakkoluulottomasti kokeilemaan. Tervasiirapissa tervan aromi on hyvin hienostunut, hyvällä tavalla erikoinen. Tervasiirappia löytyy hyvin varustelluista ruokakaupoista, mm. Stockmannin Herkusta.

Tarjoile kakku raikkaiden, sokeroimattomien marjojen kanssa. Esimerkiksi suomalaiset puolukat ja lakat sopivat hyvin kakun makumaailmaan ja teemaan. Marjoja kannattaa laittaa kakun päälle ja ympärille sen verran, että niitä riittää joka suupalalle. Näin makeus ja happamuus ovat sopivassa balanssissa.

Pohja:
200 g domino-keksejä
50 g voita tai margariinia

Täyte:
½ dl perunajauhoja
5 dl täysmaitoa
1 pullo (200 ml) tervasiirappia
6 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
½ dl vettä

Pinnalle:
kaakaojauhetta
lakkoja
puolukoita


Hienonna domino-keksit monitoimikoneella. Sulata voi ja yhdistä keksimurskan kanssa. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä – näin kakku irtoaa siistimmin. Painele keksiseos vuoan pohjalle.

Yhdistä perunajauhot ja noin desilitra maidosta. Sekoita, kunnes perunajauhot ovat liuenneet maitoon. Kaada kattilaan yhdessä lopun maidon kanssa. Lisää tervasiirappi. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Nosta liedeltä ja anna kiisselin jäähtyä kylmässä vesihauteessa.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tervakiisseli.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita täytevaahdon joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja nosta kakku jääkaappiin jähmettymään noin kolmeksi tunniksi.

Poista irtopohjavuoan reunus. Laita kakun päälle sabluuna ja siivilöi pinnalle kaakaojauhetta. Nosta sabluuna varovasti paikoiltaan.

Siirrä kakku tarjoilulautaselle. Tarjoile lakkojen ja puolukoiden kera.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
36 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

valio-tammikuu