23.08.2016   16 kommenttia Kategoria: Makeat piirakat,  Syksy
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Omena-ansa


Kesäomenat ovat jo kypsyneet ja on ensimmäisen omenapiirakan aika! Suuren suosion saavuttanut punaherukka-ansa sai nyt omenatäytteen. Piirakasta tulee korkea, lähes kakkumainen. Kakkumaisuutta lisää, jos ansan paistaa kakkuvuoassa ja siirtää erilliselle lautaselle tarjolle asetettaessa. Jos haluat tehdä matalamman ”peruspiirakan”, käytä halkasijaltaan isompaa piirakkavuokaa ja lyhennä paistoaikaa.

Omenapiirakka

Pohja:
225 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 keltuaista
5 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta, esim. Semper fin mix)
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

Omenatäyte:
550 g omenoita (n. 5 omenaa)
3 tl sokeria
1 ½ tl kanelia

Rahkatäyte:
¾ dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 prk (á 200 g) maustettua rahkaa appelsiini (tai vanilja)
2 valkuaista

Pinnalle:
kolmasosa pohjataikinasta
kardemummaa


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset, säästä valkuaiset täytteeseen. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan muutamassa erässä.

Voitele korkeareunainen piirakkavuoka (halkaisija 24 cm). Jos käytät kakkuvuokaa, vuoraa se leivinpaperilla. Levitä noin 2/3 taikinasta vuoan pohjalle ja 4 cm:n verran reunoille.

Poista omenoista omenankodat. Ohutkuorisia omenoita ei tarvitse kuoria. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet vuokaan kolmeen päällekkäiseen kerrokseen. Ripottele jokaiseen kerrokseen sokeria ja kanelia (1 tl sokeria ja ½ tl kanelia kerrosta kohden).

Yhdistä sokeri ja perunajauhot keskenään. Sekoita kaikki rahkatäytteen ainekset sähkövatkaimella sekaisin. Lusikoi rahkatäyte omenoiden päälle. Murenna jäljelle jäänyt kolmasosa pohjataikinasta piirakan pinnalle. Ripottele päälle hieman kardemummaa.

Jos käytät irtopohjavuokaa, laita vuoan alle alumiinifolio, jotta vuoan raoista tihkuva rasva ei sotke uunia.

Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla noin tunti. Huomioi, että paistoaikaan vaikuttaa uunin teho ja vuoan materiaali. Suojaa pinta alumiinifoliolla, kun se on saanut hieman väriä. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua, jotta se pysyy leikattaessa paremmin kasassa.

omenakatko-vaihe omenakatko-vaihe-2
omenakatko-vaihe-5 omenakatko-vaihe-2-2

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
66 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissan tervehdys

Hyvää uutta leivontavuotta, sinä lukija! Kyselin teiltä arvontasivulla reseptitoiveita tammikuulle. Käykää ilmaisemassa tahtonne siellä! :) Alkuvuosi painottuu näillä näkymin hieman enemmän suolaiseen leivontaan ja myös kevyempien herkkujen kategoria täydentyy uusilla ohjeilla. Vuosi 2018 pitää sisällään myös uuden teeman Unelmien Talo&Koti -lehdessä, joka julkaisee Kinuskikissan leivontakoulua. Leivontakoulun resepteissä yhdistellään erilaisia klassikoita meiltä ja maailmalta. Tammikuun numerossa toisiinsa sulautuvat red velvet cake ja suklainen brownies. Siinäpä siis herkullista lukuvinkkiä vuoden alkajaisiksi! :)

Kommentoi »   Aiemmat tervehdykset »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Toivepuodin tammikuun arvonta



Tammikuun arvonnassa palkintona Wiltonin sydänvuoka, päivänkakkara-lautasia sekä keväisiä lehti-lautasliinoja.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

valio-tammikuu