Löysin mökiltä vanhan keittokirjan vuodelta 1897. Kirjan nimi oli ykskantaan ”Keittokirja” alaotsikkonaan:

”Yksinkertaista ruuanlaittoa
varten kodissa ja koulussa
ynnä lyhyitä ohjeita talouden hoidosta”.

Kirjassa oli riemukseni myös jonkin verran leivontaa. Innostuin! Näitä alan leipoa aina mukavaksi välipalaksi. Ensimmäisenä kokeilin pullarinkilää. Hieman jouduin reseptiä muokkaamaan ainesten ja työvaiheiden osalta, mutta olennaisimmilta osiltaan resepti on suoraan kirjasta – rinkilän pinnan muotoilutekniikkaa myöten.

Paitsi aikamatkailumielessä, myös kirjan selailu kävi viihteestä. Löytyi erikoisia raaka-aineita, kuten vasikanaivomuhennosta (”Ota aivot keitetystä vasikan päästä…”), hauskoja sanavalintoja (”Pane vettä ja suolaa kastrulliin ja vispilöitse se hyvästi.”), huvittavia reseptin nimiä (”Omenaputinkia”) sekä eriskummallisesti nimettyjä lukuja (”Ruumiin tulot ja menot” sisältäen tietoa ravinneaineista ja aineenvaihdunnasta tai ”Raittius ja sen edistäminen” sisältäen erilaisia juomaohjeita).

Joidenkin reseptien yhteydessä oli huomaavaisesti laskettu raaka-aineiden aiheuttamat kustannukset. Tämän nimipäivärinkilän hinnaksi oli saatu 1 markka, 95 penniä.