Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Myytintestaaja: jauhojen sekoitus muna-sokerivaahtoon

25.11.2012

Käynnistän sivustolla nyt uuden Myytintestaaja-sarjan, jossa haastan leivontaan liittyviä tottumuksia ja uskomuksia. Tarkoitus on herätellä miksi-kysymyksiä ja ravistella käsityksiä ns. oikeista tavoista. Käytännönläheisissä testeissäni teen työvaiheen tahallani väärin, oppien vastaisesti. Mitä seuraa? Leivontaan liittyy myös runsaasti mielikuvia. Testi saattaa olla esimerkiksi reseptin leipominen kahdella eri tavalla ja raaka-aineiden todellisen merkityksen selvittäminen.

Sarja sai alkunsa, kun huomasin lankeavani usein ”näinhän on aina tehty” -vipuun. Varmuuden vuoksi teen asian vähän vaikeammin, sillä turha ottaa epäonnistumisen riskiä. Hyvin inhimillistä! Nyt kuitenkin Kinuskikissa astuu kehiin ja ottaa asiakseen tehdä asioita väärin. Heitä siis minulle ideoita, mitä sinä haluaisit minun testaavan myytintestaajn roolissa. Itselläni on jo muutamia juttuja mielessä, mutta jatko-osia varten otan mielelläni ajatuksia vastaan myös teiltä.

Ensimmäisessä osassa päätin testata, onko varovaisuus jauhojen sekoittamisessa muna-sokerivaahtoon todella vaivansa väärti. Pitääkö jauhot todella siivilöidä? Haaskaanko aikaani käännellessäni niitä varovaisesti vaahtoon, kun voisin hurauttaa sähkövatkaimella taikinan valmiiksi paljon joutuisammin?

Lopputulos: Jauhojen sekoittaminen ilman siivilöimistä, ruokalusikallinen kerrallaan tuotti aivan normaalin sokerikakkupohjan. Yhtään jauhopaakkua ei ollut havaittavissa. Jauhojen sekoitus nuolijalla varovaisesti käännellen osoittautui sekin liioitelluksi. Vatkaimen hitaimmalla teholla asia hoitui paljon tehokkaammin. Vaahto ei lässähtänyt ja kakku kohosi vähintään yhtä upeasti kuin aina ennenkin.

Myytti murrettu!

Kommentit (65)

Kinuskikissa
5.3.2013 20:26

Sisi: sokerikakkupohjasta jos on kyse, niin välillä noin käy minullekin – vaikka teen kaiken ihan samalla tavalla. Ja ihan samoja jauhoja aina käytän, puolikarkeita luomuvehnäjauhoja…

Sisi
Kinuskileipomo Sisi
5.3.2013 14:36

Himpura, mä viikonloppuna sekoitin jauhot vatkaimen pienimmällä teholla ja lopulta käsin taikinaan, ja kakku kyllä lässähti hieman keskeltä. Ei tokin siten, että olisi lopullista tulosta häirinnyt, ja saattoihan vika olla uunissakin. Tai jauhoissa.

Siitä tulikin mieleeni, että olisi kiva tietää, miten jauhojen laatu oikeasti vaikuttaa lopputulokseen. Tuleeko lättänä kakku, jos käyttää väärän karkeusasteen vehnäjauhoja, vai voiko huoletta antaa jauhopussien sekoittua jauhohyllyllä?

unikuva-71
31.1.2013 15:05

mimutsu: itse teen gluteenittoman pohjan aina perunajauhoon…hyvin onnistuu, kostuu hyvin, leikkautuu ehkä jopa paremmin kuin vehnäjauhopohja…maistui kaikille 😀

unikuva-71
31.1.2013 15:01

itse kaadan kaikki jauhot kerralla muna-sokerivaahtoon, ilman siivilää ja vatkaan vauhdilla joukkoon. aina onnistunut pohja ellen ole muuten onnistunut sitä tuhoamaan lue. polttanut uunissa 😀

kitiCnatiC
31.1.2013 13:16

hyvä idea. Tätä osiota tulen seuraamaan, sillä en ole mikään ainainen onnistuja leipomisessa ja olen aina epäillyt tapaani ”vähän oikoa ohjeita”.
Yleensä oikaisu tulee siinä vaiheessa kun juuri oikeaa reseptin ainetta ei kaapissa ole.

Kysynkin: Mitkä suklaat (merkki, laatu tai muu vastaava huomioitava) aiheuttaa täydellisen fiaskon kun niillä korvaa ”oikea”?

pikkuakka
28.1.2013 12:13

en tiä pitiks tähän kirjottaa omia myytinmurtaja-ideoita, enkä oo varma onko tää ees semmonen, mut tuli mieleen yks juttu. eli ite kun teen levykakkua niin vatkaan kolmesti samat aineet ja paistan kolme pohjaa ja niistä kokoon sen kakun. ja kun vatkaan toisen ja kolmannen kerran taikinaa kulhossa niin en ole joutunut kulhoa pesemään taikinoiden teko väleissä. aineet taikinoituu myös likaisessa kulhossa.
tästä on ollut väittelyä että täytyykö ihan taikinajämissä oleva kulho pestä ennenkö alkaa uutta taikinaa väsäämään.

Mimutsu
28.1.2013 02:46

Mä en ole koskaan tajunnut siivilöidä jauhoja (paitsi gluteenittomat, kun painuvat pussissa kasaan) ja melkein aina on kakkupohja onnistunut. Mitenköhän onnistuisi gluteeniton? Testata voisi myös lämpimät munat versus jääkaappilämpöiset munat? Ihanaa, kun murrat myyttejä!!

Annaleena
27.1.2013 09:22

Minä olen jo vuosia tuskaillut lässähtävien kakkupohjien kanssa. Kaksi vuotta sitten tein ensimmäisen kerran AIVAN oikeaoppisesti jauhojen lisäämisen siivilän ja nuolijan kanssa. Se oli ensimmäinen kakkupohjani, joka kohosi tasaisesti. Siitä lähtien minulla ei ole lässähtänyt yksikään kakku. 😉

Kotitaloustunnilla n. 20 vuotta sitten opettaja opetti, että kyllä jauhot voi äkkiä sekoittaa vatkaimen pienimmällä teholla. Sen jälkeen kesti aika pitkään, ennen kuin kakkuni alkoivat onnistua..

sirpa25
25.1.2013 20:52

Minä olen aina siivilöinyt jauhot, mutta sekoittanut ne munasokerivaahtoon vatkaimella. (Vuodesta 1968 lähtien, kun sain ensimmäisen sähkövatkaimen.) Hyvin ovat kakut onnistuneet. Myyttejä on hyvä murtaa! Kiitos Kinuskikissalle ihanista ohjeista.

Katriina83
24.1.2013 08:40

Ihan pakko kysäistä Kinuskikissalta, että oletko testannut tämän myytin useammalla erilaisella vatkaimella ja muutenkin useampaan kuin yhteen kertaan?
Vatkaimia on kovasti erilaisia, toisissa vatkaustehot ovat moninkertaiset toisiin verrattuna. Lisäksi joskus joku asia onnistuu toisinaan, toisinaan ei, jonka takia suositellaan tiettyä tapaa toimia, jotta lopputulos olisi aina lähes varmasti onnistunut.
Nämä asiat ei selvinneet testauksestasi ja ilman monenlaista testausta voi olla toisille leipureille haitaksi luottaa sokeasti tuohon myytin murtamiseen.
Enkä tarkoita nyt kovasti kritisoida, vaan tarkentaa testaustapaa.

Näytä lisää

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa