14.05.2013   8 kommenttia

Myytinmurtaja testaa: huoneenlämpöinen voi <-> kylmä voi muffinsseissa


myytinmurtaja_voit

Yleinen leivontaan liittyvä opetus kuuluu: käytä aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita! Kananmunien sanotaan vaahtoutuvan parhaiten huoneenlämpöisinä. Harvemmin kuitenkaan itse muistan ottaa munia ajoissa jääkaapista ja olen onnistunut leipomisissani kelvollisesti kylmienkin munien kanssa. Kenties vaahtoa kuitenkin joutuu vatkaaman hieman kauemmin. Pullataikinaohjeissa tähdennetään niin ikään raaka-aineiden huoneenlämpöisyyttä. On totta, että kylmät ainekset voivat haitata hiivan toimintaa ja estää pullaa kohoamasta. Kuitenkin omassa reseptissäni voi sulatetaan (ja maito toki lämmitetään), enkä ole huomannut yhden kylmän kananmunan haittaavan pullan kohoamista. Voita sisältävissä kakkupohjissa sanotaan kakun kohoavan tasaisemmin, kun voi on huoneenlämpöistä. Käytännössä olen kuitenkin todennut, että jos pohja on epätasaisesti kohoavaa sorttia, ainoa varma kikka on märän pyyhkeen käyttäminen vuoan ympärillä.

Tein pienen testin kokeillakseni, onko voin lämpötilalla merkitystä muffinssitaikinan koostumuksen tai kohoamisen kannalta. Huoneenlämpöinen voi vaahtoutui nopeammin ja siitä tehty taikina oli löysempää. Molemmista taikinoista kuitenkin paistui identtisiä muffinsseja. Sen pidemmälle meneviä johtopäätöksiä tästä tuskin uskaltaa tehdä. Voi vain sanoa, että sääntöön löytyi ainakin yksi poikkeus. 🙂

myytinmurtaja_voit_vaihe

myytinmurtaja_voit_vaihe-2

Jaa yhteisöpalveluissa