03.08.2009   32 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Kesä,  Makeat piirakat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Mustikkapiirakka


mustikkapiiras2

Halusin tehdä aivan toisenlaisen piirakan vastapainoksi edelliselle, runsastäytteiselle, makealle vanilja-mustikkapiiraalle. Päädyin hyvin pelkistettyyn versioon, jossa on ohut pohja ja pääosa annetaan marjoille itselleen. Perhepiirissä arvioimme näitä kahta ja mielipiteet jakautuivat eli kummallekin löytyi kannattajansa. Omasta mielestäni tässä pâte brisée -pohjaisessa piirakassa on loistavaa se, että elementit ovat yksinkertaisia, mutta silti jokaisella reseptin yksityiskohdalla on tärkeä merkitys. Pâte brisée on muuten sama kuin omenapiirakassa, josta voi lukea lisätaustoja.

Itse asiassa tämä piiras muistuttaa minua hyvin paljon mummini aikanaan tekemästä pellin kokoisesta mustikkapiirakasta, jonka valmistumista olin usein vesi kielellä seuraamassa. Hän teki mustikkapiirakat rahka-voitaikinasta, joka oli ohueksi kaulittu. Päällä oli mustikoita, sokeria ja taikinanauhoja. Tätä nautittiin lapsuuden mökkimaisemissa siinä missä toistakin mustikkaherkkua, johon mummini minut tutustutti – mustikkamaitoa tietenkin.

Resepti tulee erityiseksi ja henkilökohtaiseksi, kun sen kautta voi palata johonkin itselleen rakkaaseen aikaan, paikkaan ja ihmiseen.

Pohja (pâte brisée):
250 g (n. 4 dl) vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
20 g (¼ dl) sokeria
1 hyppysellinen suolaa (ellei voissa ole suolaa)
½ dl vettä

Täyte:
6 – 7 dl mustikoita
¾ dl sokeria
¾ dl perunajauhoja


Mittaa kulhoon jauhot ja jääkaappikylmä voi. Leikkaa veitsellä voi pienenpieniksi paloiksi. Nypi voi ja jauhot sekaisin. Tee keskelle kuoppa, johon kaadat sokerin ja mahdollisesti suolan sekä veden. Työstä taikinaa käsin (alussa reunoista keskelle), kunnes neste on imenyt kaikki jauhot. Älä vaivaa taikinaa enempää kuin on välttämättä tarpeen. Taikina jää melko jauhoiseksi – älä kuitenkaan enää lisää nestettä. Muodosta taikina möykyksi, kääri voipaperin/kelmun sisään ja anna levätä jääkaapissa ainakin tunnin ajan. Taikinan voi hyvin tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä iltana.

Säästä nyrkin sisään mahtuvan mötikän verran taikinaa piiraan koristeluun. Kauli loput jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi ja nosta voideltuun (halkaisija n. 26 cm) piirakkavuokaan. Paina taikina vuokaan ja siisti sormillasi reunat.

Sekoita mustikoihin sokeri ja perunajauhot. Kaada pohjan päälle. Kauli jäljellä olevasta taikinasta ohut levy ja ota siitä esimerkiksi taikinapyörällä ohuita suikaleita. Asettele suikaleita ristiin rastiin mustikoiden päälle.

Paista kuumassa uunissa: 275 asteessa n. 15 minuuttia. Laita folio päälle suojaksi, jos uunisi uhkaa polttaa pinnan liian tummaksi. Anna piirakan jäähtyä. Sirottele pinnalle sokeria maun mukaan.



mustikkapiiras2_1 mustikkapiiras2_2
mustikkapiiras2_3 mustikkapiiras2_4

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
47 tassutusta

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentteja, jotka ilahduttivat, hyödyttivät tai herättivät keskustelua.
viikon-kommentoija-saara

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Sweet summer love -kakku
    mari-johanna: Aikku Laaksonen: Voit toki muokata kakkua mieltymysten mukaan. Se onkin tässä leipomisessa kivaa, että vain taivas on rajana ja…
  • Kinuskikissa suosittelee: hiivaleipä
    Mauskis: Nyt on nostatuskori tilauksessa :-) Tekisin tämän leivän mieluummin tuorehiivalla, niin että kuinkahan paljon sitä täytyisi laittaa?
  • Käynnissä olevia ja tulevia Tempauksia
    Kinuskikissa: mari-johanna: ehdottomasti, se oli minustakin tosi kiva juttu. Kiitos vielä viimevuotisille osallistujille. :)
  • Vadelma-mascarpone-täyte
    Pikkubebe: Miltä kuulostaisi Daim-rouheen sijasta Marianne-rouhe? :)
  • Kinuski
    Pikkubebe: Onko jonkinlaista tapaa huomata, että on kinuskia keittänyt liian kauan? Kuin vasta siinä vaiheessa, kun kakkua leikkaa (olisi hiukan noloa…

Kumppanit

punnitse-ja-saasta
halloween_border_ori
meira_leivontatuotteet_kevat