03.08.2009   32 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Kesä,  Makeat piirakat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Mustikkapiirakka


mustikkapiiras2

Halusin tehdä aivan toisenlaisen piirakan vastapainoksi edelliselle, runsastäytteiselle, makealle vanilja-mustikkapiiraalle. Päädyin hyvin pelkistettyyn versioon, jossa on ohut pohja ja pääosa annetaan marjoille itselleen. Perhepiirissä arvioimme näitä kahta ja mielipiteet jakautuivat eli kummallekin löytyi kannattajansa. Omasta mielestäni tässä pâte brisée -pohjaisessa piirakassa on loistavaa se, että elementit ovat yksinkertaisia, mutta silti jokaisella reseptin yksityiskohdalla on tärkeä merkitys. Pâte brisée on muuten sama kuin omenapiirakassa, josta voi lukea lisätaustoja.

Itse asiassa tämä piiras muistuttaa minua hyvin paljon mummini aikanaan tekemästä pellin kokoisesta mustikkapiirakasta, jonka valmistumista olin usein vesi kielellä seuraamassa. Hän teki mustikkapiirakat rahka-voitaikinasta, joka oli ohueksi kaulittu. Päällä oli mustikoita, sokeria ja taikinanauhoja. Tätä nautittiin lapsuuden mökkimaisemissa siinä missä toistakin mustikkaherkkua, johon mummini minut tutustutti – mustikkamaitoa tietenkin.

Resepti tulee erityiseksi ja henkilökohtaiseksi, kun sen kautta voi palata johonkin itselleen rakkaaseen aikaan, paikkaan ja ihmiseen.

Pohja (pâte brisée):
250 g (n. 4 dl) vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
20 g (¼ dl) sokeria
1 hyppysellinen suolaa (ellei voissa ole suolaa)
½ dl vettä

Täyte:
6 – 7 dl mustikoita
¾ dl sokeria
¾ dl perunajauhoja


Mittaa kulhoon jauhot ja jääkaappikylmä voi. Leikkaa veitsellä voi pienenpieniksi paloiksi. Nypi voi ja jauhot sekaisin. Tee keskelle kuoppa, johon kaadat sokerin ja mahdollisesti suolan sekä veden. Työstä taikinaa käsin (alussa reunoista keskelle), kunnes neste on imenyt kaikki jauhot. Älä vaivaa taikinaa enempää kuin on välttämättä tarpeen. Taikina jää melko jauhoiseksi – älä kuitenkaan enää lisää nestettä. Muodosta taikina möykyksi, kääri voipaperin/kelmun sisään ja anna levätä jääkaapissa ainakin tunnin ajan. Taikinan voi hyvin tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä iltana.

Säästä nyrkin sisään mahtuvan mötikän verran taikinaa piiraan koristeluun. Kauli loput jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi ja nosta voideltuun (halkaisija n. 26 cm) piirakkavuokaan. Paina taikina vuokaan ja siisti sormillasi reunat.

Sekoita mustikoihin sokeri ja perunajauhot. Kaada pohjan päälle. Kauli jäljellä olevasta taikinasta ohut levy ja ota siitä esimerkiksi taikinapyörällä ohuita suikaleita. Asettele suikaleita ristiin rastiin mustikoiden päälle.

Paista kuumassa uunissa: 275 asteessa n. 15 minuuttia. Laita folio päälle suojaksi, jos uunisi uhkaa polttaa pinnan liian tummaksi. Anna piirakan jäähtyä. Sirottele pinnalle sokeria maun mukaan.



mustikkapiiras2_1 mustikkapiiras2_2
mustikkapiiras2_3 mustikkapiiras2_4

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
47 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

SAMkevät
kinuskikissa-puoti2

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Amerikkalaiset pannukakut
    Tangerine: Tein näitä sydänpannulla ja sain 36 pannukakkua.
  • Raparperi-mansikka-valkosuklaatäyte
    shennny: Onneksi kakku pysyi kasassa, oli sen verran jähmettynyt yön aikana jääkaapissa :) käytin tavallista sokerikakkupohjaa ja tein kyllä raparperikiisselin ohjeen…
  • Seeprapiirakka
    Kinuskikissa: Muokkasin nyt hieman tuota rahkaseoksen valmistuskohtaa varmistaakseni, että se neuvoo ainesten sekoittelut toisiinsa juuri niin kuin minä tein. Toivottavasti tämä…
  • Seeprapiirakka
    Kahvihiiri: Sama homma täällä, että rahkatäytteestä tuli jämäkkää. Lisäsin maitoa vähän, mutta oli se silti aika paksua . Kaatamisessa ei ollut…
  • Monster high -kakku
    mari-johanna: Piia Kirkkala: Kyllä voit yhdistää. Onnistuu hyvin kun yhdistät paketit huolella muovaamalla keskenään ja vasta sitten lähdet kaulitsemaan!…
  • Perinteinen mansikkakakku
    Sussi: Hei! Oliko niin että tuon ½ dl vaniljakreemijauhetta voi korvata samalla määrällä vaniljakastikejauhetta (Blå Band)?
  • Monster high -kakku
    Piia Kirkkala: Voiko kaksi 250g mustaa sokerikuorrute pkt yhdistää vai onko ne vaikea muovata yhtenäiseksi jotta saa rypyttömän ja kauniin levyn?
  • Seeprapiirakka
    mari-johanna: No kuule Kinuskikissa,eipä sillä väliä ainakaan tässä osoitteessa! :) Raidat oli miten oli, mutta kun…
  • Seeprapiirakka
    Mia Kotola Os Silander: Sama vika, rahkatäyte jämähti ja katastrofi oli valmis!jatkoin sitä maidoilla että sain juoksevampaa,mustikan kanssa ei ongelmia. Ei ihan seepra,ehkä huuto-maalauksen…

Kumppanit