Pitkästä aikaa tulin hankkineeksi talkkunajauhoja, joita en ole pitkään aikaan käyttänyt. Se on sääli, sillä talkkunajauhoissa on maukas, paahteinen aromi, joka sopii ihanasti makeisiin leivonnaisiin. Jauhoista ja nesteestä valmistettu talkkuna on ollut perinneruokaa, jota on syöty esimerkiksi marjojen, piimän ja viilin kanssa. Talkkunajauhoista on valmistettu myös puuroa tai velliä. Tottumukset talkkunan käytössä samoin kuin itse talkkunajauhojen koostumus ovat vaihdelleet maakunnittain. Talkkunajauhot voivat olla esimerkki paahdettua ohraa, ruista tai kauraa tai näiden sekoitusta. Omia perinteitään löytyy niin Savosta, Hämeestä, Pohjanmaalta, Kainuusta kuin Karjalasta.

Talkkunajauhoja voi hyödyntää osana modernia ruoanlaittoa ja leivontaa, jos vanhan ajan ”talkkunapöperö” ei innosta. Muffinssitaikinan lisäksi talkkunaa voi ujuttaa esimerkiksi juustokakun täytteeseen, kuten tässä puolukkaisessa elonkorjuukakussa. Mielessäni on muitakin reseptejä, joihin varmasti palaan syksyn aikana. Taikinan kohoamisen kannalta mukaan kannattaa laittaa vehnäjauhojakin. Sen vuoksi muffinsseissa talkkunan maku jäi taka-alalle, enemmän mausteen kaltaiseksi vivahteeksi. Runsas määrä mustikkaa vei myös osansa huomiosta, joskin mustikka teki lopputuloksesta mehevän ja raikkaan. Halutessasi voit korvata talkkunajauhot vehnäjauhoilla.