19.03.2017   Ei kommentteja Kategoria: Makeat piirakat,  Makuja maailmalta,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Vegaaninen

Munaton ja maidoton pekaanipiirakka (Vegan Pecan Pie)


Pekaanipähkinä on lähtöisin Pohjois-Amerikan eteläosista, jossa arkeologien mukaan alkuperäiskansat käyttivät sitä jo yli 8000 vuotta sitten. Pekaanipiirakan esiasteita olivat eurooppalaiset makeat piirakat, joiden täytteessä käytettiin tuntuvasti sokeria tai siirappia. Vasta kulkeuduttuaan siirtolaisten mukana Amerikkaan niihin alettiin lisätä pekaanipähkinää ja näin niistä kehittyi 1800-luvun loppupuolella pekaanipiirakka, joka on yhä edelleenkin USA:ssa erittäin suosittu. (Lähde: Wikipedia)

Tässä reseptissäni on mukana olennaisimmat raaka-aineet sellaisina kuin ne klassikkopiirakassa nykyään esiintyvät. Toki versioita on monenlaisia ja itsekin lähdin klassikkoa muokkaamaan siltä osin, että sain siitä mahdollisimman moneen ruokavalioon soveltuvan. Piirakka on vegaaninen eikä siis sisällä maitotuotteita tai kananmunaa. Herkullisuudesta ei silti tarvinnut tinkiä, joten suosittelen reseptiä tällaisenaan, vaikka vegaanisuus ei olisikaan tavoitteena. Gluteenittomaksi piirakka muuntuu korvaamalla pohjan vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Vinkit:

  • Amerikkalaiset piirakat ovat suomalaiseen makuun hyvin makeita. Vähensin reseptistä sokerin määrää, mutta se on yhä hyvin makea. Minun makuuni ihanaa juuri näin, mutta makeus voi jakaa mielipiteitä!
  • Tarjoile lisukkeena kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä.

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
¼ tl Meira suolaa
150 g maidotonta margariinia
2 ½ rkl vettä

Täyte:
85 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1 dl fariinisokeria
1 ¾ dl vaahterasiirappia
125 g vauvojen hedelmäsosetta (esim. persikka-banaani)
2 tl Meira vaniljasokeria
¼ tl Meira suolaa
¼ tl Meira muskottipähkinää
3 ½ ps (à 70 g) Meira pekaanipähkinöitä


Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Nypi sekaisin margariinin kanssa. Lisää lopuksi vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikinasta tiivis möykky.

Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Kippaa voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm tai vastaavan kokoinen sydänvuoka) pohjalle. Painele reunoja vasten ja muotoile reuna sormien avulla siistiksi.

Valmista täyte. Sulata margariini kattilassa. Yhdistä perunajauhot ja sokeri keskenään. Sekoita kaikki ainekset voisulan joukkoon pekaanipähkinöitä lukuun ottamatta.

Säästä puolitoista pussillista pähkinöitä pinnalle, valitse siihen ehjät pähkinät. Levitä loput noin kaksi pussillista vuokaan. Kaada päälle täyte.

Asettele pinnalle loput pähkinät.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla, jotta pähkinät eivät tummu liikaa.

Yhteistyössä Meira

meira-logo

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
44 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat