12.05.2017   13 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Muut juhlapöydän kakut,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton

Minttu-browniekakku


Tämä mintun makuinen hyydykekakku rakentuu suklaisen browniepohjan päälle. Minttutäytteen voi tehdä aidosta yrtistä tai piparminttu-uutteesta. Uute on korvattavissa samalla määrällä piparminttuaromia. Testasin kakun myös gluteenittomana ja se onnistuu vaihtamalla vehnäjauhot yks yhteen gluteenittomaan jauhoseokseen. Reseptin lopusta löydät videon kakun valmistamisesta!

Vinkki: Varaa kakun leikkaamiseen tukeva kakkulapio tai veitsi, jolla paksun browniepohjan saa helpommin leikattua.

Minttukakku brownie-pohjalla

Brownietaikina:
1 ½ ps (105 g) Meira saksanpähkinöitä
175 g voita
120 g tummaa suklaata
2 ¾ dl sokeria
2 tl Meira vaniljasokeria
¼ tl Meira suolaa
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)

Kostutus:
¾ dl maitoa

Minttukiisseli:
2 ruukkua minttua (tai 2 tl piparminttu-uutetta)
4 dl täysmaitoa
¾ dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Muut täyteainekset:
4 ½ Meira liivatelehteä
4 dl vispikermaa
vihreää elintarvikeväriä
½ dl vettä

Kuorrute:
1 dl kuohukermaa
200 g maitosuklaata

Koristelu:
mintunlehtiä
mintun makuisia karkkeja


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunan alaosa tai suojaa se leivinpaperisuikaleilla (suikaleet saat tarttumaan reunaan, kun sipaiset siihen öljyä tai margariinia).

Leikkaa saksanpähkinät rouheeksi. Sulata voi kattilassa. Ota liedeltä ja lisää suklaapalat. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Lisää yksitellen loput ainekset. Kaada taikina vuoan pohjalle.

Pyyhevinkki: Kierrä vuoan ulkoreunan ympärille kylmällä vedellä kostutettu, kaksinkertainen froteepyyhe ja kiinnitä hakaneulalla. Näin pohja kohoaa tasaisesti eikä tummu reunoista.

Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Pohja saa jäädä sisältä hieman taikinaiseksi. Anna pohjan jäähtyä täytteen valmistamisen ajan. Irrota vuoan reunus ja tarvittaessa puhdista se. Kiinnitä takaisin vuokaan. Sivele reunoille öljyä tai suojaa reunat kalvolla, jotta hyytynyt kakku irtoaa siistimmin.

Kostuta browniepohjan reunaosa maidolla. Pistele reunaan reikiä haarukalla saadaksesi maidon imeytymään paremmin. Sivureunat voi kostuttaa pitelemällä pohjaa pystyssä ja valuttamalla maitoa suoraan mitta-astiasta.

Jos teet täytteen piparminttu-uutteesta, siirry suoraan maitokiisselin valmistamiseen. Piparminttu-uutteen voi lisätä valmiiseen kiisseliin. Muussa tapauksessa laita mintunlehdet varsineen kattilaan maidon kanssa. Kuumenna kiehuvaksi. Ota liedeltä ja anna hautua kannen alla puoli tuntia. Siivilöi mintunlehdet maidosta ja kaada maito takaisin kattilaan.

Sekoita keskenään sokeri ja perunajauhot. Lisää maidon joukkoon. Kuumenna liedellä koko ajan sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Ota liedeltä ja anna jäähtyä kylmässä vesihauteessa huoneenlämpöiseksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma. Värjää kerma vaahdotuksen aikana vaaleanvihreäksi. Sekoita joukkoon minttukiisseli. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen ohuena nauhana rauhallisesti vatkaten.

Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään noin kolmeksi tunniksi. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Mittaa kuohukerma kattilaan. Kuumenna liedellä, mutta älä anna lämmetä kiehumispisteeseen. Nosta liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu maitosuklaa. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut ja kuorrute on tasaista. Jatka sekoittelua tarvittaessa liedellä, matalimmalla lämmöllä. Anna kuorrutteen jäähtyä hetken aikaa, mikäli se vaikuttaa liian juoksevalta.

Kaada kuorrute kakun keskelle. Anna levitä päällisosan päälle. Kun kuorrute on jähmettymäisillään, päästä reunoilta pienet norot tippumaan kakun sivuille. Nosta samantien jääkaappiin jähmettymään.

Koristele kakku mintunlehdillä ja minttumakeisilla.

Yhteistyössä Meira

meira-logo

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
23 tassutusta

Kinuskikumppani

Toivepuodin toukoarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Lahjaksi äidille, ylioppilaalle tai vastavalmistuneelle! Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

valio-tammikuu
meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Punajuuri-sipulipiirakka
    Siri Hjort: Hei, voiko piirakan tehdä pellille tuplaamalla ainekset? Pysyykö se ihan kasassa? :)
  • Twix-piirakka
    maris: Olen kahdesti aiemmin tehnyt tätä herkkua ja molemmilla kerroilla akilleen kantapääksi on enemmän tai vähemmän muodostunut toffeetäytteen kiteytyminen. Tuolla aiemmassa…
  • Kinuski-mansikkakakku
    maris: Marinka: kyllä tämä sen verran jämäkkää tekoa on, että hyvin pitäisi kestää koristeiden paino. Toki marengit, karkit yms. kannattaa laittaa…
  • Kinuski-mansikkakakku
    Marinka Salminen: Kuinka "tiukkaa tavaraa" kakku on? Mietin kestääkö koristeluita? Marenkia mansikoita ja karkkeja vai lässähtääkö alta? 😊 Tarkoitus siis tehdä tänään…
  • Kinuskikissan Ellen-kakku
    Sussis: Minä kasasin kakun tuliaisiksi kylään mennessä ja se syötiin vasta 5h päästä. Erittäin hyvää oli, ja hyvin oli marenki pysynyt…

Kumppanit

suomi100