28.04.2012   34 kommenttia Kategoria: Täytekakut,  Vappu
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Munkkikakku


Vinkit:

  • Sekä kakun täyttäminen että kuorrutteen valmistaminen on suositeltavaa tehdä kuorruttamista edeltävänä päivänä (tai saman päivän aamuna, jolloin kuorruttaminen illalla).
  • Kakku säilyy kuorrutettuna jääkaapissa hyvänä seuraavaankin päivään. Kakun voi siis tehdä jääkaappiin valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä.
  • Suklaakuorrutteen voi tehdä myös valkoisesta tai tummasta suklaasta. Tumma suklaa kovettuu hieman jäykemmäksi, joten se kannattaa ottaa huoneenlämpöön joksikin aikaa ennen kaulimista. Tumman kuorrutteen kanssa kaulintavaiheen apuna käy tomusokerin tilalla myös kaakaojauhe.

Maitosuklaa-vadelmakakku

Pohja:
1 tumma levykakkupohja

Kostutus:
2 dl maitoa

Täyte:
4 dl vispikermaa
200 g maitosuklaata
300 g suomalaisia vadelmia (tuoreita tai jäisiä)

Maitosuklaakuorrutus:

125 g maitosuklaata
1 ¼ dl vaaleaa siirappia
2 ½ dl tomusokeria
Katso tarkemmat ohjeet suklaamassan ohjeesta

Pinnalle:
raesokeria


Aloita maitosuklaakuorrutteesta - tee se mielellään edellispäivänä, jotta kuorrute ehtii jähmettyä kaulittavaksi massaksi.

Paloittele maitosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä. Mittaa siirappi kattilaan. Lämmitä siirappia hieman - älä kuumenna kiehumispisteeseen. Kaada suklaa joukkoon ja lisää myös tomusokeri. Laita kattila takaisin liedelle (lieden jälkilämpö riittää tai asteikon alhaisimmat lämpötilat). Sekoittele, kunnes seos on tasaista.

Vuoraa rasia tai pieni kulho leivinpaperilla ja kaada kuorrute siihen. Anna kovettua jääkaapissa.

Paista levykakkupohja erillisen ohjeen mukaan kaakaoversiona. Anna pohjan jäähtyä.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Paloittele suklaa lautaselle ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä. Lisää kermavaahtoon.

Vuoraa iso kulho (tilavuus 2,5 litraa) kelmulla. Leikkaa levykakkupohjasta kulhon pohjan peittävä ympyrä ja aseta se kulhon pohjalle. Kostuta maidolla.

Levitä päälle noin kolmasosa täytteestä. Upota joukkoon vadelmia.

Leikkaa ja aseta päälle seuraava pohja ja jatka samalla tavalla kostuttaen ja täyttäen, kunnes kulhossa on neljä kerrosta pohjaa ja kolme kerrosta täytettä. Peitä päällimmäinen pohjakerros kelmulla ja anna kakun jähmettyä jääkaapissa 3-4 tuntia tai mielellään seuraavaan päivään.

Siirrä kelmut kakun päältä syrjään ja kumoa kakku tarjoilulautaselle. Irrota kelmut ympäriltä. Kakkua voi varovasti painella haluttuun muotoon tässä vaiheessa. (Oma kulhoni oli hieman liian korkea "munkkimaisen" muodon kannalta, joten painelin kakkua hieman matalammaksi.) Kakun päälle ei tarvitse levittää kermavaahtoa tai sokerikreemiä, joita yleensä käytetään kaulittavien massojen alla. Kakun pinta on tasainen, koska se koottiin kulhoon ja kuorrute sen verran tahmeaa, että se tarttuu kiinni suoraan kakun pintaan.

Levitä alustalle tomusokeria ja laita päälle suklaamassa. Ripottele massan päälle tomusokeria ja tasoita se kädellä. Kauli massa ohueksi levyksi. Levitä pinnalle välillä tomusokeria, jos kaulin tarttuu kiinni.

Nosta kuorrute kakun päälle.

Muotoile kakun pinnan myötäisesti ja leikkaa ylimääräinen massa pois alareunoista. (Kts. tarkemmat vinkit ohjeesta kaulittavalla massalla kuorruttaminen.)

Ripottele raesokeri kakun päälle samantien. Sivureunoille raesokerit saa tarttumaan, kun suorittaa toisella kädellä ripottelun ja pitää samalla toista kättä kiinni kakussa (jotta rakeet eivät pääse tippumaan lautaselle) ja painelee sen avulla tippuvia rakeita kakkuun.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
27 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Valkosuklaaputouskakku
    puuris: Haluaisin kokeilla tehdä valuvan kuorrutteen Candy Melts -napeilla, koska kakun pitäisi olla laktoositon ja laktoositonta valkosuklaata ei ole. Voiko Candy…
  • Efektikuorrute (Mirror glaze)
    Mansikkasuukko: Kuorrutettava pinta oli suklaamoussea mutta kuorrutus tosiaan sameni yön aikana. Jännä juttu tosin kävi, että kuorrute kirkastui melkoisesti huoneenlämmössä kun…
  • Valkosuklaaputouskakku
    Kinuskikissa: eifer: hih, hauskaa että onnistui! Huomioin sinut viikon kommentoijana. Tämä oli hyvä vinkki meille kaikille! :)
  • Suklaaputouskakku
    Kinuskikissa: Rellevi: jääkaappisäilytys parantaa kakun rakennetta ja varsinkin suklaata sisältävissä pohjissa levyjä on helpompi operoida kylminä. Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella.…
  • Suklaamuffinssit sateenkaaripursotuksella (G, L)
    Kinuskikissa: Emiliamo: en pakastaisi kermavaahtoa vaan kuorruttaisin sulattamisen jälkeen.

Kumppanit

suomi100