Kategoria: Juustokakut,  Syksy 10.11.2008   175 kommenttia

Limejuustokakku

limekakku1limekakku3limekakku4limekakku5limekakku6

Ystäväni oli tehnyt aivan ihanaa lime-juustokakkua ja se reseptihän oli pakko saada. Teinkin tätä sitten isänpäiväksi ja sain samalla käytettyä viimeiset syksyn lehtikoristeet. Mielestäni ne sopivat väritykseltään hyvin limekakkuun.

Tein reseptiin jonkin verran muutoksia ja lisäksi täytteen suunnilleen kaksinkertaisena saamaani ohjeeseen nähden. Siitä tuli kuitenkin hieman liian paksu tavalliseen 24 cm vuokaan. Pohdin pitkään, laitanko ohjeen tänne samoin kuin itse tein vai skaalaanko täytteen vähän pienemmäksi. Päädyin jättämään valinnan reseptin hyödyntäjälle. Ne, jotka pitävät hyvin paksusta täytteestä, valitkoon tuon isomman annoksen. Täytekerroksen paksuus on silloin 4,5-5 cm. Tuon ohjeen mukaan kannattaa tehdä myös silloin, kun tekee kakun isompaan vuokaan. 24 cm vuokaan sopusuhtaisempi täytekerros (n. 3,5 cm) tulee puolestaan vasemmanpuoleisella, pienemmällä ohjeella. Kiille kannattaa tehdä samalla suhteella kuin täytekin, siitäkin siis omat versionsa. Linkin takaa löytyvä keksipohja sopii sellaisenaan kumpaankin täyte-kiilleversioon.

Koristelussa olen käyttänyt silikonimuotilla tehtyjä lehtiä, joihin on tupsuteltu ruskan sävyjä keltaisesta ja vihreästä tomuväristä. Toisten lehtien tekemisessä hyödynsin tässä ruskalehtiohjeessakin näkyvää lehtisuonimattoa. Nämä olen värjännyt keltaisesta ja vihreästä tomuväristä sekoitetulla vaaleanvihreällä sävyllä. Molemmat ovat sokerimassan ja marsipaanin sekoitusta. Kiilteen kanssa on aina hyvä muistaa, että kiille sulattaa marsipaanin/sokerimassan nopeasti. Koristeet kannattaa siis laittaa pakoilleen vasta juuri ennen tarjoilua.

Olen kokeillut muutamissa viimeaikaisissa kakuissa (joista tämä ensimmäinen blogissa) rohkeammin suklaaspritsailuja. Tähän minua ovat innoittaneet Pian ja Miran blogeissa näkemäni kiehkuraiset koristelut. Tässä käytin valkosuklaata, jonka värjäsin pastavärillä vihreäksi.

Kirjaimet pursotin vapaalla kädellä leivinpaperin päälle (leivinpaperin alle voi toki laittaa mallikirjaimet). Teippasin leivinpaperin tarjottimeen kiinni, koska toisinaan se saattaa käpristyä kylmässä. Sitten tarjotin jääkaappiin ja sieltä vielä pakkaseen. Jäätyneet kirjaimet siirsin marsipaanityökalun avulla kakkuun kiinni: suklaakoristeisiin ei juuri kannata sormilla koskea, sillä ne sulavat hetkessä. Kannattaa muuten pursottaa aina kutakin kirjainta kaksi kappaletta kaiken varalta, jos siirtovaiheessa jokin tuhoutuu.


Pohja:
- Digestive-keksipohja

24 cm vuoka

Täyte:
5 liivatetta
3 dl kermaa
2 valkuaista
300 g maustamatonta tuorejuustoa
¾ dl limettimehua (vajaan 3 limetin mehu)
1 ½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä

Kiille:
3 liivatetta
2 ½ dl sokeroitua laimennettua limettimehua (josta limettimehua vajaa ½ dl, sokeria saman verran)
vihreää elintarvikeväriä

26-28 cm vuoka tai paksu täyte

Täyte:
7 liivatetta
4 dl kermaa
3 valkuaista
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl limettimehua (n. 3 limetin mehu)
2 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
3 rkl vettä

Kiille:
3 liivatetta
3 dl sokeroitua laimennettua limettimehua (josta limettimehua ½ dl, sokeria saman verran)
vihreää elintarvikeväriä

Koristeet:
- vaahtokarkkisienet
- suklaapursotukset
- marsipaani-sokerikuorrutelehdet


Valmista keksipohja Digestive-kekseistä ohjeen mukaan.

Laita täytteeseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja yhdistä kermavaahdon kanssa.

Sekoita tuorejuustoon limettimehu, sokeri ja vaniljasokeri. Kiehauta vesi ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita tuorejuustoseoksen joukkoon. Yhdistä sitten kerma-valkuaisvaahtoon.

Kaada täyte keksipohjan päälle. Tasoita pinta mahdollisimman hyvin. Voit lopuksi hölskytellä vuokaa, mikä tasoittaa pintaa entisestään. Laita sitten hyytymään jääkaappiin n. 3 tunniksi.

Laita kiilteeseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita limettimehu (myös limettitiiviste käy), sokeri ja vesi sopivan makeaksi mehuksi. Värjää vihreällä elintarvikevärillä. Testaa värin sopivaa tummuusastetta pienempään, vaaleapohjaiseen astiaan. Kiehauta n. ½ dl mehusta ja sulata siihen liivatelehdet. Yhdistä lopun mehun kanssa. Jäähdytä – kiillemehu ei saa olla lämmintä täytteen päälle kaadettaessa. Kaada sitten täytteen päälle lusikan kautta. Siirrä jääkaappiin hyytymään.

Koristele suikaloidulla limetinkuorella tai muilla koristeilla.









Jaa yhteisöpalveluissa

Testasitko? Arvostele resepti!

1 tassu2 tassua3 tassua4 tassua5 tassua

58 arvostelua, keskiarvo 4,50 tassua
Loading ... Loading ...