10.11.2008   204 kommenttia Kategoria: Isän- ja äitienpäivä,  Juusto- ja hyydykekakut,  Syksy,  Syntymäpäivät
Erityisruokavaliot: -

Limejuustokakku


limekakku1limekakku3limekakku4limekakku5limekakku6

Ystäväni oli tehnyt aivan ihanaa lime-juustokakkua ja se reseptihän oli pakko saada. Teinkin tätä sitten isänpäiväksi ja sain samalla käytettyä viimeiset syksyn lehtikoristeet. Mielestäni ne sopivat väritykseltään hyvin limekakkuun.

Tein reseptiin jonkin verran muutoksia ja lisäksi täytteen suunnilleen kaksinkertaisena saamaani ohjeeseen nähden. Siitä tuli kuitenkin hieman liian paksu tavalliseen 24 cm vuokaan. Pohdin pitkään, laitanko ohjeen tänne samoin kuin itse tein vai skaalaanko täytteen vähän pienemmäksi. Päädyin jättämään valinnan reseptin hyödyntäjälle. Ne, jotka pitävät hyvin paksusta täytteestä, valitkoon tuon isomman annoksen. Täytekerroksen paksuus on silloin 4,5-5 cm. Tuon ohjeen mukaan kannattaa tehdä myös silloin, kun tekee kakun isompaan vuokaan. 24 cm vuokaan sopusuhtaisempi täytekerros (n. 3,5 cm) tulee puolestaan vasemmanpuoleisella, pienemmällä ohjeella. Kiille kannattaa tehdä samalla suhteella kuin täytekin, siitäkin siis omat versionsa. Linkin takaa löytyvä keksipohja sopii sellaisenaan kumpaankin täyte-kiilleversioon.

Koristelussa olen käyttänyt silikonimuotilla tehtyjä lehtiä, joihin on tupsuteltu ruskan sävyjä keltaisesta ja vihreästä tomuväristä. Toisten lehtien tekemisessä hyödynsin tässä ruskalehtiohjeessakin näkyvää lehtisuonimattoa. Nämä olen värjännyt keltaisesta ja vihreästä tomuväristä sekoitetulla vaaleanvihreällä sävyllä. Molemmat ovat sokerimassan ja marsipaanin sekoitusta. Kiilteen kanssa on aina hyvä muistaa, että kiille sulattaa marsipaanin/sokerimassan nopeasti. Koristeet kannattaa siis laittaa pakoilleen vasta juuri ennen tarjoilua.

Olen kokeillut muutamissa viimeaikaisissa kakuissa (joista tämä ensimmäinen blogissa) rohkeammin suklaaspritsailuja. Tähän minua ovat innoittaneet Pian ja Miran blogeissa näkemäni kiehkuraiset koristelut. Tässä käytin valkosuklaata, jonka värjäsin pastavärillä vihreäksi.

Kirjaimet pursotin vapaalla kädellä leivinpaperin päälle (leivinpaperin alle voi toki laittaa mallikirjaimet). Teippasin leivinpaperin tarjottimeen kiinni, koska toisinaan se saattaa käpristyä kylmässä. Sitten tarjotin jääkaappiin ja sieltä vielä pakkaseen. Jäätyneet kirjaimet siirsin marsipaanityökalun avulla kakkuun kiinni: suklaakoristeisiin ei juuri kannata sormilla koskea, sillä ne sulavat hetkessä. Kannattaa muuten pursottaa aina kutakin kirjainta kaksi kappaletta kaiken varalta, jos siirtovaiheessa jokin tuhoutuu.

Pohja:
Digestive-keksipohja

24 cm vuoka

Täyte:
5 liivatetta
3 dl kermaa
2 valkuaista
300 g maustamatonta tuorejuustoa
¾ dl limen mehua (vajaan 3 limen mehu)
1 ½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä

Kiille:
3 liivatetta
2 ½ dl sokeroitua laimennettua limen mehua (josta limemehua vajaa ½ dl, sokeria saman verran)
vihreää elintarvikeväriä

26-28 cm vuoka tai paksu täyte

Täyte:
7 liivatetta
4 dl kermaa
3 valkuaista
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl limen mehua (n. 3 limen mehu)
2 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
3 rkl vettä

Kiille:
3 liivatetta
3 dl sokeroitua laimennettua limen mehua (josta limemehua ½ dl, sokeria saman verran)
vihreää elintarvikeväriä

Koristeet:
vaahtokarkkisienet
suklaapursotukset
marsipaani-sokerikuorrutelehdet


Valmista keksipohja Digestive-kekseistä ohjeen mukaan.

Laita täytteeseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja yhdistä kermavaahdon kanssa.

Sekoita tuorejuustoon limettimehu, sokeri ja vaniljasokeri. Kiehauta vesi ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita tuorejuustoseoksen joukkoon. Yhdistä sitten kerma-valkuaisvaahtoon.

Kaada täyte keksipohjan päälle. Tasoita pinta mahdollisimman hyvin. Voit lopuksi hölskytellä vuokaa, mikä tasoittaa pintaa entisestään. Laita sitten hyytymään jääkaappiin n. 3 tunniksi.

Laita kiilteeseen tulevat liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita limettimehu (myös limettitiiviste käy), sokeri ja vesi sopivan makeaksi mehuksi. Värjää vihreällä elintarvikevärillä. Testaa värin sopivaa tummuusastetta pienempään, vaaleapohjaiseen astiaan. Kiehauta n. ½ dl mehusta ja sulata siihen liivatelehdet. Yhdistä lopun mehun kanssa. Jäähdytä - kiillemehu ei saa olla lämmintä täytteen päälle kaadettaessa. Kaada sitten täytteen päälle lusikan kautta. Siirrä jääkaappiin hyytymään.

Koristele suikaloidulla limetinkuorella tai muilla koristeilla.









Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
116 tassutusta

Kinuskikumppani

marenkikakku-iso

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 9

Kurkkaa aiemmat luukut »

Jouluinen cocktail-tarjotin

joulurullat-mini


Söpöt cocktailpalat syntyvät pakastimen kautta. Yhdistele erilaisista täytteistä ja pohjista näyttävä kokonaisuus.



Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos MARIS!
Nokkela keinot keksii! Kovettumaan
päässyt suklaamassa sai uuden
elämän, kun pehmitit sitä mikrossa.
Kiitos Kinuskit, että jaatte
tietoa havainnoistanne
ja autatte samalla
muita!

Osallistu ja voita Moccamaster!

vaniljamassakilpailu275

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Suklaaputouskakku
    Helmeri: Minun pitäisi tehdä tämä kakku gluteenittomana, voikohan tuon vehnäjauhon korvata ihan vaan perunajauholla vai pitäisikö käyttää jotain gluteenitonta jauhoseosta?…
  • Minttusuklaakakku (liivatteeton)
    Johannapauliina: Herkullinen kakku, kiitos ohjeesta! Minulla on vain tuo pohja meni niin kovaksi, että sitä ei oikein saa lautaselle…
  • Suklaaputouskakku
    Johannapauliina: Jos tuon pohjan pakastaisi, niin kannattaako se pakastaa kokonaisena vai leikata valmiiksi jo osiin?
  • Suklaaputouskakku
    Koppis: Hmm..nyt näyttää hyvältä ja varmasti maistuukin..:) Täytynee tehdä pohja valmiiksi pakkaseen niin joulupäivänä ei tarvitse älyttömästi rehkiä tapaninpäivänkakun eteen..
  • Kreemit
    Anna Poikolainen: Missä suhteessa laittaisin ainesosia kun käytettävissä olisi margariini, maustamaton tuorejuusto ja mansikkatomusokeri?

Kumppanit