Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo UgolinonSeikkailut

Aitoja Italialaisia Murotaikinakeksejä

15.2.2016

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/21682_IMG_3008_600x600.jpg

 


Perinteisiä vaaleita keksejä:

250g jauhoja

2 kananmunan keltuaisia

100g tomusokeria

140g kylmää voita

Sitruunan kuori raastettuna (haluttaessa)

1 tl vanilliinisokeria

Ripaus suolaa
Kahvikeksejä:

250g jauhoja

2 kananmunan keltuaisia

100g tomusokeria

140g kylmää voita

1 tl vahvaa kahvirouhetta (espresso)

1 tl vanilliinisokeria

Ripaus suolaa

Suklaakeksejä:

250g jauhoja

2 kananmunan keltuaisia

100g tomusokeria

140g kylmää voita

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

1 tl vanilliinisokeria

Ripaus suolaa

Pistaasikekejä:

250g jauhoja

2 kananmunan keltuaisia

100g tomusokeria

140g kylmää voita

3 rkl pistaasipähkinärouhetta

1 tl vanilliinisokeria

Ripaus suolaa

Kuorrutus:

Tummaa taloussuklaata tai valkoista leivontasuklaata

Noin 500g taikinamöykky (20-30 keksiä):

Vatkaa mixerissa tai yleiskoneella (murotaikina vatkaimella) siivilöyty jauho ja kylmä voi, niin että muodostuu hyvin hiekkainen taikina.

Kaada taikina työalustalle ja lisää siivilöyty tomusokeri, sitruunan kuori tai suklaajauho tai kahvirouhe tai pistaasirouhe ja keltuaiset (älä heitä pois valkuaisia, voit käyttää sitä vaikka herkullisissa marengeissa).

Vaivaa taikina hyvin sileäksi ja nopeasti, mielummin sormien päillä, niin ettei se kerkee lämpenee.

Jos taikina jää jotenkin kovaksi tai murenee liian helposti, kasta pikkaisen kädet kylmään veteen ja jatka vaivaamista.


Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään 30 min lepäämään. Kauli taikina ohueksi ja muotoile keksit. Käytä mitä ikinä keksimuotteja tulee mieleen!

Paista uunissa 180 astessa noin 15 min, kunnes pikkasen raunat ottavat kauniin kultaisen värin.

Anna jäähtyä hetken ja sulata suklaa lämpimän veden avulla eli haudutus metodilla.

Dippaile suklaaseokseen puolikas keksi. Ripottele päälle haluttaessa nonparelleja tai muita koristeita.

Ainesosat

KahviPähkinä/manteli/nougatSitruuna/appelsiini/limeSuklaa

Erityisruokavaliot

LiivatteetonPähkinätön

Kategoriat

ÄitienpäiväHelpot ja nopeatLeivoksetMakuja maailmaltaMuuta makeaaPääsiäinenPikkuleivätPiparkakkutyötSyntymäpäivätTaikinatYstävänpäivä

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/21682_20181013_120229_400x400.jpgUgolinonSeikkailutKurpitsakuppikakkuja
3
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/21682_IMG_8542_400x400.jpgUgolinonSeikkailutUgolinon Jouluinen Maitokreemikakku
5
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/21682_IMG_8520_400x400.jpgUgolinonSeikkailutUgolinon Joulupiparellit
3
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/21682_IMG_6289_400x400.jpgUgolinonSeikkailutEspresso-PlumCake
2
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/21682_IMG_6393_400x400.jpgUgolinonSeikkailutTorta Mimosa
6
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/21682_IMG_6251_400x400.jpgUgolinonSeikkailutLaskiaismarenkileivokset
6

Kommentit (6)

UgolinonSeikkailut
Kinuskileipomo UgolinonSeikkailut
26.2.2016 08:36

@maris Heippa! Hienoa että keksit maistui ja onnistuvat! Ne ovat vielä muutaman päivän jälkeenkin ihanan mureita!
Suklaa tosiaan on herkkua vaan lisää muttei pakollinen! 😀

Kyllä, taikina on aika herkkä ja murenee hyvin helposti. Joskus meinaa lähtee hermot. Tosiaan, se riippuu nesteista ja kananmunien koosta (kun kaikki keltuaiset ovat aina erilaisia).
Teit aivain oikein kun lisäsit pari rkl kylmää vettä, joudun joskus itsekin! Se auttaa taikinaa notkistumaan eikä pilaa sen makua! 😀

Oikein hyviä herkkuhetkiä! 🙂 <3

maris
Kinuskileipomo maris
25.2.2016 22:36

Tervehdys! Tulinpa kertomaan, että nyt olen tehnyt tällä sinun ohjeellasi murotaikinakeksejä. Tuli tosi mureita ja suussa sulavia! Maustoin taikinan sitruunan kuoriraasteella ja vaniljajauheella. Suklaakuorrutus jäi vähän niukaksi, kun kaapissa ei sattunut valkosuklaata olemaan kuin muutama hassu pala. Mutta nämä kyllä maistuvat vaikka ilman kuorrutustakin. 🙂
Minä en tainnut vielä hallita kaikkia valmistukseen liittyviä niksejä, koska taikina jäi kananmunienkin lisäämisen jälkeen tosi muruiseksi. Lisäsin sitten hieman kylmää vettä sekaan (ehkä noin 1-2 rkl), jotta sain muodostettua taikinan. Käyttämäni keltuaiset olivat kyllä aika pienen näköisiä, joten olisiko sitten voinut sekin olla syynä. Mutta kaikesta huolimatta hyviä tuli. Kiitokset sinulle reseptin jakamisesta!

UgolinonSeikkailut
Kinuskileipomo UgolinonSeikkailut
16.2.2016 21:10

Kiitos! 🙂 Kyllä ne töissä hävisi aika nopeasti lautaselta 😀 Erilaisia keksimakuja niin ei tylsää tuu 😀

Kinuskiemo
16.2.2016 20:13

Niin kauniita ja niin herkullisia (murotaikina on takuuvarma!) ovat nuo sinun keksisi, että kaikkia tekisi mieli maistaa. Kiirettä pitää, jos yrittää ehtiä joka lajia nappaamaan itselleen, ennenkuin nopeat tyhjentävät tarjoilulautaset. 🙂

UgolinonSeikkailut
Kinuskileipomo UgolinonSeikkailut
16.2.2016 09:21

@maris Taikinan nimi on pasta frolla, eli semmoinen Italialainen murotaikina joka valmistetaan mahdollisimman kylmillä aineilla. Sen jälkeen ku taikina on levännyt jääkaapissa kannattaa sitä pyöritellä kunnolla käsissä niin se sulaa pikkaisen ja muuttuu joustavaksi.

Se on rapea mutta hyvin kevyt ja mureneva. Iso osa pienleivoksista valmistetaan just tällä pohjalla. Sillä voi tehdä kakkuja, piirakoita, keksejä ja vaikkamitä. 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
15.2.2016 23:00

Voi miten herkullisen näköisiä! Kiinnostava tuo taikinan valmistustapa, aion kyllä joskus kokeilla. 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa