Kinuskileipomo sokeriruusu

Kategoria: Klassikot,  Leivät, sämpylät ja rieskat,  Muut suolapalat,  Ylioppilasjuhlat Nähty 1038 kertaa
 
20.03.2017
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Isoäitini karjalanpiirakat


Viimeksi kun näitä tein niin äitini oli vielä elossa, siksi ehkä ajatukset leipomisen aikana oli kovin äidissä ja ehkäpä olekin näiden tekemistä lykännyt tiedostamatta. Monta vuotta mieheni on kysellyt näiden perään..no nyt sitten sai 🙂 Hyvin onnistuin verestämään muistia äidin ja isoäidin opeille. Karjalasta on siis juureni ja sen opin mukaan teen vain ruisjauhoista.

4 pelllistä eli n. 48 kpl

Puuron keitin edellisenä päivänä, koska muuten kiehuu yli piirakoista uunissa.

n. 1 L vettä
5 dl puuroutuvaa riisiä
n. 0,8 L maitoa (lisäilin pikkuhiljaa että on noin määrä)
2 tl suolaa ja taisin vähän lisätäkin maistettuani.

Ota puuro pois jääkaapista hyvissä ajoin jotta vähän lämpenee huoneen lämmössä.

Kuoritaikina:

4 dl viileää vettä
2 tl suolaa
n. 10 dl ruisjauhoja ( käytin hienoja)

Voiteluun:
n. 4dl maitoa ( käy myös laktoositon)
200g voita
Nämä ovat noin lukuja koska en muistanut mitata, laitoin arviolta. Pääasia että voita on enemmän kuin maitoa. Välillä myös lisäilin seosta.
Jotkut tykkää voidella vain voilla….

Sekoita veteen suola ja lisää pikkuhiljaa jauhot. Vaivaa käsin tai koneella , loppu vaiheessa kaada kulhosta pöydälle ja lisää tarvittaessa jauhoja. Siirrä kulho 1 h jääkaappiin tai yön yli kelmun sisään. Tämän tarkoitusta en tiedä mutta niin on opetettu 🙂
Tämän taikina määrän puolitin ja tein kaksi tankoa ( n.3 cm halkasia), tangoista leikkasin reilun sentin paloja.

Lämmitä uuni 275 asteeseen

Palat muovin sisälle odottelemaan vuoroaan, minulla eivät tarttuneet yhteen kun eivät olleet juurikaan päällekäin.
Kun kaulitset pulikalla niin käytä reilusti jauhoja alla, niiden tulisi olla melko ohuita.

Itse käytän tekniikkaa ( oikeakätisenä) jossa oikealla pidän pulikkaa toisesta päästä hellästi mutta niin ettei tipu ja vasurilla pyöräytän sekä  myös käännän kuorta yhden – kahden pyöräytyksen jälkeen. Näin kuori saa muotoaan ja ohenee samalla pikkuhiljaa keskusta reunoja kohti.

Pinoa pellillinen kerrallaan kuoria ja väliin aina jauhoja. Pidä muovipussia päällä ettei kuivu.

Ennen puuron laittamista kuoreen pyyhin pullasudilla ylimääräisiä jauhoja pois molemmin puolin.
Pelille ruisjauhoja, leivinpaperit ei kestä niin kovaa kuumutta ja oletan että pellillä tulee myös rapeutta.


Piirakat eivät leviä uunissa joten ne voi laittaa vierekkäin. Uunissa n. 15 min

Piirakat voidellaan vasta uunista tullessaan voi- maitoseoksella, sulatin voita mikrossa ja lämmitin myös maitoa jotta voi ei hyydy.
nopea kastelu seokseen.
Jos haluaa pehmeitä piirakoita niin pinoa piirakat voipaperilla vuorattuun kulhoon päällekäin ja pyyhe päälle.
Jos taas haluat säilyttää vähän rapeutta,laita toisen pellin päälle vierekkäin ja pyyhe päälle.
Nauti ensimmäiset piirakat lämpiminä – leipuri on sen ansainnut!