Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 

Isoäitini karjalanpiirakat

20.3.2017

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/19907_IMG_20170312_155800_01_600x600.jpg

4 pelllistä eli n. 48 kpl

Puuron keitin edellisenä päivänä, koska muuten kiehuu yli piirakoista uunissa.

n. 1 L vettä
5 dl puuroutuvaa riisiä
n. 0,8 L maitoa (lisäilin pikkuhiljaa että on noin määrä)
2 tl suolaa ja taisin vähän lisätäkin maistettuani.

Ota puuro pois jääkaapista hyvissä ajoin jotta vähän lämpenee huoneen lämmössä.

Kuoritaikina:

4 dl viileää vettä
2 tl suolaa
n. 10 dl ruisjauhoja ( käytin hienoja)

Voiteluun:
n. 4dl maitoa ( käy myös laktoositon)
200g voita
Nämä ovat noin lukuja koska en muistanut mitata, laitoin arviolta. Pääasia että voita on enemmän kuin maitoa. Välillä myös lisäilin seosta.
Jotkut tykkää voidella vain voilla….

Sekoita veteen suola ja lisää pikkuhiljaa jauhot. Vaivaa käsin tai koneella , loppu vaiheessa kaada kulhosta pöydälle ja lisää tarvittaessa jauhoja. Siirrä kulho 1 h jääkaappiin tai yön yli kelmun sisään. Tämän tarkoitusta en tiedä mutta niin on opetettu 🙂
Tämän taikina määrän puolitin ja tein kaksi tankoa ( n.3 cm halkasia), tangoista leikkasin reilun sentin paloja.

Lämmitä uuni 275 asteeseen

Palat muovin sisälle odottelemaan vuoroaan, minulla eivät tarttuneet yhteen kun eivät olleet juurikaan päällekäin.
Kun kaulitset pulikalla niin käytä reilusti jauhoja alla, niiden tulisi olla melko ohuita.

Itse käytän tekniikkaa ( oikeakätisenä) jossa oikealla pidän pulikkaa toisesta päästä hellästi mutta niin ettei tipu ja vasurilla pyöräytän sekä  myös käännän kuorta yhden – kahden pyöräytyksen jälkeen. Näin kuori saa muotoaan ja ohenee samalla pikkuhiljaa keskusta reunoja kohti.

Pinoa pellillinen kerrallaan kuoria ja väliin aina jauhoja. Pidä muovipussia päällä ettei kuivu.

Ennen puuron laittamista kuoreen pyyhin pullasudilla ylimääräisiä jauhoja pois molemmin puolin.
Pelille ruisjauhoja, leivinpaperit ei kestä niin kovaa kuumutta ja oletan että pellillä tulee myös rapeutta.


Piirakat eivät leviä uunissa joten ne voi laittaa vierekkäin. Uunissa n. 15 min

Piirakat voidellaan vasta uunista tullessaan voi- maitoseoksella, sulatin voita mikrossa ja lämmitin myös maitoa jotta voi ei hyydy.
nopea kastelu seokseen.
Jos haluaa pehmeitä piirakoita niin pinoa piirakat voipaperilla vuorattuun kulhoon päällekäin ja pyyhe päälle.
Jos taas haluat säilyttää vähän rapeutta,laita toisen pellin päälle vierekkäin ja pyyhe päälle.
Nauti ensimmäiset piirakat lämpiminä – leipuri on sen ansainnut!

Ainesosat

Täysjyvä/ruis

Erityisruokavaliot

LiivatteetonMunatonPähkinätön

Kategoriat

KlassikotLeivät, sämpylät ja rieskatMuut suolapalatYlioppilasjuhlat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

Kommentit (2)

sokeriruusu
21.3.2017 20:14

Kiitos maris kommentistasi 😊 piirakoilla oli itseasiassa varsinainen tulikoe leikkimielisesti. Nimittäin siellä minne vein piirakat oli joukossa 2 oikeaa piirakan tekijää, karjalan evakkoja. Heidän kehut lämmitti sydäntä todenteolla, tosin hieman ajattelin että puhuivatko vain minun mielikseni 😆😂
Siellä tilaisuudessa toiselta tekijältä pääsin kyselemäänkin kokemuksia ja sama piirre jääkaappin yöksi tuli esille ( mainittakoon että kyseinen rouva on saanut palkintoja piirakoistaan). Hän sanoi ”muhevoitumaan” jääkaappiin, että kai sillä jokin merkitys, kai ne ruisjauhotkin turpoaa jossain määrin? Hyvin paljon hänkin kysyi minulta miten niitä valmistin, hyvä juttu tuokio oli 😊 Tuntuivat arvostavan ettei nuoret ole kadottaneet tätä taitoa, nykyiset uudet herkut ovat niin muotia.

maris
Kinuskileipomo maris
21.3.2017 16:40

Ihan tässä vesi tulee kielelle. 🙂 Näyttää niin herkullisilta!
Tämä resepti on sinulle varmasti hyvin tärkeä ja sillä on paljon tunnearvoa.

Reseptiä lueskelin tarkkaan ja huomasin, että se on hyvin pitkälti samanlainen kuin millä itse olen tehnyt/oppinut tekemään. Tosin en kovin monesti ole karjalanpiirakoita itse vielä tehnyt. Mutta äitini kautta olen minäkin asiasta kiinnostunut.
Ensimmäisillä kerroilla laitoin piirakkakuoritaikinaan ruisjauhojen lisäksi hieman täysjyvävehnäjauhoja, mutta nyt viimeksi käytin minäkin pelkkiä ruisjauhoja. Ja hyvinhän se kuorien teko onnistui niilläkin. Olin jotenkin saanut sellaisen käsityksen, että ohkaisten kuorien kaulitseminen ei onnistu ilman vehnää. Ja tuo onkin mielenkiintoista, että taikina laitetaan jääkaappiin lepäämään. Itse olen samantein ryhtynyt kaulitsemaan. 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa