Kinuskileipomo Satu

Kategoria: Heinäkuun piirakkatempaus,  Helpot ja nopeat,  Kesä,  Makeat piirakat Nähty 740 kertaa
 
23.07.2017
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

Vegaaninen raparperimurupiiras


Vaikka raparperipiirakka kuuluu kesän parhaimpiin leivonnaisiin, tämä oli ensimmäinen kerta kun sitä itse leivoin. Suorastaan käsittämätöntä, pohdin leipoessani. Joka kesä olen kuitenkin jonkun toisen tekemällä piirakalla päässyt herkuttelemaan, joten olen ollut tietoinen siitä, millaisesta herkusta on parhaimmillaan kysymys, mutta koskaan en ole useista aikomuksista huolimatta päässyt itse leipomaan. Nyt kuitenkin sain pappani mökin raparperipenkistä muutaman raparperinvarren, joten ryhdyin heti etsimään sopivaa reseptiä. Herkullisen oloinen resepti löytyikin siskoni vinkkaamana täältä: http://urbaanivegenda.blogspot.fi/2016/06/vegaaninen-raparperi-murupiirakka.html. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty 24 cm:n piirakkavuokaa, mutta minä leivoin piiraan Kinuskikissan suorakaiteen muotoiseen piirakkavuokaan. Alla olevaan reseptiin olen siis kirjannut tuohon vuokaan sovitetut ainesmäärät. Tein myös omia pieniä lisäyksiä/muunnoksia, jotka olen merkinnyt sulkuihin. Koska piirakka on vegaaninen, se on luonnollisestikin myös maidoton ja kananmunaton. Se sopii siis myös niille, joille nämä ruoka-aineet aiheuttavat allergiaoireita. Maistelijoiden mukaan vegaanisuus ei vaikuttanut millään tavalla negatiivisesti piirakan makuun, ehkä jopa päin vastoin. Pohja sisälsi omenasosetta ja soijajogurttia, jotka ovat vegaanisissa leivonnaisissa melko tyypillisiä kananmunankorvikkeita ja tekevät rakenteesta ihanan pehmeän. Tämän tekemiseen ei myöskään kulunut paljon aikaa ja työvaiheet olivat helppoja ja mutkattomia. Suosittelen kaikille, riippumatta siitä, noudatatko erikoisruokavaliota!

Pohja:
1/3 dl omenasosetta
1/2 dl rypsiöljyä
1,3 dl maustamatonta soijajogurttia
2 dl vehnäjauhoja
1,3 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl vaniljasokeria ( käytin 3/4 tl vaniljajauhetta)

Täyte:
2-3 raparperin vartta

muruseos:
1/3 dl  maidotonta margariinia
1 dl vehnäjauhoja (laitoin noin 2/3 dl vehnäjauhoja ja 1/3 dl mantelijauhetta)
2/3 dl sokeria

(noin 1 rkl kanelisokeria)

Pilko raparperit pieniksi paloiksi ja valmista muruseos sekoittamalla vehnäjauhot ja sokeri ja nyppimällä margariini niiden joukkoon.

Sekoita pohjan omenasose, rypsiöljy ja soijajogurtti kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet jogurttiseokseen ja sekoita taikina tasaiseksi.

Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan. Ripottele taikinan päälle raparperipalat ja muruseos. (ripottele vielä pinnalle halutessasi kanelisokeria.)

Paista 175 asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia. Tarjoa piirakka lämpimänä tai kylmänä (vegaanisen) vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.