Kinuskileipomo Satu

Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat Nähty 600 kertaa
 
29.07.2017
 
3 kommenttia

Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

Juustoinen pataleipä


En tiedä, kuinka mones pataleipäresepti leipomossani tämä on, mutta kun….No joo, koska pataleipä on niin vaivaton, yksinkertainen ja helppo muunnella, ei näitä reseptejä voi olla liikaa ja tässä tuli kokeiltua taas yksi versio, jonka ehdottomasti haluan jakaa muillekin. Tämän juustoa sisältävän pataleivän resepti löytyi täältä: https://www.anninuunissa.fi/juustoinen-pataleipa/. Juusto ei maistunut lopputuloksessa kovinkaan voimakkaasti, mutta se toi kyllä mehevyyttä leivän rapean kuoren alle. Uskaltaisin ehkä jopa sanoa, että tässä on paras leipomani pataleipä. Käyttämällä vegaanista juustoa, saat tästä helposti myös vegaaniversion.

3,5 dl vettä
0,5 tl kuivahiivaa
2 dl vehnäjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja (laitoin 1 dl grahamjauhoa, 1 dl vehnäjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita ja 1 dl kaurajauhoa)
1 dl kurpitsan tai auringonkukan siemeniä
1-2 tl suolaa
1 dl (vegaanista) juustoraastetta
3 rkl oliiviöljyä
(lisäsin taikinaan vielä 1 rkl oreganoa)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada vesi kuivien aineiden päälle ja sekoita, mutta älä vaivaa. Lisää taikinaan juustoraaste. Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempään kohotat, sen maukkaampaa leivästä tulee.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa, mutta muotoile taikina palloksi. Kohota peitettynä vielä 30 minuuttia.

Laita paistoastia uuniin ja uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun uuni on valmis, ota astia uunista ja voitele sen pohja, seinämät ja kannen sisäosa oliiviöljyllä. Nosta taikinapallo vuokaan. Voitele leivän pinta öljyllä, tee pintaan muutama viilto ja ripottele päälle siemeniä.

Paista leipää kannella peitettynä uunin keskitasolla 3o minuuttia, ota kansi pois ja paista vielä noin 15 minuuttia. Kun leipä on kypsä, ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua. Jäähdytä pataleipä peittämättömänä, esim. ritilän päällä.