Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Täysjyväiset kanelipullat

6.6.2016

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-20_600x600.jpeg
Täysjyväiset kanelipullat      n. 24 pullaa


Täysjyväpullataikina
5 dl vettä tai maitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria tai hunajaa
1 tl  suolaa
1 rkl kardemummaa
2 tl  leivinjauhetta
150 g pehmeää voita (laitoin öljyä 1 1/2 dl)
12 – 13 dl täysjyväspeltti- tai täysjyvävehnäjauhoja (käytin spelttiä)

Täyte
100g sulatettua voita
4 rkl kanelia (laitoin 3 rkl)
2 tl  vaniljasokeria
1 1/2 dl fariinisokeria tai intiaanisokeria
1 1/2 dl  pekaanipähkinöitä hienonnettuna (pähkinät voit jättää myös pois tai korvata jollain toisella pähkinällä)

Kuorrute
2 rkl vettä
2 1/2 -3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl pehmeää voita

Sekoita kulhossa kädenlämpöinen vesi tai maito, hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Jos käytät öljyä, voit lisätä myös sen tässä vaiheessa.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoja taikinaan vähän kerrallaan ja vatkaa samalla napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin.
Vaivaa pehmeä voi taikinaan (ellet käyttänyt öljyä) vuorotellen loppujen jauhojen kanssa. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla. Huomaa, että täysjyvätaikinan kohoaminen saattaa kestää tavallista taikinaa pitempään.

Sulata täytettä varten voi ja sekoita siihen muut ainekset.

Kauli taikinasta yksi iso ja pitkä vajaan sentin paksuinen levy. Voit jakaa taikinan myös kahteen osaan ja kaulita molemmat erikseen.
Levitä levyn päälle tasaisesti täyte. Rullaa levy ja leikkaa paloiksi.
Nosta kiekot uunipellille leivinpaperin päälle ja laita päälle liina. Anna nousta vähintään 30 minuutin ajan. Pullia ei tarvitse voidella.
Paista pullia 200 asteessa 12 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
Anna pullien jäähtyä ja valmista sillä välin kuorrute.
Sekoita kulhossa vesi, tomusokeri, vaniljasokeri ja voi notkeaksi mutta napakantuntuiseksi seokseksi. Lisää tarvittaessa tomusokeria.
Pursota kuorrute tai levitä se veitsellä jäähtyneiden pullien päälle.

Ainesosat

Pähkinä/manteli/nougatTäysjyvä/ruis

Erityisruokavaliot

KasvisruokavalioLiivatteetonMunaton

Kategoriat

Makuja maailmaltaPullat, munkit ja donitsit

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (8)

maris
Kinuskileipomo maris
17.4.2017 15:59

Moikka taas, mari-johanna!
Älä nyt hyvä ihme sinä pyytele anteeksi! Eikä minulla mennyt yöunet. 🙂

Tosi mukavaa, kun kävit kertomassa kokemuksistasi. Ja jatkossakin saa tulla rohkeasti kommentoimaan. Vaikka olisi mennyt ihan kökkösilleen koko homma. 😀 Se on aina hyödyllistä molemmin puolin. Nytkin tulin oppineeksi vietisi seurauksena spelttituotteista vaikka mitä uutta ja mielenkiintoista.

Joo, sama jauhopurtilo minullakin on kaapissa. Birkkalan puolikarkeita täysjyväspelttijauhoja. Eikä ainakaan minun silmiini kaupassa ole muuta vaihtoehtoa sattunutkaan. Nyt minulle kuitenkin selvisi, että spelttijauhoja on olemassa myös vaaleana. Tämä vaalea jauho (ydinspelttijauho) on ilmeisesti leivontaominaisuuksiltaan verrattavissa vehnäjauhoon. Ja sitä suositellaan nimenomaan makeaan leivontaan vehnäjauhon sijasta. Nämä meidän käyttämämme spelttijauhot ovat juuri tuota tässä ohjeessa mainittua täysjyvää ja se vastaa ”tavallisessa” leivonnassa grahamjauhoa eli täysjyvävehnäjauhoa.

Netistä katsoin, että ainakin Birkkalalla on valikoimassa myös tuota vaaleaa. Jos vain sivut ovat ajan tasalla. Ehkä sitä saisi oman kauppansakin valikoimiin, jos kauppiaalta kysäisee.

Ehkä tässä vielä päästään jauhokartalle joku kaunis päivä. 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
17.4.2017 07:31

Voi Maris ystäväiseni! 🙂
Sinulla meni nyt yöunet minun takiani, olen pahoillani se ei ollut tarkoitus! Kerroin vain miten minun oli käynyt. Sinä olet aina niin tarkka kaikessa… 🙂
Pullahan onnistui lopulta tosi hyvin, jauhoja vain enemmän ja sillä se kriisi hoidettiin! 🙂
Minulla vielä tuossa tuo tyhjä jauhopurkki lojuu kun teinikansan roskan vienti pahvilaatikkoon on niin suhteellinen käsite.. 🙂 Eli minulla oli käytössä Birkkalan luomutilan puolikarkeita spelttijauhoja. Voi muuten olla että niitä hurahti joku 14-15 dl. Mutta tosiaan, minulla lukee puolikarkea, mikä se vaalea jauho sitten on? Täytyy tiistaina oikein kaupassa perehtyä, ja kysyä myyjältä. Eli enpä taida minäkään ihan vielä kaikkea speltistä tietää, mutta jotain opittiin kuitekin.
Anyway, ei hätää, osa syöty loput oli pakko laittaa pakkaseen että edes jonnekin asti säilyy! Loppu hyvin kaikki hyvin, vaikkei vielä jauhokartalla ollakaan! 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
16.4.2017 18:01

mari-johanna ja kaikki muutkin asiasta kiinnostuneet: minua rupesi tämä jauhoasia nyt vaivaamaan ja tutkailin asiaa netissä.
Löysin Olga Temoselta kaksi eri pullataikinaohjetta spelttijauhoihin tehtynä.
Toisessa ei ollut leivinjauhetta ja jauhoina oli 14-15 dl vaaleita spelttijauhoja. Tämän ohjeen lopussa luki, että jos haluat täysjyväpullia, vaihda jauhot 12-13 dl:n täysjyväspelttijauhoja.
Minä olen nyt ihan pyörällä päästäni, mutta ilmeisesti sinun ja luultavasti minunkin (minulla ei ole nyt jauhopakettia käsillä, jotta voisin tarkistaa) käyttämämme jauhot ovat tuota vaaleaa. Eli silloinhan ei tarvitsisi varmasti leivinjauhettakaan.

Mutta pyydän anteeksi, koska en ole osannut erottaa näitä jauholaatuja aiemmin toisistaan. Enkä tiedä osaanko vieläkään… 😀

maris
Kinuskileipomo maris
16.4.2017 15:50

Pahoitteluni, että teksti on nyt yhtä pötköä! Muokkauksen jälkeen kappalejaot hävisivät taas. 🙁
Teenköhän jotain väärin, kun aina käy näin…

maris
Kinuskileipomo maris
16.4.2017 15:42

Aurinkoinen pääsiäistervehdys, mari-johanna! Sinä sitä reippaana kerkesit jo pääsiäispullatkin pyöräyttää. 🙂 Hyvä, että pullista tuli lopulta syötäviä, vaikka pahalta näyttikin. Tämä reseptihän on suoraan Olgan pullakirjasta otettu, joten kovin hyviä vastauksia en osaa sinulle antaa. Mutta muistelisin kuitenkin, että omalla kohdallani jauhojen määrä piti suht kutinsa, koska en ole siitä mitään huomautusta ohjeen viereen laittanut. Mietin vain, että mahdetaanko käyttää samanmerkkisiä tai yhtä karkeita spelttijauhoja? Niitäkin kun on ilmeisesti puolikarkeaa ja karkeampaa. Toisaalta speltissäkin on varmasti sama, kuin ihan tavan vehnäjauhoissakin, että niiden kosteuspitoisuus vaihtelee jonkin verran. Eli sormituntumalla pitää lopulta jauhojen määrää säätää. Itse jätän mielellään taikinan aika pehmeäksi. Tulee sitten pehmoisia pullia. 🙂 Ilmeisesti sekä tuo leivinjauheen käyttö, että varoitus mahdollisesti pidemmästä kohotusajasta liittyy jotenkin siihen, että täysjyväjauhot ovat raskaampia. Itsekin kyllä silloin mietin tuon leivinjauheen tarpeellisuutta, mutta en oikein uskaltanut poiskaan jättää, kun en ollut ikinä pullaa pelkkään täysjyvään tehnyt. Ja eihän sen käyttö kyllä lopputuloksessa mitenkään negatiivisesti ainakaan näkynyt. Mutta voisin näitä oikeastaan taas joskus tehdä ja kokeilla vähemmällä leivinjauheella tai jopa ilman. Tulisi sitten tuo jauhoasiakin samalla tarkistettua. Minulla oli tämä kirja kirjastosta lainassa silloin, niin en voi tarkistaa olenko mahdollisesti tehnyt ohjeeseen jauhojen kohdalle näppäilyvirheen. Mutta palaan asiaan vielä joskus. Ja jos teet näitä uudestaankin, niin mieluusti kuulen kokemuksiasi, jos ohjetta sorvailet. 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
16.4.2017 10:53

Hilkkua vaille 16 vuotias teini heräsi äsken ja huusi minulle sängyn pohjalta, että miksi täällä äiti tuoksuu pulla? 🙂
No juuri siksi että nyt vihdoin pääsi tämä resepti kokeiluun.

Taikinan teko vaiheessa tuli heti mutka matkaan, mittasin kaikki aineet juuri jetsulleen, mutta jostain syystä minun taikinassa ei riittänyt alkuunkaan tuo 13 dl spelttiä. Menin jo laskuissa sekaisin mitä lisäsin mutta rutkasti lisäsin.
Ajattelin että kokeillaan ja heitetään menemään jos ei onnistu.
Vaan Hyvin onnistui, niin oli pehmeää taikinaa. Jätin kohoamaan ohjeittesi mukaan ja kuvittelin, että nostatus aika sitten todella on pidempi mutta nyt taas minulla ainakin kohosi samassa ajassa kuin perus taikina.
Pullat siis tehty, pullat paistettu, ja nyt jo lämpimänä myös maisteltu!
Näistä tuli tavis pullan rinnalle meidän pulla! 🙂
Kiitos ohjeesta! 🙂 Myöhemmin vielä sitten kuvaa galleriaan!

Ps. Minkä takia muuten tässä ohjeessa tulee hiivan lisäksi myös leivinjauhetta? Liittyykö jotenkin spelttiin? En ole ennen moiseen törmännyt! 🙂
Plussaa on tietty munattomuus. Joskus jos sattuu tarvitsemaan munattoman ohjeen niin tässähän se. Toki eihän tavis taikinakaan välttämättä munaa tarvitse… 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
7.6.2016 17:55

Mari-johanna, tiedätkö minäkin kokeilin talvella ensimmäistä kertaa pullapitkoa ja siinä samalla heti neljällä letitystä. Muistin Kinuskileipomo Piperryksen savonkielisen letitysohjeen, ja tein sillä. 🙂 Onnistuin kohtuullisesti heti ekalla kerralla ja toisenkin kerran olen jo pitkon sen jälkeen tehnyt. Mutta kyllähän tässä pullanteossa niin on, että kokemus opettaa.
Kuulostaa hyvältä merkiltä tuo, että pullat katoavat pakastimesta. Silloin olet varmasti onnistunut!
Nyt kun tuli tämä pitkoasia puheeksi, niin kaivelempa kuva-arkistoani josko löytäisin kuvan ensimmäisestä pitkostani. Saisin muistoksi galleriaan. 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
7.6.2016 07:16

Voi miten näyttää hyvältä! 🙂 En yhtään ihmettele, että talkoo väki on Pistellyt nämä pullat suuhunsa hyvällä halulla! 🙂
Itselläni on ollut myös pullan tuoksuinen talvi kun olen samaa pullan teon taikuutta yrittänyt selvittää. Ja kaikesta tästä voin syyttää 🙂 vain Kinuskikissaa kun hän julkaisi sen pitkon letityksen neljällä-ohjeen. Silloin päätin,että kyllä tämäkin osa-alue täytyy oppia. Ja siihen nähden että pullat häviävät nykyisin pakastimesta sitä mukaa kun ehdin leipoa,niin olen kai myös onnistunut siinä. 🙂
Mutta näitä täytyy kyllä kokeilla joku kerta,nyt on hiiva kaapissa vaan oikeat jauhot puuttuu.

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa