Kinuskileipomo maris

Kategoria: Itsenäisyyspäivä,  Kesä,  Makeat piirakat,  Syksy Nähty 604 kertaa
 
06.11.2017
 
6 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Talkkuna-mustikkapiirakka


Olen tässä viime aikoina lueskellut ja tutkinut kirjastosta lainaamaani Mika Rampan kirjoittamaa Perinneruokaa prkl! -kirjaa. Tuosta kirjasta on löytynyt useita mielenkiintoisia ja herkullisen oloisia ruoka-, jälkiruoka- sekä leivontareseptejä. Itselläni on tässä menneen syksyn aikana ollut talkkuna-innostus päällänsä, ja niinpä tuosta ko. kirjasta pääsi leivontaresepteistä testiin tämä talkkuna-mustikkapiirakka. Piirakka vaikutti raaka-aineiltaan kiinnostavalta ja omaan suuhuni sopivalta sekä kaiken lisäksi jopa jossain määrin terveelliseltä. Olinkin varautunut siihen, että tämä ”terveellisyys” maistuu lopputuloksessa, mutta yllätyin iloisesti: täyte oli ihanan samettista ja pehmeää, jopa ”kermaista”, vaikkei täyte ole kermaa nähnytkään. 😄 Ehkä ainoa pieni miinus tuli pohjataikinasta, joka oli kyllä pohjalta mehevää ja maistuvaa, mutta reunoilta hieman kuivakkaa. Uskoisin, että osittain kuivahko rakenne johtui runsaasta ruisjauhojen määrästä. Seuraavalla kerralla laittaisin ehkä vähemmän ruista tai korvaisin sen kokonaan täysjyväspeltillä tai -vehnällä. Mutta täytteen puolesta piirakka oli varsin oivallinen herkku! Alla oleva ohje on suoraan kirjasta ja omat lisäykset on merkitty sulkeisiin.

Talkkuna-mustikkapiirakka
(n. 10 palaa)

Pohja:
50 g voita
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl talkkunajauhoja
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(reilu puoli tl kardemummaa)

Täyte:
1 dl sokeria (laitoin 1/2 dl tavallista ja 1/2 dl fariinisokeria)
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3 dl mustikoita (käytin pakastettuja)
5 dl piimää (käyttämässäni rasvaa 2,5 %)
1 dl talkkunajauhoja

Sulata voi. Sekoita voisula, sokeri ja kananmuna keskenään.

Yhdistä talkkunajauhot, ruisjauhot sekä leivinjauhe (+kardemumma) keskenään ja lisää seokseen.

Sekoita hyvin ja siirrä jääkaappiin odottamaan.

Valmista täyte sekoittamalla sokeri(t), vaniljasokeri ja kananmunat keskenään.

Lisää mustikat, piimä ja lopuksi talkkunajauhot hyvin sekoittaen.

Ota taikina jääkaapista ja levitä se irtopohjavuokaan reunoja myöten (halkaisija 24 cm, itsellä oli n. 22 cm:n vuoka, joka oli tähän juuri hyvä. Laita leivinpaperipala vuoan pohjalle tai pingota leivinpaperi pohjan ja reunaosan väliin. Nostin taikinan reunoilta noin 3 cm:n korkeudelle).

Paista piirakkaa ensin 200 asteessa 30 minuuttia ja laske lämpötilaa 150 asteeseen vielä 30 minuutiksi.

Sammuta uuni ja laita patakinnas tai puulasta uunin luukun väliin, jotta piirakka jäähtyy hitaasti noin tunnin ajan. Näin piirakan pinta ei repeä. (Itsellä tosin repesi hieman jo paistamisen aikana. Luulen, että vatkasin ja sekoittelin liikaa täytettä.)

Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua. Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä.