Kinuskileipomo maris

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Joulu,  Pikkuleivät Nähty 500 kertaa
 
06.11.2017
 
2 kommenttia

Taatelipikkuleivät


Näitä taatelipikkuleipiä olin ajatellut valmistaa jo viime joulun aikoihin, mutta koska kaikenlaista leivottavaa riitti silloin ihan ruuhkaksi asti, pikkuleivät jäivät odottamaan toista ajankohtaa. Inspiraationa näille pikkuleiville toimi edesmenneen mummoni Kotiruoka-keittokirjasta (Otava, 1949) löytynyt ohje. Hieman minulle tuotti hämmennystä tuon kirjan mukainen pikkuleipien valmistustapa. Lopulta päätinkin tehdä pikkuleivät omalla tyylilläni, jotta en menisi pähkäillessäni lopullisesti umpisolmuun. 🤔 😄 Erilaisen valmistustavan lisäksi pienensin annosta reilulla kädellä ja tulinpa vähän muuttaneeksi raaka-aineitakin: korvasin osan vehnäjauhoista perunajauhoilla mureiden pikkuleipien toivossa. Ja oikein makoisia ja mureita pikkuleipiä tulikin. Sopivat mukavasti näin joulun lähestyessä vaikkapa pikkujoulutarjottavaksi, jos ajankohta tuntuu vielä liian aikaiselta piparkakuille. 😊

Tämä vanha resepti toimi alla olevan pikkuleipäohjeeni esikuvana.


Taatelipikkuleivät

(n. 50-60 kpl pieniä)

150 g pehmeitä taateleita
150 g voita
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 kananmuna
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 dl manteli-/pähkinärouhetta

koristeeksi pähkinöitä, manteleita, mantelilastuja

Pilko taatelit pieniksi. Voit lisätä pilkottujen taatelien sekaan n. 1 rkl:n vehnäjauhoja ja pyöritellä taateleita jauhoissa, jotta taatelit pysyvät erillään eivätkä paakkuunnu. Lisää samalla sekaan myös manteli- tai pähkinärouhe.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe ja lisää jauhoseos parissa erässä taikinaan. Lisää samalla myös taateli-manteli/pähkinärouheseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi.

Jaa taikina kahteen osaan ja leivo jauhoja apuna käyttäen molemmista puolikkaista pyöreitä tankoja (halkaisija n. 3-4 cm). Kääri tangot muovikelmuun, nosta esim. leikkuulaudan päälle ja siirrä jääkaappiin kovettumaan. Itse annoin kovettua seuraavaan päivään, mutta tangot säilyvät jääkaapissa useita päiviä paistamatta, ja niitä voi paistaa pikkuleiviksi vaikka vähitellen. Näin saat nopeasti tuoreita pikkuleipiä tarjolle vaikkapa yllätysvieraille.

Leikkaa tangot ohuiksi viipaleiksi (reiluhko 1 cm) ja laita viipaleet leivinpaperin päälle pellille. Voit laittaa halutessasi pikkuleivän päälle pähkinänpuolikkaan, mantelin tai mantelilastuja. Paista 200 asteessa kunnes pikkuleivät saavat reunoista hieman väriä (n. 8-10 minuuttia).