Kinuskileipomo maris

Kategoria: Kesä,  Kevät,  Pikkuleivät Nähty 1881 kertaa
 
10.06.2017
 
3 kommenttia

Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Raparperi-wilhelmiinat


Selailin tässä aiemmin keväällä Maku-lehteä (3/2017) ja sieltä silmiini osui raparperikeksit-resepti. Mietin, että onpas kiva idea ja mukavanoloinen ohje. Resepti tuntui myös jotenkin tutulta, ja sitten tajusin: nämähän ovatkin lempparikeksini wilhelmiinat, mutta raparperitäytteellä! Ajattelin, että näitä pitää heti tehdä, kun vain raparpereja saan käsiini. Nyt sitten jäi piirakan valmistuksen jälkeen pari vartta raparperia vielä käyttämättä, niin sain puolikkaan annoksen verran kokeilla näitäkin raparperiherkkuja. Ja voi om nom nom, että olivat hyviä! Reunat ihanan mureita ja keskeltä pehmeän piirakkamaista. 😊
Valmistusohjeeseen olen tehnyt omia lisäilyjä eli se ei ole ihan suora kopio lehden ohjeesta. Yleensä olen tottunut laittamaan wilhelmiinoihin kohotusaineeksi soodaa (http://www.kinuskikissa.fi/leipomot/maris/wilhelmiinakeksit/). Tässä ohjeessa sen sijaan käytetään leivinjauhetta ja sitä laitoin nyt itsekin. Pikkuleivät eivät ehkä ihan niin paljon levinneet kuin yleensä. Mutta se olikin varmasti vain hyvä asia, sillä näin pikkuleivät jäivät sopivan paksuiksi ja jaksoivat kannatella mehevää täytettä.

Raparperipikkuleivät
(n. 30-35 kpl)

Taikina:
200 g voita
1 dl ruokokidesokeria
1 dl fariinisokeria
2 rkl siirappia
1 kananmunan keltuainen
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
noin 350 g raparperia
2 dl ruokokidesokeria
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl voita
1 1/2 tl kanelia
1/4 tl vaniljajauhetta

Pinnalle: 
1 1/2 dl tomusokeria
2 tl sitruunamehua

Valmista ensin täyte. Huuhdo raparperin varret ja kuori tarvittaessa ohuelti. Leikkaa raparperit puolen sentin palasiksi. Mittaa kaikki täytteen ainekset pannulle/kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia. Anna täytteen jäähtyä.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokerit ja siirappi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon keltuainen.

Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet ja sekoita nopeasti murumaiseksi taikinaksi.

Muotoile taikinasta leivinpaperoidulle pellille 3-4 parin sentin levyistä tankoa. Jätä tankojen väliin reilusti leviämisvaraa. (Käytä tarvittaessa kahta peltiä).

Litistä tankoja hieman, jotta täyte pysyy taikinan pinnalla. Annostele pikkulusikalla raparperitäyte keskiosaan. (Itse painelin tankojen keskelle syvennyksen sormin, ja laitoin täytteen ”uraan”.)

Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Leikkaa tangot lämpiminä suoriksi tai viistoiksi paloiksi. Anna sitten pikkuleipien jäähtyä kunnolla.

Sekoita sokerikuorrutuksen ainekset keskenään ja valuta pikkuleipien päälle.

Säilytä raparperi-wilhelmiinat tiiviissä rasiassa. Ne voi myös pakastaa.