Kinuskileipomo maris

Kategoria: Heinäkuun piirakkatempaus,  Kesä,  Leivokset,  Makeat piirakat Nähty 640 kertaa
 
17.07.2017
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Pienet suklaa-kirsikkapiiraat


Kirsikoita en olekaan koskaan aiemmin käyttänyt leivonnassa, vaikka mielessä se on ollutkin. Toisaalta kirsikka ei ole ollut minulle muutenkaan erityisen tuttu marja. Vasta menneinä parina kolmena viime kesänä olen innostunut ostamaan silloin tällöin tuoreita kirskikoita herkuteltavaksi. Nyt viimein tuli mieleen ostaa kirsikoita sen verran enemmän, että josko niistä riittäisin syönnin lisäksi johonkin pienimuotoiseen leipomukseenkin.
Aika vähän olin ennakkoon mitään suunnitellut, mutta piiraat olivat lähinnä mielessä. Alkukesästä kirjastosta tarttui mukaani Emma Iivanaisen kirjoittama kirja Emman makeat piirakat. Kirjassa olin nähnyt minimuffinssipelllin ja piparkakkumuotin avulla tehtyjä kauniita kukkamallisia piiras-/leivospohjia. Niitä olisin halunnut näihin kokeilla, mutta heti alkajaisiksi minulle selvisi, että haaveeksi jää. Joko pellin kolot olivat minulla isompia kuin kirjan ohjeessa tai muotti liian pieni. Harmittihan se! Piiraiden pohjataikina on kuitenkin muunnelma edellä mainitusta kirjasta. Kirsikkaisen täytteen tein puolestaan soveltaen tätä ohjetta: http://www.kotivinkki.fi/leivonta/suloiset-kirsikkapiiraat-suklaataytteella. Loput on sitten omaa käsialaa vähän sen mukaan, mitä kaapista sattui löytymään.
Vaikka aluksi olinkin vähän tappiomielialalla piiraspohjaidean osoittauduttua epäonniseksi, niin siihen nähden piiraat lopulta ihan kohtuullisesti onnistuivat. Huomasin myös, että eipä tuota kirsikan ja suklaan yhdistelmää turhaan ylistetä. Uunista otettaessa tuli tosi hurmaava suklaan ja kirsikan tuoksu. Tätä makuparia täytynee kokeilla jatkossa lisääkin. 😊

Suklaa-kirsikkapiiraat
(minimuffinssipelillä n. 24 kpl)

Vinkki: Piiraiden pohjataikinaa saattaa olla reilunlaisesti täytteeseen nähden. Jos taikinaa jää yli, sitä ei kannata heittää pois. Voit valmistaa siitä piiraspohjakuppeja ja täyttää ne myöhemmin esim. tuoreilla marjoilla ja kermavaahdolla. Paista tällöin piiraspohjia n. 15-20 minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita.

Piirastaikina:
100 g voita
2 1/2 vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna

Kirsikkatäyte:
300 g tuoreita kirsikoita (punnittu kivineen)
50 g tummaa suklaata
3/4 dl fariinisokeria
ripaus vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
2 rkl maissitärkkelysjauhoa
2 tl sitruunan mehua

Vaniljatäyte:
200 g ranskankermaa (rasvaa vähintään 28%)
60 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 – 3/4 dl tomusokeria
1/4 tl vaniljajauhetta
1/4 tl vanilja-aromia
(1-2 rkl vaniljakreemijauhetta)

Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot, tomusokeri ja vaniljasokeri kulhossa keskenään. Lisää sekaan kuutioitu voi ja nypi seosta sormin, kunnes se on tasaisen murumaista. Lisää kananmuna ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Kääräise taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin puolen tunnin ajaksi.

Huuhtele kirsikat vedellä, kuivaa ja poista kivet. Pilko kirsikat kuutioiksi/lohkoiksi.
Rouhi suklaa hienoksi rouheeksi.

Voitele minimuffinssipellin kolot voilla ja jauhota ne kevyesti

Kauli pohjataikina ohueksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Ota pyöreällä muotilla (halkaisija n. 7 cm) taikinasta piiraspohjia ja aseta ne muffinipellin koloihin.

Pistele terävällä veitsellä muutama reikä  piiraspohjiin ja siirrä sitten muffinssipelti pakastimeen noin 15 minuutin ajaksi. Näin piiraspohjat eivät ”valahda” ja menetä muotoaan esipaistamisen aikana.

Paista piiraspohjia 175 asteessa uunin alatasolla noin 7 minuuttia.

Sekoita lohkotut kirsikat, suklaarouhe, fariinisokeri, vaniljajauhe, sitruunan mehu ja maissitärkkelysjauho keskenään.
Jaa kirsikkatäyte esipaistettujen piiraspohjien päälle. Jos kirsikkoista on tullut runsaasti mehua, jätä suosiolla osa nesteestä kulhon pohjalle.

Jatka piiraiden paistamista 175 asteessa n. 18-20 minuuttia.

Anna piiraiden jäähtyä ja tee sillä välin vaniljatäyte.

Vatkaa ranskankerma ja tomusokeri paksuksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto sekä vaniljajauhe ja vanilja-aromi. Jatka vaahdottamista kunnes vaahto on sopivaa pursotettavaksi. Jos täyte jää löysäksi, voit lisätä joukkoon hieman vaniljakreemijauhetta. Maista ja lisää tarvittaessa vielä tomusokeria makusi mukaan.

Laita täyte pursotuspussiin jossa on tähtitylla ja pursota piiraiden päälle. Ripottele koristeeksi suklaarouhetta, nonparelleja tai laita tuoreita kirsikoita.