Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Marenkipiparkakut

1.12.2016

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-80_600x600.jpeg

Marenkipiparkakut
n. 20 kpl

Ainekset
250 g piparkakkutaikinaa (Joko itse tehtyä tai kaupan valmistaikinaa. Tämän ohjeen lopusta löytyy piparitaikinaohje, jota itse käytin.)

1 kananmunan valkuainen
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria/ripaus vaniljajauhetta

Kauli piparkakkutaikina jauhoja apuna käyttäen suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 30 x 20 cm).
Nosta taikinalevy kaulimen ympärille kääräistynä esim. leikkuulaudalle, jonka päällä on tuorekelmu.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahdottamisen aikana vähitellen sekaan sokerit.
Levitä marenki taikinalevyn päälle (jätä taikinalevyn toiselta pidemmältä reunalta pari senttimetriä ilman marenkia, jotta käärittäessä marenki ei pursua ikävästi saumasta).

image
Kääri taikinalevy tuorekelmua apuna käyttäen rullalle pidemmän sivun suuntaisesti.
Nosta rulla leikkuulaudan päällä pakastimeen n. 20-30 minuutin ajaksi.
Leikkaa hieman kovettuneesta rullasta reilun senttimetrin paksuisia viipaleita ja nosta ne veitseä apuna käyttäen pellille leivinpaperin päälle.
Paista 175 asteessa n. 15 minuuttia.
Anna jäähtyä hetken aikaa pellillä. Säilytä marenkipiparkakut huoneenlämmössä tiiviissä rasiassa tai vaihtoehtoisesti voit ne halutessasi myös pakastaa.

Paraisten piparkakkutaikina
(n. 1,3 kg)

Vinkki: Taikinan voit myös pakastaa myöhempää käyttöä varten joko pieniin eriin pakattuna tai kokonaan.

250 g voita
2 dl sokeria (korvasin puolet fariinisokerilla)
1 1/2 dl tummaa siirappia
1 rkl kanelia
1 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1/2 tl pomeranssin kuorta
(laitoin myös kardemummaa n. 1 tl)
1-2 rkl konjakkia (laitoin tummaa rommia)
2 kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa

Mittaa kattilaan voi, sokeri, siirappi, mausteet ja konjakki.
Kiehauta ja anna jäähtyä.
Vatkaa munat jäähtyneeseen seokseen.

Yhdistä jauhot, sooda ja suola. Lisää seos taikinaan vähitellen siivilöiden. Sekoita taikinaa kunnes se on kiinteää.
Peitä kulho ja nosta jääkaappiin yön ajaksi.

Ota taikinaa leivinpöydälle pala kerrallaan ja pidä loput taikinasta jääkaapissa. Kylmän taikinan käsittely on helpompaa.

Ripottele pöydälle jauhoja, pehmitä taikinapala ja kauli se 3-5 mm:n paksuiseksi levyksi. Ota muotilla pipareita leivinpaperin päälle pellille.

Paista 200 asteessa 6-8 minuuttia koosta riippuen.

Ainesosat

Marenki

Erityisruokavaliot

Pähkinätön

Kategoriat

Helpot ja nopeatJouluPikkuleivätTaikinat

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (3)

maris
Kinuskileipomo maris
3.12.2016 18:09

Kiitokset molemmille. 🙂 Samoilla linjoilla olen kanssanne, että vaihtelu virkistää kummasti piparkakkujen kohdalla. Useimmilla kun varmasti tahtoo käydä niin, että ensin tulee vetäistyä ahneuksissaan köntsä taikinaa ja päälle muutama paistettukin pipari. Sitten loppu piparkakkusatsi jää pyörimään purnukoihin juhannukseen asti. Joka on sinänsä valitettavaa, koska hyviähän ne piparkakut ovat. Nykyään on vaan aika tavallista, että tarjolla on niin monenlaista herkkua, että piparit meinaa jäädä jalkoihin. 🙂

mari-johanna
Kinuskileipomo mari-johanna
2.12.2016 17:58

Kyllä on vekkuli idea! Kuten kai ollaan monesti todettu niin vain taivas on rajana leipomisessa. Ihan ensimmäisenä ei minulla tule mieleen yhdistää joulupiparia ja marenkia, mutta nyt sekin on tehty ja voi tottatosiaan olla virkistävä kokemus! 🙂

Kinuskiemo
2.12.2016 14:18

Oikein hauskan näköinen ja virkistävästi erilainen piparkakkuversio, kun perinteinen pipari on saanut kaverikseen vaalean marengin. Jouluaikaan saattaa pipareihin jo kyllästyä, jos vierailuja on perä jälkeen useita ja aina on tarjolla ”tavallisia” pipareita. Tällä reseptillä saa näyttävää ja herkullksta vaihtelua piparkakkuherkutteluun. 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa