Kinuskileipomo maris

Kategoria: Isän- ja äitienpäivä,  Kakkupohjat,  Kakunkuorrutteet,  Kevät,  Koristeet,  Pääsiäinen,  Syntymäpäivät,  Täytekakut,  Täytteet Nähty 1609 kertaa
 
20.04.2017
 
11 kommenttia

Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Mango-mustaherukkakakku mantelikrokanttipitsillä


Vanhemmillani oli heti pääsiäisen perään 41. hääpäivä. Niinpä sain semmoista viestiä, että jos vaan halua ja jaksamista riittää, niin nyt voisi olla täytekakun paikka kahvipöytään. Jaksamisestani en aina mene takuuseen, mutta halua ja intoa löytyy yleensä senkin edestä. Ja niin löytyi nytkin. 😄
Yleensä olen tavannut tehdä kakkujen väliin jotain marjatäytteitä, mutta kevään kunniaksi ajattelin nyt kokeilla jotain uutta, hedelmäistä makua. Valitsin mangotäytteen, jonka sovelsin Kinuskikissan mango-appelsiinitäytteestä. Marjaista makua tuli tosin nytkin kakkuun, sillä tein mangotäytteen alle mustaherukkatahnan vanhempieni keräämistä mustaherukoista. Tämän kyseisen blackcurrant curdin valmistin Kinuskileipomo Piperryksen ohjeella. Mangon ja mustaherukan yhdistelmä osoittautuikin todella herkulliseksi! Kiitos Kinuskikissalle ja Piperrykselle inspiraatioista!
Kakun päälle tein ensimmäistä kertaa mantelikrokantista pitsin. Olin joskus aiemmin nähnyt kuvia perinteisestä, kurikkalaisesta pitsikakusta, jonka päällä oli kaunis pitsi. Halusin kokeilla samanlaista pitsiä nyt itsekin. Olisin voinut tehdä mantelikrokantista vielä ohkaisemman, jolloin pitsisyys olisi tullut vielä paremmin esille. Mutta näin nyt tällä kertaa.
Kakun reunoillle yritin mallailla koripunospursotusta, joka osoittautui itselleni aika haasteelliseksi. Meni hermot, ainakin neljästi. 😂
Pahoitteluni, että välivaihekuvia ei ole, koska en ollut suunnitellut ohjetta julkaisevani. Maultaan tämä oli kuitenkin niin onnistunut kokeilu, että halusin laittaa ohjetta itselle muistiin. Ja päätin sitten jakaa samalla ohjeen eteenpäinkin.
Alla olevasta reseptistä löytyy kuitenkin linkit niihin alkuperäisiin ohjeisiin, joita kakkuni kasaamiseen käytin.

Mango-mustaherukkatäytekakku
(noin 10-12 henkilölle)

Kakkupohja (20-22 cm:n vuokaan):
4 pientä kananmunaa
(erikoishienoa) sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
1/4 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1 1/2 – 2 dl vettä
1 rkl sitruunan mehua
1 tl sokeria

Mustaherukkatahna eli blackcurrant curd: (alkup.ohje löytyy täältä)
5 dl (n. 350 g) (pakaste)mustaherukoita
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
35 g voita

Mangotäyte: (alkup.ohje löytyy täältä)
3 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
150 g maustamatonta tuorejuustoa
280 g (vajaa 3 dl) Bonne-mangososetta
n. 1/2 dl vaniljakreemijauhetta
1 rkl tomusokeria (tai maun mukaan)

Mantelikrokanttipitsi: (alkup.ohje löytyy täältä)
1/2 dl voisulaa
1/2 dl mantelirouhetta
1 rkl maitoa (käytin kermaa)
1 rkl siirappia
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta

Kermapursotukset:
n. 4 dl vispikermaa/Flora vispiä
2 tl sokeria
1 1/2 rkl vaniljakreemijauhetta

Jos sinulla on hyväksi havaitsemasi sokerikakkupohjaresepti, voit valmistaa kakkupohjan sillä. Itse tykkään tehdä sokerikakkupohjan ns. 70% -tekniikalla. Vinkkejä kakkupohjan valmistamiseen olen ottanut mm. täältä.

-Riko kananmunat vatkauskulhoon ja punnitse ne samalla (esim. 200 g).
-Nollaa vaaka ja punnitse kulhoon sokeria 70% munien painosta (0,7 x 200 g = 140 g).
-Punnitse toiseen kulhoon jauhoja myös 70% munien painosta (140 g) niin, että jauhoista 30 % on perunajauhoja (0,3 x 140 g= 42 g) ja 70 % vehnäjauhoja (0,7 x 140 g=98 g).
-Lisää jauhojen sekaan leivinjauhe.

Voitele ja jauhota kakkuvuoka.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos muutamassa erässä munavaahtoon ja sekoita varovasti esim. pallovispilällä tai nuolijalla käännellen.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 35 minuuttia.
Anna pohjan jäähtyä ja laita sitten jääkaappiin. Leikkaa pohja osiksi mielellään vasta seuraavana päivänä. Voit myös pakastaa pohjan.

Jos käytät mustaherukkatahnaan pakastettuja marjoja, sulata ne ensin. Soseuta sulaneet marjat ja paseeraa ne siivilän läpi noin kolmessa erässä. Paseerattua mustaherukkaa tulee noin 2 dl.
Laita kattilaan paseerattu mustaherukka, sokeri ja kananmuna. Lämmitä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Laske lämpöä ja pidä lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu. Lisää voi nokareina lämpimään seokseen. Jäähdytä jääkaapissa ainakin pari tuntia, mielellään yön yli.

Valmista magotäyte vaahdottamalla kuohukerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon mangosose ja tuorejuusto. Lisää vaniljakreemijauhetta vähitellen, kunnes täyte on sopivan jämäkkää. Huomaa, että täyte jähmettyy jonkin verran vielää jääkaapissa. Lisää lopuksi maun mukaan vielä tomusokeria.

Halkaise kakkupohja kolmeen osaan.
Sekoita kostutusveden joukkoon sitruunan mehu ja sokeri.
Aseta ensimmäinen kakkupohja tarjoilualustalle ja kostuta se. Halutessasi voit kasata kakun irtopohjavuoan reunojen sisään. Levitä noin puolet mustaherukkatahnasta pohjan päälle ohueksi kerrokseksi ja tahnan päälle puolet mangotäytteestä. Tee seuraava kerros samaan tapaan. Kostuta lopuksi myös kanneksi tuleva pohjalevy.
Itsellä jäi hieman mustaherukkatahnaa yli, mutta halutessasi voit käyttää kyllä kaiken.
Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään seuraavaan päivään.

Valmista päälle tuleva mantelikrokanttipitsi. Voit valmistaa pitsin halutessasi jo koristelua edeltävänä päivänä valmiiksi.
Sekoita mantelikrokanttipitsin ainekset keskenään ja levitä seos pellille leivinpaperin päälle ohueksi, vähintäänkin kakkupohjan kokoiseksi levyksi (Huom! Kannattaa levittää mahdollisimman ohkaiseksi).
Paista pitsikantta 200 asteessa n. 8-10 minuuttia, kunnes se saa kauniin värin. Kun levy on vielä lämmin, leikkaa kakkuvuokaa apuna käyttäen ympyrä. Irrota liiat reunat erilleen. Anna pitsikannen jäähtyä. (Itse imeytin ylimääräistä rasvaa talouspaperiin).
Ylimääräiset pitsinpalat voit hyödyntää halutessasi koristelussa tai syödä, kuten allekirjoittanut. 🙂

Vatkaa vispikerma ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen aikana vaniljakreemijauhe.
Leivitä kermaa ohuesti kakun reunoille ja hieman paksummin päälle.
Aseta jäähtynyt pitsikansi kakun päälle kevyesti painaen, jolloin kerma pursuaa hieman pitsin raoista.
Tee lopulla kermalla pursotukset kakun reunoille sekä päälle, pitsikannen ympärille.