Kinuskileipomo maris

Kategoria: Makeat piirakat,  Muut juhlapöydän kakut,  Syksy Nähty 474 kertaa
 
07.09.2017
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Kinuskinen omenakeikaus


Yksi syksyn saapumisen myötä tulevista kivoista asioista on omasta mielestäni kotimaiset omenat. Ne ovat vaan niin käsittämättömän herkullisia, ja parasta on, kun omenan voi rouskutella hyvillä mielin kuorineen päivineen. Itse tosin pidän enemmän myöhemmän syksyn vähän makeammista omenalajikkeista, mutta alkusyksyn kirpeämmät ja kiinteämmät lajikkeet ovat omiaan leivonnassa. Niinpä leipaisin syksyn ensimmäisen omenaleivonnaiseni heti, kun kaupassa suomalaisia omenoita yhytin.
En ole koskaan aiemmin tehnyt keikauskakkua, mutta mieli on tehnyt kokeilla. Ja oikeastaan minulla oli jo valmiiksi mietittynä ohjekin syksyn ensimmäisiä omenoita varten. Aiemmin keväällä nimittäin huomasin Emman makeat piirakat kirjassa (kirj. Emma Iivanainen) herkullisen oloisen päärynä-kinuski-keikauspiirakan, ja silloin otin ohjeen muistiin ihan sitä silmällä pitäen, että tekisin siitä ohjeesta omenaversion joskus myöhemmin. Tämä omenakeikaukseni on siis mukaelma tuosta edellä mainitsemastani piirakasta. Ja voi pojat, miten hyvää oli! Vaikka enpä toisaalta muista koskaan pahaa omenaleivonnaista syöneenikään. 😄 Mutta tämä kinuskinen omenakeikauskakku pääsi kyllä herkullisuudessaan kärkipäähän. Tosin kuva ei valitettavasti tee oikeutta kakun herkullisuudelle. Kerkesi hämäryys saapumaan ennen kuin tajusin, että kuva olis kiva. 😅

Kinuskinen omenakeikauskakku
(n. 10 palaa)

Täyte:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
3 pienehköä kotimaista omenaa

Pohja:
1 3/4 dl maitoa
1 tl omenaviinietikkaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhetta (voi korvata vehnäjauholla)
1 1/4 dl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1/2 – 1 tl kanelia
1/2 – 1 tl kardemummaa
3/4 dl rypsiöljyä
2 kananmunaa

Vuoraa leivinpaperilla kakkuvuoan tai irtopohjavuoan (halkaisija n. 20 cm) pohja ja reunat.
Sulata voi kattilassa ja lisää fariinisokeri. Kiehauta kinuski koko ajan sekoittaen ja kaada se vuokaan. Levitä kinuski tasaisesti vuoan pohjalle.

Leikkaa omenat lohkoiksi (kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria). Painele omenalohkot kinuskiin siten, että ne painautuvat vuoan pohjaa vasten. Jos kaikki lohkot eivät mahdu alimpaan kerrokseen, voit asetella loput lohkot alimmaisten päälle.

Sekoita suuressa kulhossa maito ja omenaviinietikka. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, mantelijauhe, sokeri, leivinjauhe, suola sekä kaneli ja kardemumma.
Lisää rypsiöljy ja kananmunat maitoseokseen ja sekoita esim. vispilällä tasaiseksi.
Lisää kuivat aineet siivilän läpi kevyesti sekoittaen (osa mantelijauheesta ja kardemummasta ei mene siivilän läpi, ne voi kipata lopuksi sekaan). Kun taikina on tasaista, kaada se vuokaan kinuskin ja omenalohkojen päälle.

Paista 175 asteessa noin 40-45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassaan vähintään 10 minuuttia ja kumoa se sitten tarjoilulautaselle.

Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä sellaisenaan tai esim. vaniljajäätelön kanssa.