Kinuskileipomo maris

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Kevät,  Makeat piirakat,  Pääsiäinen,  Syntymäpäivät Nähty 1384 kertaa
 
18.08.2017
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Herkullinen ja helppo limepiirakka


Tein aiemmin kesällä jäätelöä, jonka valmistamiseen käytin kondensoitua maitoa. Tekemäni jäätelösatsi oli kuitenkin sen verran pieni, että puolet kondensoidusta maidosta jäi käyttämättä. Pakkasin tuolloin loput purkin sisällöstä pakasterasiaan ja laitoin pakastimeen odottamaan jatkokäyttöä. Ja nytpäs sitten pakastimen sisällön päivityksen yhteydessä putkahti esille tämä kondensoidun maidon jämä. Päätin, että jotainhan siitä on nyt tehtävä, kun ei poiskaan raaski heittää. Selailin ohjeita, joita on tullut otettua talteen sillä ajatuksella, että joskus niitä kokeilen. Ja sieltä löytyikin kuin tilauksesta limepiirakan ohje, johon käytetään kondensoitua maitoa. Tämä ohje on Emma Iivanaisen kirjoittamasta kirjasta Emman makeat piirakat, ja sieltä piirakka löytyy nimellä maailman paras limepiirakka. Piirakka oli tosi helppo ja nopea valmistaa sekä oikein herkullista. Itse tein ohjeesta vain puolikkaan annoksen (halkaisijaltaan n. 17 cm vuokaan), koska sitä kondensoitua maitoa ei tällä kertaa enempää pakastimesta löytynyt. 😊
Joitain omia huomioitani ja lisäyksiä alla olevasta ohjeesta löytyy, joten se ei ole aivan kirjaimellisesti yllä mainitun kirjan mukainen.

Limepiirakka
(12-14 palaa)

Vinkki: Piirakasta saa gluteenittoman käyttämällä pohjassa gluteenittomia keksejä. Ohje on myös kananmunaton, mutta muista tarkistaa, että käyttämäsi keksit ovat munattomia.

Pohja:
200 g digestivekeksejä (itse korvasin noin puolet piparkakuilla)
100 g voita

Täyte:
300 g (2 purkkia) ranskankermaa
360 g (vajaa purkki) kondensoitua maitoa
1 dl (n. 3 limeä) limemehua
1 tl raastettua limen kuorta

Koristelu:
1 dl vispikermaa (itse tykkäsin, että voisi olla enemmänkin)
2 tl tomusokeria
raastettua limen kuorta

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele noin 24 cm kokoinen piirakkavuoka (itse käytin irtopohjavuokaa) ja leikkaa vuokaan pohjan kokoinen pala leivinpaperia.

Murskaa keksit monitoimikoneessa tai pussin sisällä kaulimella. Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Sekoita voisula keksimuruihin ja painele seos piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (itse laitoin reunalle noin 2 cm korkeudelle). Paista pohjaa uunin keskitasolla 7 minuuttia.

Sekoita kulhossa kaikki täytteen ainekset tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 10 minuuttia ja käännä sitten uuni pois päältä. Jätä piirakka uunin jälkilämpöön 30 minuutiksi (itse unohdin 40 minuutiksi, mutta ei haitannut ollenkaan).
Anna piirakan tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai mielellään yön yli.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla. Pursota pieniä ruusukkeita piirakan päälle ja raasta niiden päälle hieman limen kuorta.