Kinuskileipomo maris

Kategoria: Helpot ja nopeat,  Pullat, munkit ja donitsit,  Vappu Nähty 1898 kertaa
 
28.04.2017
 
3 kommenttia

Helpot ja herkulliset uunidonitsit


Itse vähän arkailen öljyssä tai rasvassa uppopaistamista, ja siksipä en tule esim. munkkeja vapuksi tehneeksi. Niin herkullisia kuin ne rasvassa paistetut olisivatkin.
Kun löysin tämän donitsireseptin vähän aikaa sitten, en ole rasvassa paistettuja munkkeja tai donitseja oikeastaan enää kaipaillutkaan. Olen nyt tehnyt näitä neljä kertaa, ja kyllästymistä ei ole näköpiirissä. Ovat nimittäin ihan superherkullisia! Näiden donitsien herkullisuuden salaisuus on heti uunista ottamisen jälkeen tehtävä nopea dippaus sulassa voissa. Tuo nopea voissa kastaminen/voitelu antaa donitseille lähestulkoon saman maun kuin ne olisivat rasvassa paistettuja. Tärkeää on myös, että donitseja ei ylikypsennä, jotta niiden mehevyys säilyy. Ohjeen löysin Suklaapossun blogista: https://suklaapossu.blogspot.fi/2014/04/maailman-parhaat-donitsit-uunissa.html.

Itse en omista vieläkään donitsipeltiä, joten olen tehnyt pallodonitseja minimuffinssipellillä. Nyt halusin vapun kunniaksi tehdä myös rinkuladonitseja. Ne valmistin normaalikokoisella muffinipellillä ja paistamisen jälkeen tein reiän omenaporalla. 😄 Myös tämän vinkin löysin Suklaapossun donitsiohjeen yhteydestä. Ylemmän kuvan rinkuloissa on kinuski- ja mustaherukkakuorrutteet. Jälkimmäisen sekoitin mustaherukkatahnasta eli blackcurrant curdista sekä tomusokerista. Alemmassa kuvassa donitsirinkuloissa on sitruuna-, mokka- ja suklaakuorrutukset. Kuorrutuksiin en tämän ohjeen yhteyteen laita ohjeita, koska tein niitä niin pienet erät, että en ole varma määristä yms. Mutta herkullinen donitsien perusohje löytyy alta. Ja jos omistat donitsipellin, niin sitä voi käyttää vallan mainiosti!

 


Donitsit uunissa
n. 24 kpl minimuffinipellillä tehtyä pallodonitsia tai
n. 20 kpl tavallisella muffinipellillä tehtyä rinkuladonitsia

Ainekset:
1/2 dl öljyä
1 1/4 dl piimää (olen käyttänyt myös maust. jogurttia tai kermaviiliä)
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa (olen laittanut 1/4 tl, ja se on riittänyt)
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Lisäksi: 
50-100 g voita
n. 1 dl sokeria
(1-2 tl kanelia)

Sekoita öljy, piimä, kananmuna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nestemäisten joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa.

Öljyä tai voitele minimuffinipellin kolot kevyesti. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota taikinaa koloihin reiluun puoleenväliin asti. Paista 200 asteessa n. 6-7 minuuttia. Seuraa donitseja, älä kypsennä niitä liikaa. Valmis donitsi on keskeltä painettaessa kiinteä, mutta pehmeä.

Jos paistat donitsit normaalikokoisella muffinipelillä, pursota taikina donitsin malliseksi rinkulaksi vuoan koloihin. Eli taikina on vuoan reunoilla ja keskellä on tyhjä aukko. Taikina leviää paistuessa ja keskusta umpeutuu, mutta voit avata sen paistamisen jälkeen esim. omenaporalla. Paistoaika on hieman pidempi kuin minikokoisilla, eli noin 8 minuuttia.

Jos haluat erittäin maukkaat ja mehevät donitsit, sulata niitä varten 100 g voita. Dippaa donitsit kuumaan voihin heti uunista ottamisen jälkeen parin sekunnin ajan. Laita donitsit ritilän päälle jäähtymään hetkeksi. Pyörittele donitsit sokerissa tai sokeri-kanelissa.

Jos et käytä donitsin pinnalla sokeria, vaan teet donitseille erillisen kuorrutteen, ei donitseja tällöin välttämättä tarvitse dipata voihin uunista ottamisen jälkeen. Tällöin riittää, että voitelet donitsit voilla esim. pullasutia apuna käyttäen. Voita tarvitaan tällöin vähemmän, n. 50 g)